Decorațiuni și aranjamente de poveste, cadourile pacienților de la Spitalul de psihiatrie “Eftimie Diamandescu” pentru oamenii dragi

 

Pacienții de la Spitalul de Psihiatrie “Eftimie Diamandescu” au întâmpinat sărbătorile de iarnă dăruindu-le oamenilor dragi un buchet special de colinde, decorațiuni, aranjamente de sărbătoare, colecții de globuri și brazi frumos decorați, coronițe de Crăciun, buchete de flori cu specific de iarnă, picturi și obiecte artistice în care au lăsat o parte din sufletul lor. Toate… în cadrul unei expoziții creative fascinante, conturate în cele mai frumoase nuanțe, animate de lumina propriilor viziuni.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 483, ediția print

Santhe Fitoceainărie, joi 19 decembrie. Încă o poveste frumoasă a prins viață cu ajutorul culorilor, la expoziția pacienților de la Spitalul de psihiatrie “Eftimie Diamandescu”. Am avut bucuria de a ne alătura iubitorilor de a artă, care au descoperit aici, adevărate bijuterii artistice lucrate manual, care se diferențiau prin stilul și valoarea lor artistică. De îndată ce am pășit pragul expoziției, am simțit că am intrat în lumea mirifică a poveștilor unor oameni deosebiți. Un sentiment înălțător ne-a cuprins pe tot parcursul evenimentului, care s-a desfășurat ­într-un spațiu cochet și atrăgător. Pasiunea și talentul meșteșugarilor ne-au condus într-un nou univers, plin de farmec și culoare, în care imaginația se împletea perfect cu realul și efemerul. În ciuda faptului că artiștii sunt persoane cu tulburări mintale, măiestria artistică, cea a execuției, dădea lucrărilor caracterul unor adevărate opere de artă. Am admirat de la tablouri care ilustrează portrete din perioada interbelică, la felicitări, seturi de podoabe (cercei, brățări, coliere), tablouri realizate în tehnica mozaicului, împletituri, artizanat, o gamă largă de decorațiuni cu elemente naturale specifice care ne-au transmis bucuria sosirii celei mai frumoase perioade din an, cea a sărbătorilor de iarnă. Tot aici am găsit și cele mai potrivite daruri de Crăciun pentru cei dragi. Se vedea clar că artizanii, ajutați de terapeuți, puseseră în aceste suveniruri toată priceperea, dăruirea și dragostea lor.

 

 Arta în terapie și daruri din suflet pentru suflet 

“Este o expoziție cu lucrările pacienților de la Spitalul de psihiatrie «Eftimie Diamandescu». Sunt prezentate picturi, grafică, aranjamente pentru Crăciun, produse handmade și tot ceea ce facem noi zi de zi la spital, în  staționarul de zi. Pacienții sunt îndrumați și observați continuu de psihologi, de voluntari  și de asistenți sociali care lucrează sub directa observație a specialiștilor din spital. Medicii psihiatri consideră că această artă constituie un medicament natural extrem de eficient pentru pacienți. Progresul terapeutic se poate observa urmărind rezultatul schemei terapeutice. Pentru a putea organiza această expoziție, s-a lucrat la exponate cam cinci luni. Pentru fiecare eveniment pe care îl desfășurăm, se pregătesc cam cu jumătate de an înainte. Încercăm să-i ținem ancorați în realitate, să creăm ceva frumos prin care ei să se simtă utili, să vadă că se pot integra în viața socială. Sunt oameni cu diferite diagnostice și care provin din diverse categorii sociale. Unii chiar pot să se integreze, reușesc să-și vândă produsele sau se angajează. Le mulțumim gazdelor care ne-au ajutat să organizăm expoziția aici. Trebuie să mărturisesc că nu a fost deloc ușor să găsim un spațiu pentru acțiunea noastră. Fiind pacienți cu dizabilități, sunt puțin stigmatizați de societate și nu-i primea nimeni. Santhe ­Fitoceainărie a fost singura ceainărie  care i-a văzut ca pe niște oameni normali, cum de altfel și sunt, și le-a deschis ușa. Le mulțumim pentru gestul lor minunat! Aceasta este o încercare pentru noi. Am pornit de la picturile lui Gili (n.r. – un pacient diagnosticat cu schizofrenie), el fiind primul care a creat picturile pe care le-am expus și la Academia Română printr-un proiect care face posibilă expunerea lor și în țară și în străinătate. Suntem susținuți de Consiliul Județean Ilfov, prin președintele Marian Petrache și echipa consilierilor județeni, de managerul spitalului, dr. Cătălin Ovidiu Cristea, directorul medical dr. Ioana Nanian, directorul economic Oana Vîlcu și alți oameni care și-au propus să repună în drepturi persoanele diagnosticate cu tulburări psihice ale căror acte creative merită aprecierea și care au înțeles că acești oameni necăjiți, dacă muncesc o zi întreagă, la finalul acelei zile zâmbesc mulțumiți. Dacă ei au astfel de tulburări, nu înseamnă  că stau în spital cu anii. Ei se tratează și apoi merg acasă și lucrează ceea ce vedeți azi aici. Mesajul pe care dorim să-l adresăm tuturor este acela că încercăm să-i ajutăm și în afara spitalului. Cu ajutorul psihoterapeuților integrativi  și a psihoterapiei, ajung să creeze și acasă și practic să se întrețină și să fie persoane absolut normale”, ne-a spus Valentina Petrache, asistent social în cadrul Spitalului de psihiatrie „Eftimie Diamandescu”. În privirea expozanților se putea vedea încântarea că lucrările lor sunt pe placul și sufletul vizitatorilor.

