Un miliard de euro din energie ­electrică

Ministrul român al Economiei, Constantin Niță, și omologul său albanez au agreat un contract de export de energie din România spre Albania în valoare de un miliard de euro pe an, au declarat surse guvernamentale. Contractul prevede exportul unei cantități de 2,5 TWh de electricitate pe an. Consumul României de electricitate a fost anul trecut de 49,6 TWh, potrivit rapoartelor Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), prin urmare, cantitatea de energie care va merge la export în Albania echivalează cu 5% din consumul României din 2013. 

Economii de 10 milioane de lei

Românii care au petrecut minivacanţa de Paște în staţiuni au economisit jumătate din cât și-au propus să cheltuiască, din cauza vremii nefavorabile, care i-a ţinut mai mult în camere, consumând, astfel, mai puţin, potrivit unei analize a Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). „Pentru că a plouat în multe zone din ţară, turiștii au stat în camere și au consumat din produsele aduse de acasă. Astfel, ei au cheltuit doar jumătate din sumele pe care le alocaseră pentru aceste zile, în afară de cazare”, a adăugat Răducan.

FPTR anunţase că cei peste 90.000 de români care vor pleca în staţiuni de Paște vor cheltui aproximativ 28 de milioane de lei pe cazare și mic dejun, plus alte 21 de milioane de lei, diverse cheltuieli la faţa locului. „Din acești 21 de milioane de lei estimaţi de noi, turiștii au cheltuit doar jumătate. Din cauza vremii nu au mai ieșit la terase, nu au mai cumpărat alimente pentru picnic și nu au mai făcut diverse excursii”, a afirmat Răducan.

Se vinde palatul lui Ceaușescu!

Palatul Primăverii, reședinţa lui Nicolae Ceaușescu în perioada în care acesta a fost șef al statului, va fi scos din baza de protocol și oferit la vânzare de către RA-APPS, cu argumentul că nu mai este folosit decât de 3-4 delegaţii oficiale pe an, iar costul unei eventuale chirii ar fi foarte mare. În aceste condiţii, a rezultat faptul că singurul „demers responsabil” din partea RA-APPS pentru valorificarea în bune condiţii a imobilului este, conform documentului, trecerea sa din domeniul public în proprietatea privată a statului și includerea pe lista imobilelor propuse la vânzare.

Palatul Primăverii dispune de un teren aferent de 14.830 metri pătraţi.

 

Doar 50.000 de locuri de muncă ­într-un an

Creșterea economică peste așteptări de anul trecut nu s-a reflectat și într-o redresare a pieţei muncii: salariile au fost majorate nesemnificativ, numărul de angajaţi din economie a crescut doar cu 50.000 de persoane (până la 4,36 milioane de persoane în ianuarie 2014), iar șomajul a rămas la un nivel de peste 7%. 

Companiile au făcut 35.000 de noi angajări în ianuarie 2014, „soldul“ salariaţilor din economie la începutul acestui an fiind de 4,36 de milioane de persoane, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Totuși, economia mai are de recuperat peste 400.000 de locuri de muncă „pierdute“ în anii de criză, însă firmele au fost prudente în materie de noi angajări și au preferat să rămână pe o structură de personal „subţiată“.