Stejarii de viaţă lungă, ai copiilor
Aşa se întâmplă când un oraş îşi găseşte chemarea, prin oamenii săi. Altfel decât alţii. Atrage ca un magnet. Aşa s-a petrecut şi de data asta. “Asociaţia Ghidelor şi Ghizilor din România”, n-a făcut altceva decât să-şi dorească un proiect frumos, de toamnă. Unde? Unde să-l pună în aplicare? Alt loc decît oraşul Buftea, nici că se putea găsi mai bun.
Aşezările din Ilfov îşi conturează din ce în ce mai bine menirea. Tradiţia faptelor frumoase, prinde rădăcini. Adâncite tot mai mult în natura omenească, ele adună, pe zi ce trece, prieteni cu aceleaşi vibraţii sufleteşti, educaţionale şi practice. Învăţăm să trăim mai bine unii cu alţii, mai onest, mai înţelept.
Oraşul nostru – mai verde, mai curat
Acesta e semnul dezvoltării oraşului. Pe de altă parte, reţetele urbane au devenit tot mai complicate. Ar fi uşor numai să enunţi un îndemn, fără să te preocupe efectul dorit. Participarea cât mai multor servicii, departamente, organizaţii neguvernamentale, voluntari, oameni de toate vârstele – toţi pentru o idee comună, a devenit acum un procedeu ştiut. Dar uneori, dificil de aplicat.
Aici intervine tradiţia mediatizată în multe runde ale anului, specifică oraşului Buftea. Oamenii au aflat că aici pot găsi sprijin, alăturare sinceră de forţe, capacitaţile de mobilizare şi organizare. Iar urbea îşi schimbă înfăţiţarea.
S-a umplut piaţa centrală cu sute de oameni
Deşi era sâmbătă. O zi frumoasă, ca oricare alta, din miezul moale şi dulce al toamnei. Hărmălaie de copii, de toate vârstele. Maturi care încearcă să fie atenţi, la fiecare grup.
Medeea Neguţescu, comisar internaţional şi coordonatorul “Asociaţiei Ghidelor şi Ghizilor din România” încerca, izbutind de cele mai multe ori, să menţină ordinea iniţială a programării momentelor în desfăşurare.
Primarul Gheorghe Pistol acoperea cu privirea şi mersul tot furnicarul de oameni.
Acţiunea: pentru fiecare copil, un stejar roşu
Plecau cu toţii – copii, maturi, instructori, pedagogi, lucrători forestieri – la plantarea acestui soi de pom, într-un număr cât mai mare.
Redacţia noastră s-a solidarizat din timp cu campania zilei, izbutind chiar să intermedieze obţinerea puieţilor, de la Direcţia Silvică Ilfov. Iar directorul ei, Dumitru Voicu, aşa cum îl ştie o pădure întreagă de oameni, a reacţionat prompt şi cu înţelegere. De fapt, aşa face, ori de câte ori are ocazia să demonstreze că “pădurea are viaţă”, sau că “ea însăşi este viaţă”.
Personaje ale zilei
Câteva nume, vor fi de ajuns, pentru demonstrarea participării:
Din partea primăriei oraşului Buftea, bineînţeles că se afla peste tot locul edilul Gheorghe Pistol, apoi consilieri locali, alţi funcţionari.
Nicolae Daniela – a reprezentat Regia naţională a Pădurilor “Romsilva”, Ocolul Bucureşti.
Florian Florea – directorul SC “General Public Serv”, de la ADP
State Mariana şi Ciocioi Paula, de la Grădiniţa “Rază de Soare”, Buftea.
Trei unităţi din Asociaţia Medeei Neguţescu conduse de Cristina, Ramona, Michele, Geanina şi Dana (am spicuit din foile cu însemnările lor).
Cu vorbele lor
În imaginile alăturate puteţi privi cum s-au scurs cele aproape două ore.
Gheorghe Pistol: „Iniţiativa acestei acţiuni a fost a „Asociaţiei Ghidelor şi Ghizilor din România”, a „Jurnalului de Ilfov”, cu sprijinul Ocolului Silvic Ilfov şi, bineînţeles, în parteneriat cu Primăria noastră.. Ne-au mai sprijinit Crucea Roşie Ilfov, inclusiv dl. deputat Hubert Thuma, căruia îi mulţumim, mai ales că a participat la toate acţiunile noastre privind ocrotirea naturii.
Am plantat aproape 1.000 de stejari, pe aliniamentul străzii Milano, din oraşul nostru. Din partea asociaţiei amintite, am primit şi o „Diplomă de Onoare”, pentru implicarea noastră.
Pentru viitor, ne gândim să punem la dispoziţie, unul sau două hectare şi să plantăm pomi fructiferi. Şi să avem o livadă a oraşului nostru. Vrem să şi conştientizăm tinerii de aici, să îngrijească natura”.
Medeea Neguţescu: „A fost mai frumos decât ne aşteptam. Am avut multe emoţii. Noi estimam participarea la 200 de persoane şi au venit peste 400. Extraordinar a fost că am avut foarte mulţi copii. Şi până la urmă, chiar ăsta a fost sensul – să fie o acţiune educativă. Au venit părinţi la domnul primar şi au spus că e prima oară când participă la aşa ceva. Şi că ar vrea să mai organizăm plantări şi pentru parcuri, alei sau alte locuri”.
Răduţă Andreea, elevă în clasa a X-a A, la Liceul Tehnologic „Barbu A Ştirbey”, din Buftea. „A fost foarte frumos să plantăm stejarii roşii. Am 16 ani şi, probabil, când voi fi mai mare voi veni să îi vizitez. De fapt, vor creşte odată cu mine. Am plantat 3 stejari. A fost super. Deocamdă nu i-am botezat. Dar le-am oferit locul ce li se cuvine, în viaţa mea şi a lor”.
Iancu Cătălin, tot în clasa a X-a A. „E interesant ce am făcut astăzi. Am plantat mulți stejari. Câți? 10. Încă mă mai gândesc ce nume vor avea. Nu mă grăbesc. Mai avem mult timp să hotărâm asta. Şi ei, şi noi”.
Andreea Ioana, colegă de clasă cu cei doi: „Cătălin a zis ca a fost interesant, Andreea, ca a fost un lucru bun iar eu spun că a fost o lecţie utilă. Am plantat 4 copăcei şi am folosit pentru prima oară în viaţă – o cazma. Am un frate, Alex. Cred ca un stejar ii va purta numele. Voi avea, aşadar, doi fraţi. Cu acelaşi nume. E ceva”!