Aproximativ 500 de copii ce provin din familii defavorizate din Buftea au primit, vineri, 14 decembrie, cadouri de Crăciun în cadrul campaniei ”Zâmbetul din Cutie”, organizată de Asociația Șansa Ta, în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Buftea.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 433, ediția print

Copiii, elevi ai școlilor din Buftea, așteptau vineri dimineață, cu ceva timp înainte de ora 10.00, în fața sălii de sport de lângă Tribunal, nerăbdători și curioși să vadă ce conțin cutiile ambalate special pentru ei, cu ocazia sărbătorilor de Crăciun.

Mihaela Bărbulescu, director al Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Buftea, ne-a explicat că și anul acesta copiii nevoiași primesc daruri de Crăciun în baza  protocolul existent cu Asociația Șansa Ta. ”În general, cutiile conțin hăinuțe și jucării. Sunt cadouri făcute de alții copii, de la alte școli din țară, pe categorii de vârstă, 3 – 7 ani, 8 – 12 ani și 13-16 ani, fete și băieți. Cadourile sunt oferite în baza unor liste întocmite împreună cu profesorii școlilor din Buftea care selectează copiii ce au nevoie de sprijin. Din păcate, de la an la an, crește numărul copiilor din familii defavorizate”, a precizat directorul. Aceasta ne-a mai spus că pentru acei copii ce nu au putut veni vineri la sala de sport, cutia va fi trimisă la școală.

”Copiii care s-au gândit la voi sunt copii care vă deschid o ușă”

Înainte de a începe împărțirea cadourilor, viceprimarul Alexandru Vaida a ținut să le adreseze câteva cuvinte tuturor celor prezenți: ”Vreau să mulțumim altor copii de vârsta voastră, care s-au gândit la voi și au pregătit cadouri. Urmează sărbătoarea Crăciunului, sărbătoarea nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, cel care a deschis, pentru prima dată în istoria omenirii, altruismul la întreg nivel de gândire și de civilizație. Ideea de a fi darnic cu aproapele tău este spusă sub forma ”iubește-l pe aproapele tău ca pe tine însuți”. Adică și pe tine trebuie să te respecți, dar, în același timp, să nu faci nimic împotriva aproapelui tău. Copiii care s-au gândit la voi sunt copii care vă deschid o ușă, ca și voi să vă gândiți după aceea la alții pe care îi veți putea ajuta, pe pă­rinți, pe bunici, chiar și pe animalele din curte, să le aju­tați să trăiască frumos lângă voi. Toți  suntem o creație a lui Dumnezeu, toți trebuie să fim frați! La mulți ani și să vă dea Dum­nezeu o viață bună înainte!”.

În semn de mulțumire pentru cei care s-au gândit la ei, copiii au cântat un colind care a făcut să răsune sala de emoție.

”Mă bucur că există o conștiință civică a părinților de a-i crește bine pe acești copilași care au trimis cutiile. Sper să facem în fiecare an, cel puțin la nivelul de anul acesta, același eveniment. Educația  este mai bună când o primești de la oameni care sunt în rezonanță cu tine”, ne-a mai spus viceprimarul.

”Așteptăm voluntari să vină în continuare să se implice”

Gabriel Ciubotaru, președintele Asociației Șansa Ta, ne-a explicat că activitatea derulată la Buftea face parte din campania națională ”Zâmbetul din Cutie”. ”La nivel național, peste 12.000 de copii defavorizați din România primesc cadouri cu ocazia sărbătorilor de iarnă. La Buftea am adus aproximativ 500 de cutii făcute de copii, care conțin rechizite, igienico-sanitare, haine, jucării. Așteptăm voluntari să vină în continuare să se implice, pentru a ajuta”, a precizat Gabriel Ciubotaru.

Asociația Șansa Ta, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), Romaero şi Kaufland România, în calitate de sponsor onorific, alături de 60 de şcoli şi grădiniţe din Bucureşti şi Ilfov, a organizat şi în acest an campania naţională de Crăciun „Zâmbetul din Cutie”. În cadrul celei de-a VII-a ediţii, copii din cele mai sărace 17 judeţe ale ţării se vor bucura de surprize de Sărbători.

Până pe data de 10 decembrie, elevii şi preşcolarii din Capitală şi din împrejurimi au adunat, în cadrul instituţiilor de învăţământ de care aparţin, daruri selectate şi împachetate de ei. Acestea au fost strânse într-un depozit al Romaero şi încărcate apoi în camioane, pentru a ajunge la copiii orfani sau cu posibilităţi materiale reduse din cele mai îndepărtate colţuri ale ţării. Asociaţia Şansa Ta a selectat în tot timpul anului copii şi familii nevoiaşe din ţară, care se vor bucura acum de aceste cadouri trimise de elevi.

„În fiecare an, îi încurajăm pe copiii din Bucureşti şi Ilfov să pregătească mici surprize celor mai puţin norocoşi, învăţând astfel ce înseamnă generozitatea, solidaritatea şi bucuria de a dărui. „Zâmbetul din Cutie” este o sărbătoare a bunătăţii, în care copiii dau o importantă lecţie adulţilor din ziua de azi, care adesea uită ce înseamnă dragostea pentru aproapele nostru”, spune Gabriel Ciobotaru, preşedintele Asociaţiei Şansa Ta.

Campania umanitară „Zâmbetul din Cutie” a fost pentru prima dată organizată în anul 2012, dovedindu-se un mare succes datorită numărului darurilor donate pentru copiii săraci. Asociaţia Şansa Ta a reuşit de atunci, cu ajutorul copiilor din Bucureşti şi Ilfov, să strângă peste 17.000 de cutii de cadouri.