Primul Campionat European de Înot pentru Juniori din România, la Otopeni!

Complex sportiv de natație unic în România, invitați de seamă, spectatori în număr impresionant, David Popovici, rezultate deosebite, Campionatul European de Natație pentru juniori – o organizare fără cusur!

 

◉ Impresii bune

◉ Cea mai modernă bază de natație din țară este pregătită să organizeze în 2023 Campionatele Europene de Înot pentru juniori în bazin scurt

◉ David Popovici: ”Super echipă! Super organizare! Super susținători!

◉ Rezultate care ne onorează

Între 5 și 10 iulie, la Complexul sportiv de natație din Otopeni a avut loc Campionatul European de Natație pentru juniori, cu David Popovici, dublu medaliat cu aur la Mondialele recente din Budapesta, cap de afiș.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 608, ediția print

”Un număr de 494 de sportivi din 42 de ţări se întrec de marţi (n.r. – 5.07.2022), la Campionatul European de înot pentru juniori, la Complexul Olimpic de Nataţie Otopeni, inclusiv 26 din România, 14 băieţi şi 12 fete, în frunte cu dublul campion mondial de seniori David Popovici”, anunța pe 4 iulie, Camelia Potec, preşedintele Federației Române de Nataţie şi Pentatlon Modern.

Iar Silviu Gheorghe, primarul orașului unde s-a construit unicul complex sportiv de natație de asemenea nivel din România, care poate concura cu orice obiectiv similar din Europa, ne-a dezvăluit că în spatele organizării de excepție au stat multă muncă și foarte mult stres. Mai ales că Liga Europeană de Natație luase în calcul și stabilise încă de acum un an de zile, în premieră pentru România, ca cele două campionate europene – de natație pentru juniori și de sărituri în apă pentru juniori (18-24 iulie 2022) să se desfășoare la complexul nou construit la Otopeni. ”Vorbim despre un obiectiv pornit cu mulți ani în spate, iar la prima vedere, cei cărora le ceream sprijinul nu prea credeau în el. Însă eu am crezut, ­l-am dus la bun sfârșit și ­l-am pus în funcțiune. Presiunea a fost foarte mare, ca să fim gata la timp, cu bine, să obținem toate avizele și să respectăm toate condițiile impuse de Liga Europeană de Natație. Sunt foarte mulți invitați, foarte mulți spectatori, David Popovici, care a fost cap de afiș, toate astrele s-au aliniat bine! Sunt mândru că arătăm și noi că se poate, la superlativ. Primele impresii ale invitațiilor au fost extraordinare, nu se așteptau la un obiectiv atât de bine realizat. Am ajuns să-i cunosc toate tainele, deși mi-a fost foarte greu în ultimele 2 luni”, ne-a declarat în exclusivitate, Silviu Gheorghe.

”Zilele acestea, întreaga Europă privește spre Otopeni, datorită Campionatelor Europene de Înot pentru Juniori. Este prima dată când România organizează o astfel de competiție și ar trebui să fim mândri de asta! Complexul Sportiv de Natație Otopeni este în acest moment cel mai modern din țară și întrunește toate condițiile pentru organizarea unor astfel de competiții. Primăria Otopeni a dovedit faptul că este în stare să fie la standarde internaționale, organizându-se din punct de vedere logistic și tehnic, punând la dispoziția sportivilor toate condițiile pentru desfășurarea optimă a competițiilor. Organizarea Campionatelor Europene de Înot pentru Juniori în Otopeni reprezintă doar începutul unui sprijin concret față de sportul și sportivii din România”, a completat și deputatul de Ilfov, Daniel Gheorghe.

