Medicii avertizează!

Când țara se topește în arșița soarelui, bălăceala la ștrand sau la piscină rămâne cel mai eficient mod de a înfrunta căldura. Din păcate, însă, bazinele de înot nu asigură întotdeauna scăldatul în cele mai optime condiții de igienă și pot pune în pericol sănătatea celor ce caută o oază de răcoare în apă. Ține cont de sfaturile medicilor, înainte de a te aventura în apă!

Nu toți proprietarii locurilor de agrement oferă vizitatorilor condiții optime de distracție. Multe ștranduri și piscine nu sunt igienizate conform standardelor de siguranță a populației. Acesta este motivul pentru care, în timpul destinderii și răcoririi în apă, poți absorbi de pe pereții bazinului de înot o infecție cu o bacterie, o ciupercă sau cu un virus care poate fi extrem periculos pentru sănătate.

E normal să te bucuri la maximum de plăcerea înotului și de relaxarea în apă, mai ales dacă bugetul nu-ți permite să petreci câteva zile la mare. Dar, ascultă sfatul specialiștilor și ia-ți măsuri de protecție! “Pe marginile piscinei, pe grătarul dușului de la ștrand, pe șezlong, sau chiar în apă, se ascund numeroși paraziți care pot “atenta” la sănătatea ta. Pielea este de cele mai multe ori afectată. Micozele cutanate, osteomielita, onicomicozele, abcesele subcutanate, pitiriazisul versicolor sunt doar câteva dintre bolile pe care le poți lua dacă te scalzi în locuri neautorizate”, explică dr. Mirela Miertoiu, medic de medicină generală și estetică.

“Locurile de îmbăiere pot fi surse de infecție nu numai pentru piele, ci și pentru urechi și, cel mai grav, pentru ochi. Ba chiar ochii au cea mai mare sensibilitate la infecțiile din bazine. Conjunctivita de piscină este cea mai severă boală a ochilor care se poate lua din locurile de îmbăiere, netratate corespunzător. Se transmite cu mare ușurință și afectează întotdeauna ambii ochi. Administratorii bazinelor publice trebuie să respecte foarte serios rețeta de îngrijire a apei. Apa trebuie schimbată zilnic și clorinată. Este suficient să intre în bazin o singură persoană cu această infecție, că se vor contamina toți ceilalți care vor intra după ea. Oricine vede o altă persoană cu ochii roșii și pleoapele umflate, e mai bine să o evite, să nu se atingă de ea. Lăcrimarea ochilor, senzația de jenă, înroșirea și umflarea pleoapelor sunt primele semne de conjunctivită, care trebuie  să trimită bolnavul, de urgență, la medicul oftalmolog. Rețineți! Boala se tratează corect numai după sfatul și sub supravegherea medicului oftalmolog, nicidecum a medicului de familie sau a farmacistului. Și copiii sunt tratați cel mai bine tot de oftalmolog. Terapia instituită la timp tratează cu succes infecția ochiului”, atenționează prof. dr. Monica Pop, managerul Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice din București, unul dintre cei mai renumiți oftalmologi din România.

Negii și ciupercile picioarelor, alte amenințări ale scăldatului în locuri neautorizate

Membrele pot fi și ele afectate de infecții, în special de infecțiile cu ciuperci. Cele mai expuse îmbolnăvirii sunt membrele inferioare, micoza picioarelor fiind fruntașă în topul infecțiilor contactate la piscină. Infecția se poate manifesta prin cojirea pielii de la nivelul tălpii (forma descuamativă), prin mici fisuri ale degetelor trei-patru (forma pruriginoasă) sau prin mici fisuri ale degetelor trei-patru, cu roșeață în jur și un depozit albicios. Și negii sunt o amenințare a frecventării locurilor de agrement.

 

Mergi la medic, la primele simptome!

Fie că apar pe mâini, pe tălpi, în jurul gurii, nasului, bărbiei sau în zona genitală, negii nu sunt de neglijat, pentru că devin dureroși. Fuga la medic, la primele simptome! Constați anumite manifestări ale afecțiunilor prezentate anterior? Este musai să consulți un specialist, în cel mai scurt timp. “Oricare ar fi forma de boală de care suferi, trebuie să mergi măcar la medicul tău de familie, la primele simptome. Bacteriile sau virusurile pot dăuna grav sănătății”, avertizează dr. Mirela Miertoiu.

 

Sfaturi pentru scăldatul fără probleme

Ü pune un prosop pe șezlong înainte să te așezi;

Ü nu călca pe grătarul de la duș sau pe gresia de la duș fără să ai papuci în picioare;

Ü înoată numai în bazine igienizate și autorizate sanitar;

Ü nu folosi prosopul altei persoane, nici măcar a altui membru al familiei; 

Ü nu te încălța cu papucii, adidașii sau pantofii altei persoane;

Ü fă-ți duș de fiecare dată când ieși din bazin;

 

Ü când te întorci acasă, spală bine hainele și prosoapele pe care le-ai avut cu tine la ștrand sau la piscină.