Sintești

Medicii, asistenții și voluntarii campaniei “Sănătate pentru Sate” au revenit sâmbătă, 9 aprilie, la Vidra. De data aceasta, beneficiarii controalelor medicale gratuite au fost sătenii din Sintești.

Cea de-a șaptea ediție a  campaniei „Sănătate pentru Sate”, din acest an, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială din satul Sintești, al comunei Vidra. Proiectul inițiat de Patriarhia Română și demarat în parteneriat cu Ministerul Sănătății a facilitat accesul sătenilor la cele mai importante investigații medicale, pe care nu și le-ar fi permis din cauza lipsurilor financiare. Peste 150 de localnici, dintre care 100 de adulți și 50 de copii, și-au controlat sănătatea fără să plătească. Astfel, au fost depistați mulți copii cu tulburări digestive, cardiace, stomatologice și psihiatrice. Potrivit cadrelor medicale, problemele copiilor denotă, în special, dintr-o alimentație nesănătoasă și o igienă necorespunzătoare.     

Preotul Ioan Milea, parohul Parohiei Sintești: Mulți nu știu ce probleme de sănătate au

“Este un program foarte bun pentru oamenii de la sat. Noi am lipit afișe informative în toate instituțiile publice, în magazine, în punctele cheie ale localității și am încurajat copiii să vină la controale. Le-am explicat credincioșilor importanța investigațiilor, mai ales că au fost prezenți specialiști în cardiologie, pediatrie, medicină generală, psihiatrie pediatrică, psihiatrie adulți, imagistică, stomatologie, diabet și boli de nutriție, kinetoterapie și recuperare medicală, care nu există la noi în comună. Deși suntem aproape de Capitală, mulți nu au posibilitate să ajungă la spital și astfel, fie nu știu ce probleme de sănătate au, fie nu-și iau tratamentele în mod corect”, ne-a spus părintele Ioan Milea, parohul Parohiei Sintești care s-a îngrijit ca o mare parte dintre săteni să vină la controalele medicale.

Dr. Simona Carniciu, diabetolog: Diabetul nu trebuie privit ca un handicap

“Este foarte important ca oamenii să înțeleagă că diabetul nu trebuie privit ca un handicap. Persoanele care interacționează cu diabetici, fie că sunt angajatori, colegi, rude ș.a.m.d., trebuie să fie bine informate și să găsească soluții pentru a menține calitatea vieții acestor pacienți. E nevoie doar de înțelegere și puțină bunăvoință. Pacientul care urmează tratamentul și regimul alimentar corespunzător, indicate de medicul specialist, poate duce o viață normală, fără să afecteze familia, societatea sau capacitatea de muncă. Astăzi, am avut un pacient cu diabet tip I, care necesită cinci prize de insulină, din care trei prize de insulină trebuie să și le administreze rapid, la masă. Angajatorul nu-i permite să ia pauze de câte cinci-zece minute pentru mesele recomandate de medic, în condițiile în care dozele de insulină trebuie corelate cu mesele. Un astfel de pacient, trebuie să găsească înțelegere și să fie tratat cu moralitate de către angajator întrucât, diabetul devine o problemă abia în momentul în care nu este bine controlat igieno-terapeutic. Va face complicații care ulterior îi vor afecta starea de sănătate și capacitatea de muncă”, avertizează dr. Simona Carniciu, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice la Institutul „Prof. Dr. N. Paulescu” din București.

Localnicii au primit și haine

Ca de obicei, prin protocolul cu Patriarhia Română,
Carrefour a donat sute de pachete cu produse de igienă personală pentru localnicii  consultați. Peste 150 de pachete au fost înmânate pacienților, după controale.

În plus, voluntarii au făcut și o colectă de îmbrăcăminte. Ei au strâns o mașină de haine pe care le-au donat localnicilor de la Sintești.

 

Peste 1.000 de oameni, consultați în acest an

Campania “Sănătate pentru Sate” a început să se extindă la nivel național. Cu
numai câteva zile în urmă,
medicii, asistenții și voluntarii au desfășurat programul la Galați.

De altfel, de la începutul anului și până acum, peste o mie de oameni au beneficiat de controalele medicale gratuite, în cadrul acestui program. Numai la Glina au fost consultați 100 de adulți și 200 de copii. 

 

Ajutor! Specialiștii au nevoie de mai multe echipamente medicale

“Cazurile speciale rămân în evidența noastră. La nevoie, le recomandăm un specialist care să le efectueze investigații suplimentare și le explicăm ce au de făcut în continuare. Sunt cazuri speciale care necesită mai multe controale. Neajunsurile financiare și lipsa medicilor din mediul rural fac ca numărul sătenilor care trebuie investigați medical să crească permanent. Ne bucurăm și de cât mai mulți voluntari. Însă, pentru dezvoltarea campaniei, și noi, la rândul nostru, avem nevoie de ajutor. Ne mai trebuie o serie de echipamente medicale care să ne permită să le oferim oamenilor servicii de înaltă calitate. Și la campania din această săptămână
ne-am bucurat de sprijinul S.C. CTE Trailers S.R.L. și Automotive Investment Corporation S.R.L., care au asigurat apă, fructe și alimente pentru toți voluntarii. De asemenea, preotul paroh Ioan Milea și Consiliul Parohial au oferit o masă voluntarilor. Mulțumim tuturor colaboratorilor noștri!”, ne-a spus Dan Prună, voluntar la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.

 

Donează și salvează o viață! 

Oricine poate oferi un mic ajutor pentru susținerea programului. Și tu poți salva o viață. Donează oricât de puțin și vei contribui la extinderea campaniei umanitare!

Pentru a afla cât mai multe despre acest program umanitar destinat categoriilor sociale defavorizate, despre importanța extinderii lui în toate satele din Ilfov și din țară și despre modul în care poți ajuta voluntarii, sună la 0733.455.283 și discută direct cu Dan Prună, voluntar la Paraclisul Mântuirii Neamului.