Gripa nu dispare când (re)începe școala!
Prima ședință a Colegiului Prefectural din acest an a avut pe Ordinea de zi și informarea privind situația cazurilor de îmbolnăviri cu gripă în unitățile de învățământ preuniversitar din județ.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 438, ediția print
Dr. Dănuț Crăciun, director executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Ilfov, a făcut referire la adresa transmisă Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Ilfov privind măsurile ce trebuie luate în vederea limitării cazurilor de îmbolnăvire. Pentru că, la momentul în care a avut loc Colegiul Prefectural (31 ianuarie 2019) elevii erau încă la școală, acestea vizau triajul epidemiologic zilnic în toate colectivitățile de copii și asigurarea normelor de igienă personală atât pentru cadrele didactice, cât și pentru elevi sau preșcolari. Apoi, de raportarea zilnică la DSP Ilfov a cazurilor de îmbolnăvire sau a focarelor înregistrate în școli sau grădinițe, în vederea stabilirii măsurilor ce se impun în situația epidemiologică respectivă.
Potrivit DSP Ilfov, până la data Colegiului Prefectural, în județ erau raportate și confirmate 21 de cazuri de gripă și, pentru că trei dintre acestea au apărut în aceeași clasă, la Școala generală nr. 1 Brănești, s-a recomandat suspendare activității școlare în unitatea școlară.
De altfel, la finalul ședinței Colegiului Prefectural, subprefectul județului, Laurenția Georgeta Tortora, a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Ilfov, organism în cadrul căruia s-a adoptat hotărârea potrivit căreia ”la nivelul unităților de învățământ preuniversitar din Ilfov se pot lua măsuri de suspendare temporară a procesului de învățământ pentru o perioadă stabilită de Direcția de Sănătate Publică Ilfov, dar nu mai mult de 5 (cinci) zile lucrătoare, dacă –
➲ există focare de infecții respiratorii acute/gripă cu minimum 3 cazuri/clasă;
➲ rata de absenteism de peste 20% din efectivul unității de învățământ, datorată infecțiilor respiratorii acute/gripă, durează 3 (trei) zile consecutive”.
Și, pentru cazul particular de la școala din Brănești, s-a decis suspendarea timp de două zile (31.01 și 01.02.2019) a cursurilor.
Aviz epidemiologic la revenirea din vacanță
Ca măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor în cazul infecțiilor respiratorii și în cazul gripei în unitățile de învățământ preșcolar – valabile, evident, și după ce copiii se întorc la școală din vacanța semestrială – s-a stabilit realizarea, în continuare, a triajului epidemiologic zilnic, de către cadre medicale acolo unde există (în Ilfov, doar 14 localități au cabinet medical școlar, unde activitatea este asigurată de o asistentă medicală!), sau de către cadre didactice; asigurarea normelor de igienă personală atât pentru personalul didactic, cât și pentru elevi și preșcolari; efectuarea de dezinfecții prin firme autorizate, în toate unitățile de învățământ, în perioada vacanței; prezentarea avizului epidemiologic la revenirea în colectivitate.
Autoritățile publice locale vor fi informate cu privire la situația cazurilor de infecții respiratorii/gripă la nivelul județului în vederea acordării sprijinului, pe partea de dezinfecție și/sau asigurarea de material igienico-sanitar, unităților de învățământ de pe raza localității.
”Răspândirea gripei în unitățile școlare va fi mult mai bine gestionată dacă între cadrele didactice și părinți există o comunicare onestă și fiecare își înțelege și exercită rolul. Școala trebuie să asigure un triaj corespunzător și să semnaleze către părinți apariția cazurilor suspecte de gripă. În cazul în care acestea se confirmă este necesară informarea tuturor părinților ai căror copii au fost expuși contactului cu bolnavul. (…) Este necesar ca părinții să fie conștienți că un copil bolnav trebuie ținut acasă! Primul motiv este acela de a nu-i îmbolnăvi și pe colegii săi și, apoi, un copil cu gripă este expus riscului de suprainfecție, care îi poate complica și mai mult starea de sănătate. Un copil care nu se simte bine la școală este puțin probabil să fie apt să asimileze cunoștințe noi și să participe cu adevărat la ore”, a explicat dr. Crăciun. Acesta a recomandat ca, pentru unitățile de învățământ unde nu există asigurată asistență medicală, consiliile locale să încheie contracte cu medicii de familie, pentru ca și acestea să beneficieze de servicii medicale autorizate! În legătură cu acest subiect, inspectorul școlar general al județului Ilfov, Florentina Costea, a vorbit despre un set minim de recomandări din partea DSP sau o instuire sumară a cadelor didactice în legătură cu simptomele ce trebuie urmărite în triaj – pentru varianta în care acesta este făcut (cel mai probabil și în continuare) de către profesori.
Conducerea IȘJ Ilfov a făcut, de asemenea, recomandarea, către directorii unităților școlare din județ, de a evita organizarea etapei locale a competițiilor școlare în perioada 1-10 februarie a.c., ”ca urmare a creșterii numărului cazurilor de gripă și a declarării stării de epidemie la nivel național”.