La începutul acestui an, RA-APPS a atribuit locuinţe, din fondul locativ administrat, unor miniştri şi secretari de stat din Cabinetul Cioloş, deşi unii dintre ei, potrivit declaraţiilor de avere, deţin locuinţe în Bucureşti, legea permiţând acest lucru numai „din motive de siguranţă şi protecţie“.

Pe lista miniştrilor din Guvernul Cioloş care beneficiază de locuinţe de la stat se află Patriciu Achimaş-Cadariu, care gestionează domeniul Sănătăţii, el primind un apartament de 146,56 mp, la care chiria este de 1.489 lei. Ministrul Mediului, Cristiana Palmer, a primit o locuinţă de 143,10 mp, iar chiria este stabilită la 2.290 lei. Ciprian Bucur, ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, beneficiază de un apartament de serviciu de 120,02 mp, chiria fiind de 898 lei.

Beneficiari de locuinţe de la RA-APPS sunt şi Paul Gheorghiu, director de cabinet al premierului, cu rang de Secretar de Stat, căruia i s-a atribuit un apartament de 195,14 mp, chiria fiind de 1.032,84 lei, Mihail Liseţchi, Secretar de Stat la Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, beneficiază de o locuinţă de 96,95 mp, chiria fiind stabilită la 1.856,60 lei. De asemenea, Dragoş Tudorache, şef al Cancelariei Primului Ministru, a primit o locuinţă de 185,82 mp, chiria fiind de 1.508,39 lei. Sorin-Ioan Radu, Secretar de Stat la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a primit o locuinţă de serviciu de 105,23 mp cu o chirie stabilită la 717,96 lei şi Secretarului de Stat în cadrul Ministerului Mediului, Erika Stanciu, i s-a dat o locuinţă de 153,92 mp, chiria fiind de 583,94 lei.

Dintre aceştia, potrivit declaraţiilor de avere, publicate pe site-un Guvernului, Cristina Palmer deţine în Capitală un apartament cumpărat în 1992, la fel şi Dragoş Tudorache, şef al Cancelariei Primului Ministru, care are o locuinţă în Bucureşti de 115 mp, cumpărată ‎în 2005.

 

Ce spune legea?

Locuinţele de serviciu și locuinţele simple pentru demnitari sunt atribuite în baza OUG 101/2011, cu modificările și completările ulterioare, astfel că „se pot atribui temporar imobile cu destinaţia de locuinţă de serviciu din fondul locativ aflat în administrarea RA-APPS miniștrilor, inclusiv persoanelor care ocupă funcţii asimilate celei de ministru și miniștrilor delegaţi, pe durata mandatului, respectiv secretarilor de stat și persoanelor care ocupă funcţii asimilate celei de secretar de stat, pe o perioadă de 3 luni de la data numirii în funcţie”.

Însă, potrivit art. 14^1 alin (5) „nu beneficiază de locuinţă de serviciu persoanele care deţin în proprietate sau în coproprietate imobile cu destinaţia de locuinţă în municipiul București“. Există totuși o excepţie, reglementată prin art. 14^6 care precizează că „la propunerea motivată a conducătorilor instituţiilor publice în cadrul căreia este încadrat demnitarul respectiv, de prevederile ordonanţei poate beneficia și demnitarul care are o locuinţă proprietate personală sau coproprietate în București, dar care, în exercitarea atribuţiilor legale își desfășoară activitatea în condiţii de risc înalt, din motive de siguranţă și protecţie“, aceasta fiind explicaţia faptului că ministrul Mediului și șeful Cancelariei prim-ministrului beneficiază de locuinţe de serviciu deși au apartamente în Capitală.