De ce să-ţi laşi micuţul la înot?

În plină vară, exercițiile în apă fac adevărate minuni în ceea ce privește creșterea și dezvoltarea copilului. Încă din primele luni de viață, e bine să-l duci la înot, să-l iei cu tine în vacanŢă să faceŢi împreună cure heliomarine Şi să-l laŞi să meargă desculŢ pe nisip. Nimic nu-i face mai bine în ceste zile toride decât o alimentație corespunzătoare vâstei, hidratarea și bălăceala în apă.

Este dovedit științific. Mișcările în apă îl ajută să se dezvolte frumos și sănătos. 

Chiar dacă ți se pare mult prea mic, puiuțul tău poate să înceapă aventura în apă încă de la frageda vârstă de trei luni. Încă de acum este pregătit să-și miște mâinile și picioarele liber în apă, după bunul său plac. Oare de ce? Pentru că în cele nouă luni pe care le-a petre­cut în pân­­tecul mamei, a „locuit” nestingherit în mediu lichid, ceea ce i-a dezvoltat afinitatea pentru mișcarea în apă. Așa se explică faptul că el este familiarizat cu apa și mișcările subacvatice, încă din primele clipe ale vieții. Plutind în piscină sau în mare va trăi senzații plăcute, care îl vor face să se simtă în apă ca acasă. 

Și totuși… nu există riscul să se înece? 

Nu, deoarece la contactul cu apa, inevitabil i se activează reflexul de scufundare. Mai exact, când bebelușul intră sub apă, membrana care-i acoperă partea superioară a laringelui îi astupă glota în momentul înghițirii și împiedică pătrunderea apei în căile respiratorii. Asta înseamnă că micuțul poate să înoate chiar și cu gura deschisă, fără să înghită apă și să se înece. Singurul lucru căruia trebuie să-i corzi o maximă atenție ca părinte, este starea de sănătate a copilului. Fii prudent! Înotul poate să-i agraveze anumite suferințe fizice în cazul în care copilul se confruntă deja cu probleme de sănătate. Nu-l lăsa să intre în apă fără să te consulți cu medicul pediatru sau cu medicul de familie în prealabil! Poți să-i faci mai mult rău decât bine. De asemenea, trebuie să știi că e imperios necesar să intri cu el în apă, să-l supraveghezi atent și să faceți exercițiile împreună. E de preferat să vă bălăciți atunci când piscina, bazinul sau apa mării nu sunt aglomerate. În caz contrar, din cea mai frumoasă experiență a lui poți face o activitate care-i provoacă mult stres.

Importanța curelor heliomarine și a mersului desculț prin nisip

 îi reglează metabolismul calciului și al fosforului 

îi întăresc articulațiile mâinilor și picioarelor 

 masajul ritmic al valurilor mării contribuie la îmbunătățirea circulației sanguine și a menținerii sănătății mușchilor 

 întregul organism se oxigenează mai bine 

pielea devine mai rezistentă la infecțiile cu  microorganismele din mediul înconjurător 

 soarele și apa mării îl ajută să evite anemia 

 copilul cu psoriazis, pitiriazis sau eczemă uscată are toate șansele să-și amelioreze starea de sănătate.

Efectele mișcărilor în apă asupra sănătății „puștiului”

 creș­terea rezis­tenței organismului la infecții 

 asigurarea bunei funcționării a inimii 

îmbunătățirea funcției respiratorii, în special dacă micuțul suferă de astm bronșic, laringită, bronșită cronică  

 întărirea sistemului osos dezvoltarea normală a aparatului locomotor 

 creșterea în înălțime 

 îmbu­nă­tățirea cir­culației sanguine  în tot organismul 

 dezvoltarea să­nătoasă a coloanei ver­tebrale 

 prevenirea anxietății (copiii care provin din familii ce îi privează de miș­cările subacvatice dez­voltă tema de apă, o adevărată fobie) 

 stimularea atenției 

 menținerea poftei de mâncare în limite normale 

 bu­na funcționare a sistemului endocrin