Românii care muncesc în străinătate au trimis în luna februarie sume puțin mai mari decât în urmă cu un an, apropiindu-se de nivelurile înregistrate în 2010. Comparativ cu anii de boom economic, aceste transferuri sunt mult mai reduse, tendința fiind de stabilizare. De exemplu, în februarie 2012 au fost trimise în ţară cu 112 de milioane de euro mai puţin decât în aceeaşi lună din 2009 şi cu 240 de milioane de euro decât în 2008.

Valoarea transferurilor curente efectuate de alte sectoare decât administraţia publică, majoritatea fiind remiteri ale românilor de peste hotare, a fost de 260 de milioane de euro în a doua lună a acestui an, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României. Suma este cu nouă milioane de euro peste cea înregistrată în februarie 2011 şi cu cinci milioane de euro sub cea din aceeaşi lună din 2010. O creştere s-a înregistrat şi faţă de prima lună a anului, când remiterile au fost de 243 de milioane de euro. 

Valoarea transferurilor efectuate de românii care lucrează peste hotare în primele două luni ale anului a fost de 503 milioane de euro, în creştere de la 493 de milioane de euro în aceeaşi perioadă a anului trecut. La nivelul întregului an, în 2011 au fost transferate în România cele mai mici sume din ultimii şapte ani. Mai exact, doar 3,58 miliarde de euro au intrat în România sub forma transferurilor curente efectuate de alte sectoare decât administraţie publică. În 2008, an de boom economic, valoarea transferurilor a fost aproape dublă, de 6,61 miliarde de euro.

Dacă în anii de boom economic muncitorii români din străinătate reuşeau din salariul primit să mai pună ceva bani deoparte, acum, cu greu reuşesc să trimită familiilor rămase în ţară sume pentru acoperirea cheltuielilor curente. Principala cauză a scăderii dramatice a remiterilor este rata şomajului care a atins cote-record în Spania şi în Italia, acolo unde muncesc cei mai mulţi români. De exemplu, în Spania, rata şomajului a urcat în februarie la 23,6%, cel mai înalt nivel din Uniunea Europeană, în timp ce în Italia acest indicator a urcat la 9,3%. (G.L.)