Pentru anul 2014, bugetul MADR are prevăzută o sumă totală de 19,41 miliarde de lei, cu 7,8% mai mult decât în exercițiul financiar din anul 2013. Aceste fonduri reprezintă 2,49% din Produsul Intern Brut (PIB). 

Circa 5,887 miliarde de lei provin de la bugetul de stat, iar 7,2 miliarde de lei din contribuția nerambursabilă a UE. 

Principala majorare de care beneficiază Ministerul Agriculturii este la capitolul cofinanțare. În acest sens, pentru ajutoare de stat acordate producătorilor agricoli, MADR are la dispoziție în 2014 peste 2,36 miliarde lei. „Această creștere a bugetului, mi-aș fi dorit să se revadă, în primul rând, la capitolul subvenții, dar se datorează capitolului de cofinanțare. Este de înțeles, pentru că în anul 2014 vom avea două programe naționale de dezvoltare rurală de finanțat. Noi sperăm ca în a doua parte a lui 2014 să avem deja primele măsuri din noul PNDR pe care le scoatem la licitație și cred că avem nevoie de finanțare. Aici avem o creștere în buget de la 6,09 miliarde lei, la 7,2 miliarde lei”, a afirmat ministrul Agriculturii. 

Bani pentru motorină și pentru tancuri de răcire a laptelui

Daniel Constantin are și o veste bună pentru fermieri. Ea se referă la menținerea schemei de subvenționare pentru motorina utilizată în agricultură și în anul 2014. Pentru primele trei trimestre, au fost alocate, în acest scop, 473 de milioane de lei, urmând ca la rectificarea bugetară să se prevadă fonduri și pentru trimestrul al patrulea. 

Tot la capitolul sub­venții, va fi pusă în aplicare o măsură nouă care se referă la acordarea unui ajutor de minimis pentru achiziționarea de tancuri de răcire a laptelui. Această măsură va cuprinde două etape, una începând cu 1 ianuarie 2014, când expiră derogarea privitoare la calitatea laptelui și cealaltă din 1 ianuarie 2015, când vor fi eliminate cotele de lapte la nivel european și competiția pe piață va crește foarte mult.

Din cele 2,36 de miliarde de lei prevăzute pentru ajutoare de stat, pentru subvenții sunt alocate 1,52 miliarde lei, plățile pe vegetal 663 milioane lei, renta viagera agricolă – 69 milioane lei.