Muzică clasică, în reședinţa de judeţ

În fapt, la această „întâlnire” au mai fost Mozart, Grieg, Dvorak, Schumann, Offenbach și Beethoven, printre alţii. Motivul acestei „revederi” peste timp au fost copiii talentaţi din toată ţara, care au venit la Buftea pentru concursul naţional de pian. Și pentru că această reuniune trebuia să poarte un nume, organizatorii – Centrul Cultural Buftea și Primăria orașului – i-au spus Sonoris.

Peste 130 de talente

Ajuns la ediţia a II-a, Sonoris a adus la Buftea, pe scena Centrului Cultural,  copii talentaţi în apăsarea clapelor alb-negre ale pianului, din București, Pitești și Mioveni-Argeș, Plopeni-Prahova, Galaţi, Măgurele, Buftea, Bragadiru, Otopeni-Ilfov, Târgoviște, Giurgiu. Școliţi la instituţii de învăţământ de stat sau private și exersând pianul la palate ale copiilor sau acasă, cu profesori, copiii au evoluat conform anului de studiu, începând de la orele 9 dimineaţa, pentru anul I de studiu. Anii mai mari de studiu- III, IV, V, VI, VII – au ajuns și la orele 21, pe la Buftea. Iar juriul condus de prof. Stela Baron, alături de profesoarele
de pian Gheorghiţa Din (Clubul Copiilor sector 4 București) și Monica Timaru (Colegiul Naţional de muzică “George Enescu”), a avut de ascultat și notat nu mai puţin de 139 de mici sau mari pianiști.

Vizită la Palatul Știrbey

Pentru că nu poţi lăsa peste 130 de copii cu părinţii lor să caute buticuri cu apă, Primăria orașului și însuși primarul Gheorghe Pistol s-a implicat în organizarea acestui concurs naţional și astfel, după evoluţia pe scenă, până la festivitatea de premiere, copiii și părinţii au fost transportaţi cu autobuzul primăriei la Palatul Știrbey pentru o vizită în parc, un chicot la manej și o celebră gogoașă a bucătarilor palatului. Organizare perfectă pentru un concurs de elită, așa cum merită și «Marșul lui Prichindel», «Primăvara»
lui Vivaldi sau contemporanul Yann Tiersen…