Bani pentru proiecte care privesc ­Ilfovul

Conducerea Primăriei Capitalei a alocat bani pentru unele lucrări de infrastructură care privesc și județul Ilfov. Astfel, pentru Penetraţia Prelungirea Ghencea – Domnești, a cărei valoare totală se ridică la peste 551 milioane lei, Municipalitatea a alocat  suma de 141 milioane lei și mai are de plătit 410 milioane lei, din care 5 milioane lei vor fi viraţi în acest an. Alte de 40 milioane lei ar urma să fie virați, în acest an, pentru supralărgirea străzii Brașov până la Șos. Alexandriei (arteră importantă care străpunge județul Ilfov în zona Bragadiru), cu pasaj rutier la intersecţia Str. Brașov – Bd. Ghencea. Valoarea totală a proiectului este de 235,8 milioane lei. De asemenea, Penetraţia Splaiul Independenţei – Ciurel – A1, a cărei valoare totală actualizată este de peste 2,1 miliarde lei, sumă care include și exproprierile, va primi în acest an suma de 45 milioane lei. 

Piedică din partea mediului de afaceri

Mediul de afaceri consideră discriminatoriu plafonul de plăţi în numerar diferenţiat în funcţie de mărimea magazinelor, acesta fiind unul dintre motivele pentru care Guvernul a decis amânarea cu o săptămână a discutării actului normativ, a declarat ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri și Turism, Maria Grapini. “Trebuie să punem producătorul român care vinde în magazin pe poziţie egală cu cash & carry. Acesta a fost reproșul din partea mediului de afaceri. Au mai fost puncte de vedere legate de cuantumul amenzilor, care a crescut mult“, a precizat Grapini. 

Proiectul de act normativ privind limitarea plăţilor în numerar prevede plafoane diferite de încasări pentru magazinele de tip Cash&Carry, respectiv 10.000 de lei pe zi de la o persoană, faţă de o limită de 2.000 de lei de la o persoană pentru ceilalţi comercianţi.

Cinci milioane de euro la Ploiești

BERD a acordat un împrumut de cinci milioane euro producătorului spaniol de componente hidraulice Grupo Industrial Roquet pentru construcţia unei fabrici în România, lângă Ploiești, un loc accesibil și forței de muncă din Ilfov. Începerea construcţiei este programată pentru aprilie 2014, iar producţia efectivă este planificată să înceapă în 2015. Grupo Industrial Roquet deţine patru fabrici în Spania unde produce pompe și cilindri hidraulici, valve de control și diverse componente pentru aplicaţii hidraulice.

Relaxarea se discută în aprilie

Guvernul a transmis un comunicat în care afirmă că susţine pachetul de măsuri de relaxare fiscală și dezvoltare economică, care include reducerea CAS și neimpozitarea profitului reinvestit, și amintește că acestea vor fi discutate cu delegaţia FMI în luna aprilie. „După cum a fost anunţat încă de la recenta vizită a delegaţiei finanţatorilor internaţionali, măsurile de relaxare fiscală și dezvoltare economică urmează a fi discutate cu aceste instituţii în aprilie, pe baza unui studiu care se face cu Banca Mondială“, se arată în comunicat.