Și la propriu și la figurat, aș spune eu. În cele ce urmează, veți afla și de ce îmi asum această afirmație. Am ajuns la această impresie în urma unei convorbiri cu primarul urbei ilfovene, Vasile Cimpoeru și în urma unei vizite prin oraș.
Anul 2013, a fost pentru Bragadiru unul plin de realizări. Orașul și-a schimbat înfățișarea datorită investițiilor inițiate de primarul Vasile Cimpoieru. Localitatea a înflorit, la propriu, pentru că primăria a amenajat spațiile verzi din jurul celor 57 de blocuri, câte sunt în Bragadiru. 44 dintre acestea au căpătat, la rândul lor, o față nouă, deoarece au fost reabilitate termic. Au mai rămas 13, care vor intra în programul de anvelopare, anul acesta.
Proiecte PIDU, 3 din 5
„Anul trecut, am reușit să implementăm 3 din cele 5 proiecte pe care le avem în cadrul PIDU (Planul Integrat de Dezvoltare Urbană). Acestea au vizat instalarea a 35 de camere de luat vederi pentru supraveghere video și creșterea siguranței cetățenilor, amenajări peisagistice, reabilitarea și extinderea rețelei de iluminat public odată cu asfaltarea străzilor adiacente DN 6”, ne-a spus Vasile Cimpoeru. Lungimea străzilor asfaltate este impresionantă. Este vorba de nici mai mult, nici mai puțin de 24 de kilometri.
O altă lucrare finalizată este cea care vizat extinderea rețelei de apă și canalizare, proiect finanțat din fonduri europene, prin ADIA. Acum, Bragadiru are 43,7 kilometri de rețele funcționale pentru apă și canalizare. Singurul lucru care împiedică punerea în funcțiune a canalizării este stația de epurare, care, speră primarul, va fi gata până la finele anului 2014. Totodată, prin Masterplanul județean pentru apă și canalizare, care va demara anul acesta, Vasile Cimpoeru și-a propus să dezvolte aceste rețele, astfel încât să acopere toți cei 102 kilometri necesari.
Din DN 6 în Prelungirea Ghencea, mai repede, mai bine
O inițiativă inclusă în programul de asfaltări a fost cea care a creat o cale de acces mai rapidă între DN 6 și prelungirea Ghencea și care i-a ajutat pe conducătorii auto să evite cozile interminabile de pe șoseaua de Centură, din dreptul trecerii la nivel a căii ferate de la Domnești. Și asta pentru că, începând de la sensul giratoriu de la kilometrul 9,400 de pe DN 6, se poate ajunge direct în Prelungirea Ghencea, pe străzile asfaltate, în 2013, de primăria Bragadiru. Pentru cei care nu cunosc bine traseul, Vasile Cimpoeru îl detaliază: „De la sensul giratoriu, se intră pe strada Cristalului, apoi dreapta pe Safirului și, în continuare pe Ghidigeni. De aici există mai multe variante, în funcție de zona din Prelungirea Ghencea unde vrei să ajungi. Astfel, o poți lua pe strada Bulgăruș, care te scoate în Ghencea, sau pe Mărăcineni. Mai există o variantă, din Mărgelelor pe Dantelei care te duce mai aproape de strada Râul Doamnei. Să știți că am fost să văd și eu cum se circulă pe aceste străzi. Ei bine, dimineața este un du-te-vino de nedescris. Mă bucur foarte tare că am putut să le oferim locuitorilor din zonă și nu numai o cale de acces în București mult mai rapidă decât oricare alta!”
În 2014, orașul va continua să se dezvolte
Recensământul din anul 2011 a „contabilizat” un număr de 14.600 de locuitori care viețuiesc în Bragadiru. Numărul real este mult mai mare, mai ales pentru că dezvoltarea imobiliara a cunoscut o creștere impresionantă. „Sunt foarte mulți cei care domiciliază în noile cartiere din localitate, dar care și-au păstrat actele de identitate pe adresele din București. Eu estimez că populația reală a orașului se cifrează pe undeva pe la 30.000 de locuitori. Numai în Cartierul Latin sunt vreo 2.600”, afirmă primarul Cimpoeru. Acești cetățeni au, la rândul lor diferite nevoi. Una dintre ele privește lipsa unor grădinițe în noile ansambluri rezidențiale. De aceea primăria și-a propus construirea a două grădinițe cu o capacitate de 120 de locuri în cartierele Scandinavia și Fortuna. Una dintre acestea va avea orar prelungit. Nici Cartierul Latin nu va fi uitat. Și aici se va ridica o grădiniță cu orar prelungit cu 120 de locuri. Toate aceste investiții se vor realiza cu fonduri din bugetul local. A fost rezolvată și problema terenurilor pentru construcția grădinițelor. Atât investitorii de la Scandinavia și Fortuna, cât și cel din Cartierul Latin au fost de acord să doneze primăriei câte 1.000 mp pentru noile unități de învățământ. În aceste condiții, primarul este optimist și crede că, într-un an de zile, zestrea localității se va îmbogăți cu alte trei grădinițe, în afară de cele două existente.
Școală nouă, cinste cui te va clădi!
În Bragadiru sunt 1.100 de copii. În clasele I-VIII sunt „numai” 350. Vechea școală a orașului a devenit neîncăpătoare. Se învață în schimburi, iar numărul de copii din clase este supradimensionat. Vasile Cimpoeru spune că această situație nu mai poate continua.
Este nevoie de o școală nouă și modernă. Pentru aceasta, consiliul local a hotărât să acceseze un proiect prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), pentru construirea unei școli cu 30 de clase și 4 laboratoare. Valoarea investiției se ridică la 9 milioane de lei și se intenționează obținerea fondurilor necesare de la MDRAP.
Așadar, orașul Bragadiru este în plin avânt în ceea ce privește dezvoltarea. Cum spuneam, în ultimii ani urbea s-a schimbat radical. A început să semene cu un cochet orășel european, curat și civilizat. Cum a fost posibil? Răspunsul este simplu. Așa cum se spunea, cândva, într-o reclamă: „Dacă vrei cu adevărat, poți!” Iar în Bragadiru, primarul Cimpoeru a dat dovadă că a vrut și a putut, iar rezultatele nu au încetat să apară.
Un parc unic în Ilfov
Până acum un an, în Bragadiru exista un teren de 10,5 hectare, năpădit de stuf și buruieni. Primăria a hotărât să amenajeze aici un parc de agrement, cu fonduri europene. Pentru aceasta a fost nevoie de 1,7 milioane de euro, sumă la care vistieria localității a contribuit cu 2% din valoare. Parcul este acum în prag de finalizare, iar cum se va împrimăvăra, va putea fi inaugurat. Dar să vă spun de ce consider acest parc unic în județ. Pentru că, pe lângă clasicele locuri de joacă pentru copii, aici au mai fost amenajate piste pentru biciclete, dispozitive pentru amatorii de acrobații cu skateboard-ul (placă pe role) și patine cu rotile, un spațiu cu aparate pentru fitness în aer liber și standuri pentru împătimiții de șah și table. Dar, ideea cea mai grozavă mi s-a părut terenul pe care au fost ridicate chioșcuri cu masă și băncuțe, dotate, fiecare cu câte un grătar. Așadar, locuitorii din Bragadiru și nu numai vor putea ieși la un grătar, când vremea se va mai îmbuna, într-un loc civilizat și frumos amenajat.