Modificări în legea pensiilor
Ministrul Muncii, Rovana Plumb, dorește să modifice Legea pensiilor, în prezent existând o perspectivă de indexare a punctului de pensie cu 4%. Ea a mai spus că, la proiectul de modificare a Legii pensiilor, se va consulta cu confederaţiile sindicale ale pensionarilor, pentru a stabili schimbările, astfel încât actul normativ să răspundă cât mai bine cerinţelor și nevoilor pensionarilor.
Cresc facturile la energie
Facturile la electricitate ar putea să crească în aprilie cu 0,5%-1% ca urmare a majorării de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a cotei de certificate verzi pe care furnizorii de electricitate trebuie să o îndeplinească pentru anul trecut. „Impactul creșterii cotei de certificate verzi va fi probabil de 5-6 lei pe componenta de energie regenerabilă din facturi. Deocamdată este greu de estimat impactul în valoarea finală a facturii, pentru că furnizorii vor trebui să achiziţioneze certificatele verzi aferente anului trecut pe durata lunii martie, așa că abia în aprilie va putea fi făcut un calcul“, au declarat surse din piaţa de energie.
Stăm prost la miliardari
Ioan Niculae este cel mai bogat român cu o avere de 1,2 miliarde de dolari, ceea ce îl plasează pe locul 1.372 la nivel mondial, potrivit ultimei ediții a topului miliardarilor realizat de revista americană Forbes. Pe primul loc la nivel mondial este din nou, după o pauză de patru ani, Bill Gates, cu o avere de 76 de miliarde de dolari, în creștere față de o avere de 67 de miliarde de dolari în 2013. Pe poziția secundă se situează mexican Carlos Slim, liderul din ultimii patru ani, cu o avere de 72 de miliarde de dolari, în scădere cu un miliard comparativ cu 2013. Spaniolul Amancio Ortega se situează în continuare pe locul trei însă averea sa a crescut cu șapte miliarde până la 64 miliarde de dolari.
Salariul mediu a scăzut în ianuarie cu 135 lei, faţă de luna anterioară.
Câștigul salarial mediu net a scăzut în ianuarie cu 7,7% (135 lei) faţă de luna anterioară, la 1.625 lei, ca urmare a încasărilor mici sau angajărilor pe bani mai puţini, cele mai mari reduceri înregistrându-se în industria calculatoarelor, farma și imobiliare. Comparativ cu ianuarie 2013, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5%. În sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare scăderi ale câștigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, de 1,2% în sănătate și asistenţă socială, de 1,1% în administraţia publică și de 0,6% în învăţământ. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 121,4%, cu 11,2 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în decembrie 2013.