MADR a lansat, în data de 17 februarie 2014, sesiunea de depunere a cererilor de finanțare aferente submăsurii 322e) „Investiții privind infrastructura de broadband în spațiul rural”. 

Prin această submăsură sunt sprijinite in­vestițiile care vizează cre­area sau modernizarea rețelei de comunicații electronice de acces (last mile). De asemenea, vor fi sprijinite și investițiile care vizează crearea rețelei de distribuție (backhaul), acolo unde aceasta nu este prezentă, în vederea asigurării funcționalității buclei locale (last mile).

Rețelele vor trebui să asigure o viteză de transfer de minimum 1 Mbps partajat pentru persoane fizice, respectiv de minimum 4 Mbps partajat pentru persoane juridice.

Pentru această submăsură se vor aloca 20.244.384 euro și se estimează un număr de aproximativ 100 de proiecte ce vor putea fi finanțate. Sunt eligibili agenții economici care se încadrează în categoria IMM-urilor. Ei pot obține o finanțare de până la maximum 200.000 euro/beneficiar.

Aria de eligibilitate a submăsurii este reprezentată de un număr de 1.650 localități rurale, „zone albe”, din România, mai exact, comune și sate componente în cadrul cărora nu este prezentă rețeaua de acces și/sau rețeaua de distribuție, care să respecte criteriile tehnice de viteză menționate anterior. 

Perioada de depunere a proiectelor se va încheia pe 11 aprilie 2014, contractarea urmând a fi finalizată până la 30 iunie 2014.