Nici o putere nu e mai mare ca unirea şi frăţia. Între toţi, cei de-o obşte. (Proverb românesc)
Ca peste tot în Ilfov, comuna Baloteşti a făcut şi ea istorie, în mai toate momentele importante ale devenirii noastre naţionale. O istorie care ne aduce cinste şi care nu trebuie uitată. Părinţii şi strămoşii sunt patria noastră. Sacrificiul lor eroic e cel care a contat. „Ei au vorbit aceeaşi limbă, au avut acelaşi dor, aceleaşi suferinţe”, spunea Barbu Ștefănescu Delavrancea.
La Monumentul Eroilor din comună, sărbătorirea Zilei noastre Naţionale de 1 Decembrie a adus şi gestul de omagiere a eroilor noştri. Iar cei din Baloteşti nu sunt puţini. Iată câteva secvenţe importante, ale acestei zile, încărcate de semnificaţii.
Dechiderea solemnităţii
Ceremonia a fost inaugurată de părintele Iulian Popescu, din parohia Baloteşti. El a evocat eroii căzuţi pe câmpurile de luptă şi cei care au murit ca prizonieri în temniţe şi lagăre.
„Adunăm astăzi 95 de ani de la Marea Unire a Transilvaniei cu România din 1918, proclamată la Alba Iulia”, a spus el.
Participanţii la evenimentul comemorativ
Peste 200 de oameni au ţinut să împărtăşească împreună solidaritatea şi starea de spirit a momentului. Notabilități locale, reprezentanţi ai instituţiilor administraţiei de stat, ai celor din armată şi de ordine publică, copii din şcolile comunei s-au adunat la această frumoasă şi utilă lecţie de morală şi istorie.
Denisa Snagoveanu, elevă în clasa a VI-a a Şcolii nr. 1, a intonat Imnul Naţional. Primarul Cristian Pretorian, a ținut o cuvântare scurtă. Apoi copii pregătiţi de învăţătoarea Elena Sîrdan au interpretat cântece și au recitat versuri patriotice.
Coroane de flori au cinstit memoria celor omagiaţi.
Momentul de ceremonial religios
Slujba religioasă a fost susţinută de patru preoţi ai parohiilor ilfovene. Au fost prezenţi şi au însufleţit ceremonia: Iulian Popescu, din parohia Baloteşti, Mircea Ioniţă, de la Preoţeşti, Constantin Dumitrescu din parohia Dumbrăveni şi George Stoian, de la Săftica.
“Trebuie să înţelegem esenţa lucrurilor”
Este opinia exprimată în câteva cuvinte de către juristul Mihai Vizitiu, inspector şef adjunct al ITM Ilfov. “La temelia României Mari a stat un act de voinţă al întregii naţiunii române. Fruntaşii politici ai vremii au asimilat acest elan şi l-au îndreptat cu o inteligenţă politică remarcabilă spre ţelul dorit”, a conchis el.