Taxa auto trebuie restituită intregral

Curtea de Justiție Europeană (CJUE) a decis că sumele de bani reprezentând taxa auto,
pe care trebuie să le primească câteva milioane de români, trebuie restituite integral, și nu
într-o perioadă de cinci ani, în tranșe egale de 20%, așa cum se angajase statul român. Decizia a fost luată în urma nenumăratelor plângeri depuse de români la CJUE. Acest mod de restituire încalcă principiile jurisprudenţei europene, iar statul român nu poate invoca insuficienţa fondurilor în acest sens. „Un asemenea sistem de rambursare a sumelor  îl plasează pe justiţiabil într-o situaţie de incertitudine prelungită cu privire la data la care va obţine rambursarea integrală a cuantumului taxei plătite fără a fi datorate”, spun magistrații europeni.

Emisiune de titluri de stat, pentru populație

MFP a lansat o emisiune de titluri de stat cu valoarea nominală de 100 de lei, cu o dobândă de 2,15% pe an și scadența la 2 ani. Titlurile vor putea fi achiziționate în perioada 11 – 29 iulie 2016. „Orice persoană de peste 18 ani are acces la aceste titluri, indiferent dacă este rezidentă sau nerezidentă, valoarea este de 100 de lei și am pus o limită superioară de 100.000 de lei pentru o persoană fizică”, a explicat ministrul de Finanțe, Anca Dragu, într-o conferință de presă. Astfel, o persoană fizică poate cumpăra maximum 1.000 de titluri de stat. Acestea pot fi achiziționate, fără comision, de la cele patru bănci intermediare, respectiv BCR, BRD, Raiffeisen Bank și Banca Transilvania.

Vinurile de Cotnari, aur la Budapesta

Compania Cotnari a obținut opt medalii de aur la concursul internațional de vin „VINAGORA-BUDAPESTA”, organizat de curând în Ungaria, după regulile și sub patronajul Organizației Internaționale a Vinului (OIV), potrivit unui comunicat al companiei. Soiurile premiate în Ungaria sunt: Blanc Cotnari 2015, Fetească Albă 1998, Grasă de Cotnari 2015 demidulce, Grasă de Cotnari 1985, Grasă de Cotnari 2008, Grasă de Cotnari 2015 demisec, Tămâioasă Românească demisec 2015, Tămâioasă Românească demidulce 2015.

Ilfov, în topul veniturilor bugetare

Județele Tulcea, Ilfov, Vâlcea, Hunedoara, Sălaj sau Bistrița Năsăud înregistrează cele mai mari venituri bugetare, de peste 3.500 lei pe cap de locuitor, potrivit ministrului Finanțelor Publice, Anca Dragu. La polul opus, în anul 2015, cele mai mici venituri bugetare pe locuitor s-au înregistrat în Galați, Dâmbovița și Teleorman, sub 2.500 lei pe locuitor. Majoritatea celorlalte județe se află între aceste limite, afirmă ministrul Finanțelor.