Cu mic, cu mare, locuitorii din Pantelimon au plantat puieți de stejar în Pădurea Pustnicu
◉ Primarul Marian Ivan, inițiatorul campaniei „Rădăcini pentru aer”
◉ O organizare fără cusur a campaniei
◉ Participanții au plantat aproape 4.000 de puieți
Duminică, 10 aprilie, forfotă mare în Pădurea Pustnicu. Câteva sute de copii și cetățeni ai orașului Pantelimon au participat la o campanie de împădurire „în completare” și au plantat puieți de stejar și frasin pe o suprafață de aproape 3 hectare.
Articol apărut în Jurnalul de ilfov nr. 595, ediția print
A fost cea de-a treia ediție a campaniei atât de inspirat botezată – „Rădăcini pentru aer”. De-a lungul celor trei ediții, au fost plantați mii de puieți în pădurile din vecinătatea orașului Pantelimon, care au contribuit la regenerarea acestor „vestigii” ale mărețului Codru al Vlăsiei.
Primarul Marian Ivan, inițiatorul campaniei „Rădăcini pentru aer”
Edilul orașului Pantelimon este binecunoscut pentru inițiativele sale deosebite în domeniul civic. El este un fervent susținător al educației, al mișcării sportive pentru copii și un ocrotitor al mediului înconjurător. Astfel se face că primarul Marian Ivan a lansat nenumărate campanii în aceste domenii, sprijinite de Primăria și Consiliul Local Pantelimon.
Astfel, una dintre inițiativele acestuia este și campania „Rădăcini pentru aer”, care își propune să implice cetățenii orașului și, mai ales, copiii, în acțiunile de regenerare a pădurilor din imediata vecinătate a localității ilfovene, campanie la care participă și pe care, firesc, o sprijină prin toate mijloacele pe care le are la dispoziție.
Marian Ivan îi îndeamnă, de asemenea, pe toți locuitorii orașului, să acorde o atenție deosebită protejării mediului înconjurător, în care vor trăi în viitor copiii acestora.
„În Pantelimon, avem marele avantaj că ne putem bucura de apropierea de pădure. Aceasta ne oferă aer curat, locul unde să putem ieși cu copiii noștri în natură și în care ei să învețe despre mediul în care se dezvoltă.
Trebuie să avem grijă de pădure si de tot ce ne oferă ea și, de asemenea, să învățăm generațiile următoare să o protejeze. De aceea, vă invit duminică, 10 aprilie, la pădurea Pustnicu, să plantăm împreună noi puieți de stejar, care vor crește odată cu copiii noștri. Duminică, prindem «rădăcini pentru aer”, în orașul nostru”, scria primarul orașului Pantelimon, Marian Ivan, pe pagina sa de Facebook, în zilele premergătoare acțiunii de plantare.
O organizare fără cusur a campaniei
O contribuție importantă la buna organizare a acestui eveniment au avut-o și reprezentanții Direcției de Asistență Socială Pantelimon, care au asigurat o desfășurare impecabilă a acțiunii.
„Astăzi a avut loc a treia ediție a campaniei «Rădăcini pentru aer», la care a fost invitată să participe întreaga comunitate a orașului Pantelimon. Mai exact, au participat 150 de copii din cadrul Școlii Gimnaziale nr. 1, precum și un grup de 20 de copii de la Grădinița Nr. 1 din Pantelimon, cât și cetățeni ai orașului, estimăm noi, în număr de aproximativ 350 de persoane. Am participat cu toții la o acțiune de completare a unei parcele, cu puieți de stejar și frasin, specii de susținere. Din păcate, ploaia ne alungă acum, dar am reușit să aducem întrutotul la îndeplinire această acțiune. Obiectivul a fost atins, grație implicării totale a tuturor celor prezenți astăzi aici. Urmează să ne revedem la viitoarea etapă a campaniei noastre, începând cu luna octombrie, când vom veni, din nou, în număr mare, să punem umărul la regenerarea pădurii din vecinătatea orașului nostru, un plămân verde care asigură un aer curat tuturor locuitorilor din Pantelimon”, ne-a declarat Mihai Voicu, directorul Direcției de Asistență Socială a orașului Pantelimon.
Participanții au plantat aproape 4.000 de puieți
Bineînțeles, cei care au asigurat materialul săditor, puieții de copaci mai exact, au fost reprezentanții Ocolului Silvic Brănești, care au și supervizat întreaga lucrare, dând sfaturi despre metodologia corectă de plantare, în frunte cu șeful Ocolului Silvic Brănești, care gospodărește și Pădurea Pustnicu.
„Ocolul Silvic Brănești face parte din Direcția Silvică Ilfov, din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor «Romsilva». Astăzi ne aflăm în Padurea Pustnicu, unde se efectuează o lucrare de «completări», mai exact, de completare a regenerării artificiale. Sunt lucrări care se execută până la încheierea stării de masiv, în primii cinci ani de viață ai puieților, de vegetație mai exact. Ne bucurăm de un sprijin foarte mare din partea Primăriei Pantelimon și, mai ales, din partea cetățenilor orașului, care au participat în număr mare astăzi la această acțiune. Ne-a ajutat și Dumnezeu până la această oră (10:30 n.r.) și consider că putem spune că acțiunea este un real succes, ca și celelalte acțiuni de acest gen care au avut loc în trecut.
Am pus la dispoziția participanților circa 4.000 de puieți de stejar pedunculat și frasin, în concordanță cu speciile cu care s-a împădurit suprafața aceasta de 2,9 hectare, anul trecut. Ceea ce am făcut acum a constituit completarea golurilor rămase, pentru că nu toți puieții plantați inițial se prind. Pot spune, încă o dată că plantarea a decurs foarte bine, având în vedere faptul că, din cei 4.000 de puieți, au mai rămas circa o sută. Asta și datorită faptului că participanții la acțiune au venit mai devreme, de la ora 9:00, având în vedere că se prognozase ploaie”, ne-a spus Bogdan Mihalache, șeful Ocolului Silvic Brănești.
Și, ca prin minune, exact când plantarea puieților se terminase, iar participanții se îndreptau spre case, a început să picure, apoi să plouă zdravăn. Un lucru bun, de altfel, cum ne spusese Bogdan Mihalache, pentru că apa care s-a scurs din cer ajută firavii puieți de stejar și frasin să se prindă mult mai ușor.
Și, așa cum a promis Mihai Voicu, directorul DAS Pantelimon, ne vom revedea la toamnă, din nou, „înarmați” cu cazmale și lopeți, pentru a duce mai departe campania „Rădăcini pentru aer”.