De ziua Șfinților Constantin și Elena, școlile gimnaziale nr. 3 și nr. 4 din Buftea se aniversează, iar anul acesta sărbătoare a ajuns la cea de-a 14 ediție, în cazul Școlii nr. 3, și la cea de-a 12-a ediție, în cazul Școlii nr. 4.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 500, ediția print
Și cum la aniversare se cere petrecere, acum, sărbătoarea a fost marcată inedit, într-un format impus de pandemia de coronavirus: mai bine de 100 de elevi, profesori, părinți și, din partea autorității locale viceprimarul orașului Buftea, Alexandru Vaida, s-au regăsit, timp de o oră, pe o platformă on-line, unde au recitat poezii, au cântat, au mulțumit dascălilor, au plâns sau au dansat… ”Școala a fost și este în continuare o instituţie foarte importantă pentru societate, pentru comunitate, pentru că aici, în școală, se formează caractere și se modelează suflete. În cartierul Bucoveni din Buftea, apariţia primei școli este consemnată la 20 iulie 1752, când stolnicul Constantin Râmniceanu emite un zapis prin care solicită ”construirea bisericii, iar în curtea acesteia patru chilii pentru preot și dascăl, ca să se facă școală, să înveţe copiii”. Este prima formă de învăţământ pe aceste meleaguri, iar în 1925, prinţul Barbu Alexandru Știrbei zidește din cărămidă «Școala primară». În anul școlar 1958-1959, când are loc extinderea învăţământului obligatoriu de 8 ani, școala funcţiona și în localul fostei primării a comunei Bucoveni (actuala farmacie), iar mai târziu, în 1964, se ridică un local nou pentru clasele I-VIII, pe Str. Independenţei nr. 52, unde este actualul sediu al Școlii nr. 3”, a povestit directorul celor două unități școlare (cu structurile de grădiniță arondate), Doinița Marin.
Vom ține legătura!
Au urmat emoții multe, la aniversare. Cei mai mici au recitat câteva poezii, iar cei puțin mai mari au mulțumit dascălilor. ”Altele ne erau planurile, visurile și speranțele că vom avea cel mai frumos discurs, cel mai frumos banchet, cea mai frumoasă petrecere de final. Despre ultimul clopoțel sau mesaje pe tricouri – nici nu mai aducem discuția. Totuși, suntem norocoși. Am avut dascăli minunați care ne-au deschis ușile ca să înaintăm din întuneric spre lumina cunoașterii. (…) Suntem la răspântie și fiecare vom pleca pe drumul nostru, dar păstrez vie speranța că vom ține legătura”, a spus, cu lacrimi în ochi, Veronica Vrabie, elevă în clasa a VIII-a. ”Dragă școală, te felicit cu un gând, cu literele care s-au agățat de mine și ies acum la lumină, odată cu abecedarul tău. Tu mi-ai arătat mie că părinții de acasă se completează cu cei de la școală. Îți scriu și te rog să ai grijă de noi, la fel ca și până acum. Au fost zile bune, am învățat lucruri noi, ne-am distrat, am copilărit, am avut teme și proiecte, emoții, zâmbete, uneori și lacrimi. Toate acestea ne lipsesc acum”, a spus și Florentina Penciu, din clasa a V-a. A urmat momentul dansului, iar prof. Mihai Ion i-a ridicat pe toți de pe scaune, în ritm latino. S-a cântat ”La mulți ani!”, iar Doinița Marin a dezvăluit, la final, o mare surpiză. O petrecere mai frumoasă și mai numeroasă – de asemenea, online – în iunie, atunci când va suna ultima oară clopoțelul în anul școlar 2019-2020.