Creștere economică, mai mare decât cea prevăzută anterior

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a revizuit, comparativ cu estimările publicate în luna mai, creșterea economică a României cu 0,8 procente. Astfel BERD estimează pentru țara noastră o creștere de 4,8%, în 2016, cel mai ridicat nivel din întreaga Europă, informează Reuters. Potrivit acestui organism financiar, în 2017, ritmul de creștere înregistrat de economia românească se va reduce până la 3,7%, dar România va continua să înregistreze cel mai ridicat ritm de creștere din Europa, care și-a îmbunătățit și în acest caz cu 0,2% estimările comparativ cu luna mai.

 

PatrimVen, un nou sistem de furnizare a informațiilor fiscale

ANAF va furniza informații referitoare la conturile bancare ale contribuabililor autorităților publice îndreptățite doar în format electronic, potrivit unui proiect de ordin al președintelui acestei instituții, se arată într-un comunicat al ANAF. „În cadrul sistemului informatic PatrimVen vor fi disponibile și informații referitoare la proprietăți, venituri și contribuții obligatorii”, se precizează într-un comunicat. Potrivit documentului, pentru utilizarea sistemului PatrimVen, fiecare instituție trebuie să încheie cu ANAF un protocol de aderare, care include lista serviciilor disponibile și descrierea interfețelor de acces la acesta.

 

Un nou magazin IKEA, în București

Retailerul de mobilă și decorațiuni interioare suedez IKEA intenționează să investească, până la finele anului 2018, 80 de milioane în cel de-al doilea magazin al companiei, din București, care va fi construit în zona bulevardului Pallady din sectorul 3 al Capitalei. Totodată, compania intenţionează să construiască magazine și în Timișoara, Brașov și Cluj, orașele fiind alese în urma potenţialului de piaţă și al numărului de locuitori, a precizat Stefan Vanoverbeke, Retail Manager IKEA pentru sud-estul Europei.

 

Orange va lansa un serviciu de mobile-banking

Anul viitor sau la începutul lui 2018, Orange va lansa și în România servicii de mobile banking, pentru a fi astfel unul dintre primii jucători de pe acest segment pe piaţa locală, unde grupul se așteaptă ca și provideri precum Apple sau Google să se extindă curând, a declarat, în cadrul unei întâlniri cu presa, Gervais Pellisier, CEO adjunct și director executiv pentru operaţiunile din Europa ale grupului Orange. În prima fază, însă, Orange va lansa pe piaţa locală Orange Money – un serviciu mai puţin sofisticat, care permite și  transferul de numerar.