Impresii bune

”‘Am 17 ani şi am venit pentru prima dată la un European. Sunt foarte fericită pentru că nu mă aşteptam să ajung aici în finală. E un complex foarte frumos, am rămas impresionată, pentru că în Spania nu avem aşa ceva. Şi totul este foarte bine aici. Noi avem instalaţii bune, dar nu aşa de mari şi cu multe piscine. (…). Părinţii mei sunt amândoi români, stabiliţi de peste 20 ani în Spania. Am mai fost în România, când eram mai mică şi ultima oară când aveam 14 ani. La categoria mea de vârstă sunt printre primele patru-cinci din Spania. Am înotat şi la senioare, dar nu am câştigat titluri”, declara impresionată de complexul sportiv de la Otopeni, Cristina Ciobanu Spătaru, sportivă care a concurat pentru Spania și a ocupat locul 8 în finala de 200 m liber a Campionatului European de Inot pentru junior.

Cea mai modernă bază de natație din țară este pregătită să organizeze în 2023 Campionatele Europene de Înot pentru juniori în bazin scurt

Complexul Sportiv de Natație Otopeni are un bazin olimpic de înot de 25 x 51,25 m, cu adâncime variabilă (1.350 mp), un bazin olimpic de sărituri de 21 x 25 m, cu adâncime variabilă 3,5-5 m (450 mp), un bazin de antrenament de 15 x 25 m, cu adâncime variabilă 1,36-1,81 m (414 mp), trei bazine de inițiere și recuperare – unul de 7 x 12 m și unul de 6 x 12 m, cu adâncimi de 1,2 m și unul cu formă semicirculară de 5 x 9,80 m, cu adâncime de 0,60 m.

Are o capacitate de 2.797 locuri pentru spectatori, vestiare pentru sportivi, săli de forță, săli metodice, saune, cabinet medical, sală de conferințe, cabine pentru presă și o sală de antrenament pentru sportivii de la sărituri cu înălțime liberă mare – 6 m.

Fondurile alocate cons­tru­irii acestui obiectiv au fost de 165 de milioane de lei, de la bugetul de stat, iar lucrările au început în 2009, la doi ani după anunțul Guvernului de atunci privind un program amplu de investiții pentru înotul românesc. În 2007, se promitea construirea a nu mai puțin de 70 de bazine în toată țara ca parte a unui proiect de 120 de milioane de euro. Proiectul fanion l-a reprezentat Complexul Sportiv de Natație Otopeni.

”Aici se vor mai organiza, în 2023, şi Europenele de înot pentru juniori în bazin scurt”, a anunțat Camelia Potec.

David Popovici: ”Super echipă! Super organizare! Super susținători!

Tânărul înotător cap de afiș al Europenelor de la Otopeni, David Popovici a mulțumit publicului care l-a susținut, spunând că plăcerea a fost de partea sa. Acesta a făcut o postare pe Facebook, unde a subliniat că, la concursul organizat la Otopeni a avut ”super echipă”, ”super organizare” și ”super susținători”. ”Publicul și susținerea tuturor ne-au dat aripi”, spunea David Popovici, după câștigarea primei medalii de aur pentru România, la proba de ștafetă 4 x 100 m liber. Iar la finalul campionatului, David a spus că s-a simțit extraordinar la competiția găzduită de România și e convins că va mai avea ocazia să concureze în fața acestui public minunat, care a umplut zi de zi tribunele din Complexul Sportiv de Natație Otopeni.

Rezultate care ne onorează

La Campionatul European de Înot pentru juniori de la Otopeni, România a câștigat 9 medalii:

5 de aur – ștafeta masculină 4 x 100 m liber (David Popovici, Vlad Stancu, Ștefan Cozma și Patrick Sebastian Dinu), David Popovici la 100 m liber, 200 m liber și 50 m liber, Vlad Stancu la 1.500 m liber și

4 de argint – ștafeta mixtă de 4 x 100 m liber (David Popovici, Patrick Sebastian Dinu, Bianca Costea și Rebecca Aimee Diaconescu), Bianca Costea la 50 m liber și Vlad Stancu la 400 m liber și 800 m liber.