Prefectul județului consideră că violența în școli are ca punct de plecare violența în familie și apreciză că, pentru a preveni normalizarea comportamentelor abuzive, este nevoie de educație nu doar în școli, ci și în comunități și în familie

În ultima zi a lunii martie, la Măgurele, Liceul Teoretic ”Horia Hulubei” a găzduit o întâlnire a directorilor de unități de învățământ ilfovene, principala temă de discuție fiind violența școlară. La eveniment au participat conducerea Inspectoratului Școlar Județean Ilfov, prefectul județului Ilfov, Simona Neculae, comisar de poliție Ionuț Harbuz, șef Birou Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.753

Întâlnirea a debutat cu prezentarea cu mândrie, de către unitatea școlară gazdă, și felicitarea de către întreaga audiență, a olimpicilor Matei Alexandra, din clasa a XII-a, câștigătoare a premiului I la etapa națională a Olimpiadei de Psihologie și Matei Ioan, clasa a VI-a, de asemenea, câștigător al premiului I la etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română.

În continuare, prefectul județului a făcut o serie de referiri la tematica supusă atenției, opinia domniei sale fiind aceea că violența în școli are ca punct de plecare violența în familie. De aceea, pentru a preveni normalizarea comportamentelor abuzive, oficialul apreciază că este nevoie de educație – în școli, în comunități, în familie.

”În Ilfov, apropierea de Capitală aduce, paradoxal, și provocări suplimentare: migrația, stresul urban, lipsa de sprijin comunitar și, uneori, accesul limitat la servicii specializate de protecție și consiliere. Statisticile oficiale din ultimii ani ne arată o creștere alarmantă a cazurilor raportate însă, trebuie să fim conștienți că, în spatele fiecărui caz raportat, există multe altele tăcute (…). Este nevoie de sprijin concret pentru victime – adăposturi, consiliere gratuită, locuri de muncă și acces rapid la justiție. Și, nu în ultimul rând, este nevoie de solidaritate din partea fiecăruia dintre noi. Să nu întoarcem privirea. Să nu acceptăm scuzele. Să nu lăsăm violența să devină o parte invizibilă a societății noastre. Violența domestică nu este doar o problemă a familiei. Ea afectează profund dezvoltarea copiilor, performanța lor școlară, sănătatea emoțională și capacitatea lor de a construi relații sănătoase în viitor. De aceea, școala are un rol esențial în a identifica semnalele de alarmă și în a sprijini copiii aflați în situații de risc. Prin atenția noastră, prin empatie și prin intervenția timpurie, putem schimba destine”, a spus oficialul. Aceasta a mai adăugat că educația pe tema nonviolenței, respectului reciproc și gestionării conflictelor trebuie să devină o componentă constantă a activității la clasă. ”Trebuie să cunoașteți că întotdeauna combaterea violenței în familie este un efort colectiv. Fiecare dintre noi – profesor, părinte, membru al comunității – are un rol de jucat. Prin colaborare strânsă cu autoritățile locale, cu asistenții sociali, cu psihologii școlari, putem construi un județ Ilfov în care fiecare copil să fie în siguranță și fiecare familie să aibă șansa unei vieți demne”, a completat Simona Neculae.

O scădere cu aproape 30% a incidentelor de violență școlară, în Ilfov

În același context, comisarul de poliție Ionuț Harbuz a punctat scăderea numărului incidentelor de violență școlară, de la 103 în luna mai 2024, la 71 la începutul lunii mai 2025. ”Felicitări cadrelor didactice din Ilfov pentru cum au gestionat situația. Avem scădere și în cazul numărului incidentelor deosebite, de la 8 la 2, am înregistrat 50 de fapte de lovire și 10 amenințări. A crescut, însă, de la 4 la 6, numărul cazurilor de port sau folosirea fără drept de obiecte periculoase”, a spus polițistul. Acesta a adăugat că vor continua campaniile de prevenire a violenței în școlile din Ilfov, cu accent pe bulling, agresiuni fizice, consum și trafic de substanțe interzise, port sau folosirea fără drept de obiecte periculoase.

Proceduri de urmat în gestionarea cazurilor de violență în școli

Inspector școlar Oana Raluca Galbenu, de la ISJ Ilfov, a reamintit celor prezenți, procedurile privind managementul cazurilor de violență în școli (stabilite prin Ordinul ministrului Educației nr. 6235/2023). S-a pornit de la definirea, conform ordinului, a ”cazurilor de violență în școli”, referindu-se la ”situații care au loc în mediul școlar, adică în perimetrul unității de învățământ sau în cadrul activităților școlare/extrașcolare organizate”, precum: violență între antepreșcolari, preșcolari și elevi, violență asupra antepreșcolarilor, preșcolarilor sau elevilor săvârșită de membri ai personalului unității de învățământ, violență asupra personalului unității de învățământ săvârșită de elevi, situații corelate, cum ar fi suspiciunea de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase, implicare în infracțiuni (furt, tâlhărie), consum de substanțe psihoactive, suspiciuni de violență asupra copilului în afara mediului școlar.

În funcție de caracteristici, violența poate să fie ușoară sau gravă.

Elevii, personalul școlii sau părinții pot raporta conducerii școlii cazurile de violență observate sau suspiciunile, aceasta sesizează, în funcție de gravitatea cazurilor, instituțiile abilitate – Poliția, DGASPC, se analizează cazul, se stabilesc și aplică măsuri de sprijin pentru autori și victime și, tot în funcție de gravitate, se propun sancțiuni.

Conform Legii 198/2023, sancţiunile care pot fi aplicate elevilor, în funcţie de gravitatea faptelor, sunt: observația individuală, mustrarea scrisă, retragerea temporară sau pe durata întregului an şcolar a burselor de care beneficiază elevul; mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeaşi unitate de învăţământ; suspendarea elevului pe o durată limitată de timp; preaviz de exmatriculare; exmatricularea cu drept de reînscriere, în anul şcolar următor, în aceeaşi unitate de învăţământ; exmatricularea cu drept de reînscriere, în anul şcolar următor, în altă unitate de învăţământ; exmatricularea fără drept de reînscriere pentru elevii din învăţământul postliceal.