ACS Berceni este noua „vedetă” a Ilfovului dacă e să ne luăm după faptul că este proaspăt promovată pe scena ligii secunde înregistrând, astfel, cel mai bun rezultat al unei echipe din județul nostru în sezonul recent încheiat.
Formația din Berceni nu are o istorie îndelungată sub actuala formă, fosta Dodu Berceni fiind înlocuită cu actuala grupare în urmă cu cinci ani. Promovarea pe scena Ligii a II-a reprezintă cea mai mare peformanță a trupei de lângă București, meritele principale fiind ale celor doi antrenori care au condus echipa în acest sezon, Laurențiu Diniță (în tur, demisionând imediat după reluarea campionatului după un 0-4 acasă cu CS Ștefănești, dar lăsând echipa tot pe locul 1), și Adrian Matei, cel care a reușit să scoată formația din „vârtejul” în care intrase și care amenința promovarea.
Lot de milioane
Dacă ar fi să ne luăm după site-ul specializat „transfermarkt”, valoarea lotului echipei din Berceni depășește acum 1,3 milioane de euro. Potrivit sursei citate, cei mai importanți fotbaliști de la Berceni, din punctul de vedere al cotei sale de piață, ar fi mijlocașii Alexandru Stan, cotat la 350.000 de euro și Ionuț Bereșoaie, cu 300.000 de euro.
Pentru cei care au urmărit evoluția echipei lui Matei, e de remarcat faptul că aproape jumătate dintre jucători provin de la Progresul București, din formația care a evoluat în Liga a II-a, fiind apoi trimisă în Liga a IV-a. Astfel, fotbaliști precum Al. Stan, Ciochină, Muller, Sandu, Ghinea sau Frangu au experiența evoluției unui eșalon superior, astfel încât e de așteptat ca șocul întâlnirii cu Liga a II-a să nu fie foarte mare.
Succes pentru Matei
Antrenorul Adrian Matei – unul dintre foarte puținii fotbaliști care, în carieră, a jucat la toate echipele mari bucureștene, Dinamo, Steaua, Rapid, Progresul – are meritul de a fi reușit să remonteze psihic o echipă care începuse dezastruos returul și care risca să își piardă busola în competiția cu CS Ștefănești. Un 0-4, acasă, cu principala contracandidată la promovare ar fi turnat plumb în picioarele oricărei formații, dar Matei a reușit să preia situația de la Diniță și să remonteze echipa în numai 1-2 săptămâni. A urmat apoi un parcurs de regularitate și o promovare detașată, la 15 puncte de următoarea clasată!
În final, să spunem că ACS Berceni a avut o linie de clasament de invidiat la finalul campionatului: 24 de meciuri, 18 victorii, 3 egaluri și 3 înfrângeri, golaveraj 52-22. Echipa din Berceni a pierdut un singur meci acasă din cele 12 disputate (cel de pomină cu CS Ștefănești) și a terminat tot unul la egalitate (golaveraj acasă, 27-8), în timp ce în deplasare a învins de 8 ori, a pierdut de 2 ori și a terminat de 2 ori la egalitate, golaveraj 25-14.
Stadionul din Berceni este unul dintre cele mai cochete și moderne din Ilfov. Reconstruit din temelii pentru Campionatul European Under 19 găzduit de România în 2011 (Buftea, Chiajna, Mogoșoaia, Berceni), stadionul are o capacitate de 2.700 de locuri, toate pe scaune, instalație de nocturnă și un gazon de invidiat.
“Asociația Club Sportiv Berceni” a rezultat din preluare ACS Dodu, fosta echipă a Comunei Berceni, finanțată de omul de afaceri Marian Dodu. În 2008, finanțatorul nu a mai putut susține echipa de fotbal, moment în care Primăria Comunei Berceni, prin Consiliul Local, a hotărât să se implice în destinele echipei. Astfel Primăria Berceni a preluat clubul, schimbâdu-i denumirea în ACS Berceni, noul sediu social fiind amplasat într-un Complex Sportiv cum puține sunt în România.