Fondurile europene necheltuite vor fi redirecționate
Pentru că beneficiarii privați ai fondurilor europene din cadrul Programului Național de Dezvotare Rurală nu au reușit să acceseze în totalitate banii respectivi și pentru a nu pierde această finanțare, MADR a cerut și a obținut acordul CE ca sumele să fie redirecționate către primării. Astfel, autoritățile locale pot accesa banii rămași necheltuiți pentru proiecte de dezvoltare ale localităților pe care le administrează.
MADR anunța, încă din în luna mai, că mai multe primării vor putea obține finanțare din fonduri europene nerambursabile, prin intermediul Măsurii 125 „Îmbunatățirea și dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea și adaptarea agriculturii și silviculturii” și prin Măsura 322 „Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătățirea serviciilor de bază pentru economia și populația rurală și punerea în valoare a moștenirii rurale”, din PNDR 2007-2013.
Că urmare a deciziei de suplimentare a fondurilor alocate pentru cele două măsuri din PNDR 2007-2013, aproximativ 144 de proiecte aflate în așteptare vor primi peste 167 de milioane de euro, pentru a moderniza drumuri comunale, alimentări cu apă, dar și infrastructura agricolă și silvică.
Lucrările în cadrul proiectelor vechi amenință eligibilitatea
Cu toate acestea, a apărut o problemă. Autoritățile locale care au demarat lucrări de renovare în cadrul proiectelor vechi, afectându-și astfel criteriile de eligibilitate, nu vor mai putea încheia contracte de finanțare, anunță George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
„În legătură cu proiectele pentru infrastructura rurală, aici mai avem mici probleme privind contractarea. Foarte multe comune s-au apucat deja de proiectele vechi. Dacă și-a reabilitat, să spunem, căminul cultural, o comună și-a afectat criteriile de eligibilitate. Nu toate primăriile care sunt peste plafonul coborât actual vor putea fi contractate. Cele care au început lucrările și au afectat criteriile de selecție nu mai pot fi contractate”, a declarat George Turtoi.
Se așteaptă o Hotărâre de Guvern
Până în acest moment nu au fost semnate contractele cu primăriile. Acest lucru va avea loc după ce MADR va emite o Hotărâre de Guvern prin care se va accepta supracontractarea.
„Deocamdată, proiectele sunt în evaluare la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Avem de emis o hotărâre de guvern prin care să se accepte supracontractare, adică să se mărească pragul de supracontractare de la 11% la 25% și, după acest moment, toate primăriile vor intra în contractare”, a mai spus oficialul MADR.
Conform unui comunicat al ministerului, cererea de fonduri europene nerambursabile pentru Măsura 125 a depășit suma alocată acestei măsuri de finanțare (526,1 milioane de euro) de aproximativ 3,5 ori. În cazul măsurii de renovare și dezvoltare a satelor (Măsura 322), cererea de fonduri europene nerambursabile a fost și mai mare, suma alocată prin PNDR acestei Măsuri până în anul 2013, respectiv 1,61 de miliarde de euro, fiind depășită de peste 4 ori.