• 29 mai 1608 – prima atestare documentară a comunei

Pe 29 mai, Brăneștiul a marcat 410 ani de atestare documentară, iar pentru a marca evenimentul, precum și împlinirea, în 2018, a 100 de ani de la Marea Unire, Asociația Culturală Brănești împreună cu Primăria și Consiliul Local au organizat un simpozion interesant, al cărui scop a fost acela de a îndemna tânăra generație, în special, și în întreaga comunitate, în general, să-și arate respectul față de sacrificiul înaintașilor și față de valorile locale și naționale.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 406, ediția print

Așadar, 410 ani de când numele localității Brănești este menționat pentru prima dată într-un hrisov care se păstrează până astăzi. Este vorba de un document emis de Radu Vodă Șerban, pe 29 mai 1608, prin care vornicul Cernica întărește Mănăstirii sale de la Cernica mai multe sate și moșii printre care și satul Zgâriata, de pe Pasărea, localizat „… în lat din hotarul Brăneștilor până în hotarul Crăsanilor”. Iar despre Centenarul Marii Unirii putem aminti că și brăneștenii și-au adus contribuția prin luptă și jertfă la această măreață înfăptuire. Cele două momente au fost marcate, așa cum arătam mai sus, chiar pe 29 mai, în sala de spectacole a Căminului Cultural, unde și-au dat întâlnire reprezentanții comunității locale: cadre didactice de la unitățile de învățământ, preoți ai Parohiei Brănești, repre­zentanții unor instituții locale, fii ai satului și consilieri locali, în frunte cu primarul și viceprimarul localității. Activitatea a debutat cu un moment de reculegere în amintirea tuturor înaintașilor brăneșteni, iar în prima parte a manifestării au avut loc o serie de prezentări susținute de prof. Marius-Ovidiu Sebe, președintele Asociației Culturale Brănești: ”2018 – Anul marilor aniversări în localitatea Brănești”, ”Brănești-Ilfov: 410 ani de atestare documentară și 100 de ani de la Marea Unire” sau ”Școala gimnazială nr. 1 Brănești: 160 de ani de la orânduire”; de Maica Maximida, de la Mânăstirea Pasărea – ”Maici pe linia întâi, maici pe frontul de acasă”; de către prof. Rodica Șaitos – ”125 de ani de învățământ silvic la Brănești”; prof. Marinela Culea, directorul Liceului Tehnologic ”Cezar Nicolau” – ”Liceul Tehnologic ”Cezar Nicolau” – ieri, azi, mâine …”; doctorul veterinar Mihai Petcu a adus ”Amintiri din Brăneștiul de altădată”; Theodor Chiriac, șeful Ocolului Silvic Brănești a vorbit despre ”Rolul pădurii pentru comunitatea din Brănești”; Alina-Cristina Ene, de la Asociația Culturală Brănești – ”Țara Românească în anii Evului Mediu (anii 1600)”; prof. Elena Bonciu, directorul Grădiniței ”Rița Gărgărița” – ”File din istoricul Grădiniței ”Rița Gărgărița””, iar în încheiere au mai luat cuvântul: Niculae Călin, preotul Mihai Petrescu, Marin Liscan, Aristița Leca și nu în ultimul rând, primarul localității, Niculae Cismaru. Partea a doua a simpozionului a continuat cu un recital artistic susținut de Cătălina Maria Pană, elevă în clasa a III a (învățătoare Georgeta Ungurenci), la Școala nr. 1 Brănești, acompaniată de grupul de dansatori ”Trușanca”, al Asociației Culturale Brănești. În încheiere, participanții au ciocnit un pahar de șampanie în cinstea momentelor de glorie și de statornicie, de peste patru secole, pentru localitatea Brănești, amintindu-se de evenimente istorice și de personalități care au marcat comunitatea.

Broșură și o nouă întâlnire

Cu această ocazie s-a lansat și broșura intitulată: ”Brănești-Ilfov: 410 ani de atestare documentară, 100 de ani de la Marea Unire”, în care sunt prezentate într-un mod succint informații istorice privind atestarea documentară a localității și evenimentele care au marcat comunitatea în timpul Marelui Război. Proiectul educațional ”Brănești – 2018: 410 ani de atestare documentară, 100 de ani de la Marea Unire” va continua în luna decembrie, când va avea loc conferința cu titlul ”Jertfa Brăneștiului pentru marele ideal al românilor”. În cadrul acesteia, unitățile de învățământ vor fi invitate să prezinte comunicări și proiecte susținute de cadre didactice sau elevi, având ca temă lupta și jertfa brăneștenilor pentru realizarea Marii Uniri. Cu alte cuvinte, scoaterea la lumină a celor mai interesante povești de viață ale eroilor din comuna Brănești, spuse de urmașii acestora, sub titulatura ”Și străbunii mei au luptat pentru România”.