Plăți „instant” în sistemul bancar

Președintele CEC Bank, Radu Ghețea, a afirmat că, în curând, băncile vor implementa un sistem de plăți instant, care va prezenta mari avantaje pentru clienți. Potrivit lui Ghețea, pentru a fi posibile plățile instant în sistemul bancar românesc, trebuie creat un sistem de gestionare în timp real a lichidității. Reprezentantul CEC a explicat că, în acest moment, băncile au la dispoziție o noapte pentru a gestiona lichiditatea, astfel încât să facă o predicție cu privire la plățile pe care vor trebui să le efectueze în ziua următoare. În cazul plăților instant nu vor mai avea acest răgaz, astfel încât vor fi obligate să își facă rezerve mai mari de lichiditate pentru a face față unor plăți imediate.

 

Rectificare bugetară, în noiembrie

Ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu,  a anunțat că Guvernul va realiza o nouă rectificare bugetară în luna noiembrie în cadrul căreia se vor lua bani de la proiectele de investiții care nu au șanse de implementare și vor fi distribuiți către cele cu o implementare mai bună. Prima rectificare bugetară făcută de Executiv a fost cea din luna august a acestui an. Totodată, a mai spus Dragu, se va realiza o analiză referitoare la deficitul bugetar pentru a se stabili dacă acesta va fi sub ținta stabilită, din cauza nerealizării unor investiții.

 

Creștere record a producției de vin, în România

Anul acesta, se estimează că producția de vin din România va înregistra o creștere de 37%, cea mai mare, la nivel mondial. Comparativ cu 2015, producția mondială de vin va coborî cu 5% în 2016, din cauza vremii nefavorabile care a redus sever producția în Franța și Africa de Sud, potrivit estimărilor Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV). După 2 ani slabi, producția de vin din România și-a revenit, pentru 2016 fiind estimată o producție de 4,8 milioane hectolitri, cu 1,3 milioane hectolitri sau 37% mai mult decât în 2015, care ne plasează pe locul 13 în clasamentul celor mai mari producători mondiali de vin.

 

Black Friday la eMAG

Retailerul eMAG va organiza pe 18 noiembrie ediţia a șasea a Black Friday, la eveniment urmând să participe peste 2.000 de magazine listate pe eMAG Marketplace, mai mult de dublu faţă de anul trecut. Ofertele vor acoperi produse din game foarte variate, de la televizoare, telefoane mobile, tablete și laptopuri, produse IT, produse smart (brăţări, smartwatch-uri), frigidere, mașini de spălat, la produse pentru copii, îmbrăcăminte și încălţăminte, cosmetice, produse pentru casă și grădină, articole sportive, produse și accesorii pentru mașină, mobilă.