Medicii semnalează importanța vaccinării, dar atrag atenția că adresabilitatea populației a scăzut simțitor

Maratonul vaccinării în mediul rural, care a fost organizat prin intermediul campaniei intitulate ”Orașul vaccinează satul”, a ajuns și în comunele Ciorogârla și Grădiștea, datorită echipei mobile asigurate de Centrul Medicavol Voluntari.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 561

Centrul Medicavol Voluntari a organizat toată luna iulie și până pe data de 8 august, împreună cu Direcția de Sănătate Publică Ilfov, acțiuni de vaccinare împotriva COVID-19 pentru locuitorii mai multor comune ilfovene. Echipa mobilă a ajuns cu campania „Orașul vaccinează satul“ și în comunele Ciorogârla și Grădiștea, pentru a facilita vaccinarea cetățenilor care și-au dorit acest lucru.

Dr. Dănuț Marian Neculai, membru al echipei mobile a centrului medical venit din orașul Voluntari ne-a declarat că echipa sa a participat la campania de vaccinare ”Orașul vaccinează satul” în întervalul 1 iulie – 8 august, prima acțiune de vaccinare fiind organizată în comuna Dărăști.

Echipa mobilă a fost formată din patru persoane: un medic, doi asistenți medicali și un registrator medical.

Campania de vaccinare organizată de Direcția de Sănătate Publică Ilfov, cu sprijinul Centrului Medicavol Voluntari, a mai ajuns și în comunele Domnești, Corbeanca, Ștefăneștii de Jos și Dragomirești Vale.

La Ciorogârla și Gră­diștea echipa mobilă a făcut posibilă vaccinarea cu doze produse de Pfizer și Johnson & Johnson.

Din păcate, așa cum am semnalat și în articolul referitor la desfășurarea campaniei de vaccinare în comuna Domnești, mult prea puțini cetățeni au venit să se imunizeze. Practic, potrivit medicilor, în fiecare localitate, s-au vaccinat aproximativ 20 de persoane.

Populația ar trebui informată cu mesaje mai clare, cu semnificații precise, medicale

”Din păcate, eforturile pe care instituțiile statului român și le-au asumat nu beneficiază de participarea cetățenilor. Cetățenii nu sunt conștienți de im­portanța vaccinului, acest medicament care ne ajută și oferă protecție în fața unui virus extrem de periculos”, ne-a declarat dr. Dănuț Marian Neculai. Specialistul este de părere că ar trebui intensificată campania de mediatizare a vaccinării, dar cu mesaje mult mai bine construite, mesaje medicale, clare și cu semnificație.

Dr. Neculai este de părere că mesajele transmise până acum nu au avut efectul dorit pentru că vaccinul a fost prezentat deformat. ”Vaccinul nu reprezintă neapărat mersul la restaurant, la evenimente sau mersul la plajă. Cred că era mai nimerit să fie prezentat vaccinul din punct de vedere științific cu două-trei caracteristici ale lui”, a declarat dr. Dănuț Marian Neculai. Specialistul a insistat pe beneficiile vaccinării și consideră că pentru a determina cetățenii să se vaccineze, poate că ar fi mai potrivit să fie promovați pacienți care s-au confruntat cu boala. ”Oamenii ar trebui să știe ce au pățit, cum s-au simțit pacienții care au avut forme medii și grave de boală. Aceștia să își împărtășească expe­riențele pentru ca lumea să știe exact cu ce se confruntă și care sunt pericolele”, a subliniat specialitul.

Campania de vaccinare a avut loc în comuna Ciorogârla la Centrul Social din Str. Școlii, nr. 15, iar în comuna Grădiștea s-a desfășurat la sediul Primăriei, din Str. Primăriei nr. 29.

Reamintim că ”Orașul vaccinează satul” este o campanie care a fost derulată de Direcția de Sănătate Publică Ilfov, în colaborare cu Unitățile Administrativ Teritoriale. S-au consumat resurse materiale și financiare importante, dar răspunsul oamenilor, potrivit specialiștilor, nu a fost pe măsura eforturilor financiare și umane implicate.

Campania de vaccinare a locuitorilor din mediul rural, intitulată ”Orașul vaccinează satul” a fost organizată și la nivel național, de Instituţia Prefectului și direcțiile de sănătate publică, acţiunile de imunizare a populaţiei desfășurându-se în baza unei planificări, dar fiind primiți fără probleme și cetățenii veniți fără programare. Administrarea dozelor de vaccin a fost făcută de echipe medicale mobile în unităţi administrativ-teritoriale din judeţ.