Primăria orașului Buftea, prin Centrul Cultural Buftea, a organizat pe 29 iunie 2022, spectacolul dedicat ”Zilei Universale a Iei”, pe platoul din Piața Centrală, un spectacol minunat cu deja celebrul Taraf al Ilfovului, dirijat de maestrul dirijor Cornel Turcitu, cu rapsodul și solistul popular Alin Trocan, invitat special și Ansamblul de dansuri ”Doina Ilfovului”, coordonat de Daniela Mîndroc.
Parteneri în proiect au fost Consiliul Județean Ilfov prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov. Spectacolul prezentat de Robert Nagy, directorul Centrului Cultural Buftea, a debutat cu dans popular – suită mixtă de jocuri din zona Olteniei, ”Drăgaica cu obicei” – fetele din grupa mijlocie și băieții din grupa mare ale Ansamblului ”Doina Ilfovului”, soliști dansatori – Andreea Badiu și Valentin Rogojinaru, iar Maria Răduță a prezentat publicului câteva dintre obiceiurile tradiționale românești legate de sărbătoarea ”Drăgaicelor”.
Au urmat Taraful Ilfovului și rapsodul popular Alin Trocan, care a cântat pentru sărbătoriții zilei de 29 iunie – Sfinții Apostoli Petru și Pavel – ”La mulți ani!”. Și, din nou, dans cu ”Doina Ilfovului”, care i-a adus pe scenă pe artiștii talentați de la grupa mică și grupa mijlocie, cu alte jocuri din Oltenia – Ciuleandra, Barbarosa, Hora de la Stoicănești, Polaxia sau Hora în bătaie, iar grupa mică fete și grupa mijlocie băieți au pregătit binecunoscuta ”Brașoveancă”. În continuare, tot ”Doina Ilfovului” a prezentat, în cadrul aceleiași suite de dansuri din zona Olteniei – ”Trei păzește”, Ițele, Alunelul, Rustemul sau Mereul, dar și ”Boiereasca”, în variantă scurtă, Simianca și Sârba dogarilor. Evident, nu au lipsit nici ”Hora la zece” sau dans de fete din Oltenia, interpretat artistic pe trei grupe de dansatoare, Hora fetelor, Galaonul, Hora Nuții, Bechetul, Alunelul Amărăști și Alunelul de Sud. Hora românilor, dans pe melodie preluată din repertoriul lui Costinel Alecsandrescu, cu pași reprezentativi pentru fiecare zonă etnofolclorică a țării, a stârnit ropote de aplauze. Și, la fel, ”Dansul maramelor”, cu o premieră ca solist dansator – Andreea Badiu. Călușul oltenesc a încheiat seria de dans popular, interpretat de grupa mare și grupa mijlocie a Ansamblului artistic ”Doina Ilfovului”, vătaf Florentin Rogojinaru.
Atmosfera a fost una de sărbătoare, iar publicul a fost extrem de încântat de spectacolul pregătit cu mult profesionalism.