Înzestrată cu o sete excepțională de creativitate, pacienta Claudia Talabă, o tânără de profesie jurist, ne-a dezvăluit câteva dintre secretele lucrărilor sale minunate. “M-am pregătit pentru această expoziție din luna octombrie. O parte din tablourile și cutiuțele din lemn expuse sunt lucrate în perioada în care am fost spitalizată la unitatea sanitară din Bălăceanca. În prezent, am o societate înregistrată și astfel reușesc să-mi vând produsele pe internet și chiar să particip la diverse târguri, am avut și angajați. Acum mă ajută foarte mult familia. Băiețelul de cinci ani mă ajută la deocrațiuni, iar fata studiază artele plastice. Soțul îmi pregătește lemnul pentru lucrările din lemn, el îl taie, iar eu îl prelucrez. Ador să fac decorațiuni și aranjamente și-i dedic acestui ­hobby ziua întreagă. Sunt diagnosticată cu depresie severă recurentă. Fac niște convulsii cu crize de conversie disociative. În luna mai am fost internată două săptămâni la Spitalul de psihiatrie „Eftimie Diamandescu”, dar sunt în evidența unui medic psihiatru de un an. Acesta m-a îndrumat către specialiștii de la Bălăceanca și acum urmez un tratament care m-a ajutat să am un progres uluitor. După ce ani de zile am umblat prin multe spitale și nimeni nu știa ce am, în sfârșit viața mea s-a schimbat foarte mult în bine. Cu terapia pe care o urmez sub atenta monitorizare a specialiștilor de aici, mi-am recăpătat viața din trecut. Practic fac aceleași lucruri pe care le făceam și înainte să mă îmbolnăvesc. Recunosc că am fost foarte sceptică atunci când am ajuns la Spitalul de psihiatrie „Eftimie Diamandescu”, dar am descoperit cadre medicale foarte bine pregătite și cu dorința de a ajuta pacienții. Le mulțumesc specia­liștilor și tuturor cadrelor medicale de la acest spital, dar în special psihoterapeutei mele, Cornelia Crăciun. De la 8-10 episoade depresive pe zi, am ajuns să am cam unul singur pe lună. Am avut și două luni fără niciun episod. Sunt de profesie jurist și  am terminat masterul în Dreptul afacerilor, am profesat în domeniu și treptat mi-am descoperit pasiunea pentru artă. Profesând am ajuns să-mi doresc să lucrez din ce în ce mai mult”, ne-a spus Claudia Talabă.

Santhe Fitoceainărie, tărâmul de basm

Cum a ajuns Santhe Fitoceainărie să se transforme într-un tărâm desprins din povești în Luna cadourilor? Aceasta este o structură de economie socială. Beneficiarul proiectului prin care s-a înființat această structură este Direcția de Asistență Socială a Municipiului București. Din 13 mai 2015, de când am deschis localul, am fost deschiși către tot felul de astfel de activități. Fiind o structură de economie socială, angajăm persoane defavorizate și avem tot felul de programe pentru persoanele defavorizate, cum ar fi: “Produsul în așteptare”, pe care îl servim persoanelor care nu și-l permit. Aceste produse sunt achiziționate practic de persoane care își permit și noi le servim celor defavorizați. Organizăm tot felul de donații de Crăciun, de Paște”, ne-a spus Dănuț Chirilă, reprezentantul Santhe Fitoceainărie.