Joi, 20 februarie, coordonatorul Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), Răzvan Băncescu, a susţinut la sediul Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti o conferinţă de presă cu două subiecte: proiectul de hotărâre a Colegiului Medicilor Veterinari în privinţa sterilizărilor şi raportarea celor mai recente date ale Planului de măsuri pentru gestionarea câinilor fără deţinător din Bucureşti.

Ce vor medicii veterinari?

În esenţă, a afirmat Răzvan Băncescu, medicii veterinari doresc triplarea tarifelor de sterilizare de la 150 de lei cât costă deocamdată la 450 de lei. În plus, susţine Băncescu, proiectul medicilor veterinari vizează şi câinii cu stăpân. “Adoptarea acestui proiect al Colegiului Medicilor Veterinari (CMVRO) va bloca programul de adopţii al câinilor fără deţinător din Bucureşti. Proprietarii sunt obligați prin Legea 258/2013 să-și sterilizeze câinii până la sfârșitul acestui an și, din cauza acestui nou proiect, vor suporta costuri suplimentare. ASPA solicita CMVRO retragerea acestui proiect sau modificarea lui în sensul excluderii prevederilor referitoare la câinii fără stăpân și dispunerea unui termen de cel puțin un an de zile pentru câinii cu stăpân. Având în vedere impactul acestui proiect asupra autorităților locale și al cetățenilor, solicităm, de asemenea, transparentă în dezbaterea acestui subiect”, a cerut coordonatorul ASPA, Răzvan Băncescu.

Eutanasierea a început şi la Bucureşti

Aţi văzut, desigur, mercuri 19.02, la ştirile de televiziune imagini cu primarul oraşului Timişoara chestionat pentru faptul că a început eutanasierea câinilor din adăposturile oraşului de pe Bega. Şi la Bucureşti, în acea zi, au început eutanasierile şi Răzvan Băncescu a confirmat: «Începând de miercuri am început eutanasierea câinilor aflați în adăpost, unii dintre ei de peste 100 de zile. Precizăm că suntem obligați să respectăm legea. Adăpostirea peste termenul legal reprezintă o cheltuială nejustificată, iar ASPA poate fi sancționată. Curtea de Conturi va cere socoteală pentru cheltuielile făcute de Administrație pentru fie­care animal ținut în adăpost peste termenul legal, de 14 zile. Curtea de Conturi nu va impune, poate, nicio sancţiune pentru un câine care a depăşit o zi-două-trei peste termenul legal, dar nu mai mult. Eutanasierea se face conform legii de către medicii veterinari»,  a declarat coordonatorul ASPA.

Răzvan Băncescu a comunicat, de asemenea, de la Centrul Antirabic – INBI „Matei Balş” numărul persoanelor muşcate de câini fără deţinători la nivelul oraşului Bucureşti. Astfel, dacă în ianua­rie 2013 s-au înregistrat 809 persoane, în ianuarie 2014 au fost 252.

În privinţa numărului câinilor cu deţinător, sterilizaţi în ianuarie 2014, coordonatorul ASPA a anunţat cifra de 470 câini.

Cele mai multe sesizări primite la numărul de telefon pus la dispoziţia cetăţenilor de către municipalitate : 021 / 9844 au fost înregistrate în Sectorul 2, respectiv  113 apeluri (22%), urmat de Sectorul 6  cu 92 apeluri (18 %), Sectorul 3 cu 88 apeluri (17 %), Sectorul 5  cu 86 apeluri (16 %), Sectorul 1  cu 76 apeluri (14 %) şi Sectorul 4  cu 66 apeluri, adică 13 la sută.

Noul adăpost de la Bragadiru

Inaugurat de câteva zile, adăpostul de la Bragadiru a fost înfiinţat în fostele clădiri ale unor ferme şi, după mărimea uşilor, s-ar părea că acolo, odată, au crescut pui. Patru clădiri lungi, specifice IAS-urilor, cu spaţii exterioare îngrădite cu plase, adăpostesc circa 700 de patrupede, care se pot adopta de luni până vineri între orele 10-14. Îngrijiţi cu ajutorul deţinuţilor de la „vecina” închisoare Rahova, căţeii beneficiază de două mese pe zi, apă şi curăţenie, de altfel, exemplară. Accesul către adăpostul de la Bragadiru se face din drumul E70 (București-Alexandria), la 200 metri de la ieșirea din orașul Bragadiru, pe partea dreaptă.

Reamintim celor doritori că ASPA a pus la dispoziţie un tel verde pentru adopţii 0800 800 877.

Rezultate la 5 luni de la implentarea Planului de Măsuri ASPA

6.756 câini capturaţi

4.920 câini adoptaţi

2.463 câini adoptaţi de persoane fizice

2.457 câini adoptaţi de ONG-uri

Cifrele vorbesc

În luna ianuarie 2014 ASPA raportează:

1.525 câini capturaţi

993 câini adoptaţi

532 câini adoptaţi de persoane fizice

401 câini adoptaţi de ONG-uri