Nemulțumiți de salariile mici și de lipsurile din sistem care îi împiedică să le ofere pacienților îngrijiri de caliatate, sanitarii din toată țara au ieșit din nou în stradă. Sâmbătă, 2 noiembrie, peste 10.000 de profesioniști din Sănătate (medici, stomatologi, asistenți, psihologi/psihoterapeuți, biologi, biochimiști, infirmiere, brancardieri) și-au cerut drepturile printr-un marș al tăcerii și al demnității, organizat în București.

La sfârșitul lunii septembrie, sanitarii au pichetat Ministerul Sănătății și Ministerul de Finanțe timp de zece zile, demarând o grevă japoneză. Însă, protestele cadrelor medicale au fost soluționate doar cu promisiuni care nu s-au concretizat. În consecință, sâmbătă, 2 noiembrie, angajații din sistemul sanitar au pornit într-un marș al tăcerii, pe traseul Guvernul României – Parlament. Protestatarii nu au scandat, dar au afișat pancarte cu mesaje precum: „Eu vă tratez nu FMI-ul”, „Vreau să lucrez în România”, „Sunt medic român și îmi pasă”, „Nu mai vreau să tac”, „6% din PIB la Sănătate”, „Jos labele de pe spitalele publice”. Mitingul a fost organizat de Coaliția Profesioniștilor din Sistemul de Sănătate. 

“Ne dorim o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate – creșterea salarizării pentru tot personalul, dublarea salariilor medicilor rezidenți, minimum 6% din PIB, apărarea demnității și renunțarea la denigrarea profesioniștilor de către autorități. Cerem ca spitalele de stat să fie organizate astfel încât să le asigurăm pacienților servicii prompte și de calitate și să fim consultați cu privire la orice măsură ce poate afecta funcționarea sistemului. Nu mai vrem salarii mici și nici să obligăm bolnavii să vină cu mâncare și medicamente de acasă”, ne-a spus Marius Sepi, prim-vicepreședintele Federației Sanitas, membră a Coaliției. 

“Trebuie schimbat întreg sistemul de Sănătate. S-au tăiat din fondurile pentru tratamentele pacienților, iar salariile angajaților din spitale sunt foarte mici. Suntem studenți în ultimul an la Medicină. Mai e foarte puțin până la Rezidențiat și ne e groază că vom fi angajați pe salarii din care nu putem trăi. Eu sunt din provincie și stau la căminul facultății. Pentru un loc într-o garsonieră în care mai locuiesc încă două studente, plătesc aproape 200 de lei pe lună”, ne-a mărturisit Alice Șapcă, studentă anul șase la Medicină Generală Universitatea Carol Davila. 

“Sunt infirmeră la Spitalul Clinic Sf. Ioan din București și am un salariu de 800 de lei. Au fost luni, chiar ani, în care am ajuns acasă cu 390 de lei după ce am plătit rata la bancă. Stau la curte, într-o casă mică și fiind o familie numeroasă, a necesitat extinderea ei. Așa am ajuns să mă împrumut la bancă. Nici nu mai țin minte de când nu mi-am mai luat o haină pe mine. O să ajung să umblu îmbrăcată cu halatul de spital. E și un deficit mare de personal. La 36 de bolnavi pe secție, suntem 10 infirmiere care lucrăm în trei ture. Dar, tura a doua și a treia e asigurată doar de o singură infirmieră și de două asistente”, ne-a explicat Zamfira Croitoru.     

“Faptul că peste 10.000 de profesioniști din Sănătate au venit din toate colțurile țării, manifestând un sentiment de comuniune și solidaritate arată că mesajul privind demnitatea, libertatea și respectul într-un sistem de sănătate reconstruit era mesajul pe care îl așteptau. Prin acest marș, Coaliția s-a consolidat și a dovedit forța pe care o are. Forța ideilor este deasupra dezinformărilor”, a menționat prof. dr. Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România.

Marius Sepiprim-vicepreședintele Sanitas

ȚCerem ca spitalele de stat să fie organizate astfel încât să le asigurăm pacienților servicii prompte și de calitate.”

Alice Șapcăstudentă

” Plătim cazarea la cămin și ne e groază că mai e foarte puțin până vom fi angajați pe salarii din care nu putem trăi.”

Zamfira Croitoru infirmieră Spitalul Sf. Ioan, București

” O să ajung să umblu pe stradă îmbrăcată cu halatul de spital.”

Prof. dr. Vasile Astărăstoae președinte CMR

” Prin acest marș, Coaliția a dovedit forța pe care o are”