Îmi amintesc cum în urmă cu ceva vreme – când am văzut cartierul de blocuri de lângă fosta fabrică de anvelope şi cauciuri Danubiana – imaginea era cam cenuşie. Şi am trecut din nou marţi, 14 ianuarie. Doar că, de această dată schimbările se văd de pe Şoseaua de Centură. Motiv pentru care am întors maşina către primărie pentru o discuţie 2014 cu primarul Petre Iacob despre schimbările în două nuanţe de bej ale cartierului.

Reabilitare termică gratuită a blocurilor

Primarul Petre Iacob şi viceprimarul Iosif Năstase plecau la şcoala generală nr. 1 să asiste la inspecţia de la ISJ lfov condusă de inspectorul Coca Codreanu, aşa că ni l-au recomandat pe Florin Preda, administratorul public al oraşului, pentru a ne lămuri despre toate schimbările care au avut loc în 2013 şi, implicit, despre noua înfăţişare a cartierului Danubiana. Am aflat că 35 de blocuri din oraş sunt cuprinse în programul de reabilitare prevăzut a se derula timp de 3 ani şi a cărui valoare totală estimată este de 5 milioane euro. „ Este un program multianual care, la momentul demarării lui anul trecut, a cuprins toate asociaţiile de proprietari legal constituite până la momentul identificării şi inventarierii blocurilor. Concret, în primăvara lui 2013 s-a făcut identificarea şi inventarierea blocurilor,  apoi s-a contractat întocmirea documentaţiei, am terminat licitaţia pentru lucrări în septembrie şi în octombrie s-a dat startul lucrărilor, cu prima tranşă de blocuri, adică 18 din cele 35. Urmează ca în 2014 să le facem pe toate cele 17 rămase. Este program local, nu este naţional şi, în consecinţă, niciun proprietar nu plăteşte nimic. Şi-au mai făcut unii lucrări singuri, dar în momentul în care am început noi, primăria, reabilitarea termică am fost nevoiţi să le stricăm pentru că nu erau conform normelor. De exemplu, s-a  înlocuit învelitoarea şarpantei  şi s-a pus tablă, nu exista folie antocondens, astereala nu era pusă etc”, povesteşte Florin Preda.

Cele 18 blocuri  de la Danubiana sunt executate în proporţie de 80%

Şi totuşi, care este situaţia blocurilor în culori decente din cartierul Danubiana? Sunt toate imobilele prinse în plan, mai puţin un cămin unde oamenii nu s-au constituit la timp în asociaţie de proprietari. Într-un final, primăria i-a ajutat şi în scurtă vreme trebuie să le vină hotărârea judecătorească. Totuşi, odată cu reabilitarea, nu se face primăvară. Iar administratorul public spune: „ Mai sunt unele probleme în cartier pentru că cei de la Danubiana nu vor să cedeze nici străzile, nici utilităţile, ei vor ca primăria să cumpere drumurile de acces către blocuri, fapt care nu este chiar normal. Situaţia dezastruoasă în care este fosta fabrică, printre altele cu mari datorii către primăria oraşului Popeşti-Leordeni este dificil de rezolvat, iar primarul nu are putere în acest caz. Nu vor să cedeze drumurile primăriei, deşi s-au făcut numeroase solicitări în acest sens.  Danubiana a vândut acele apartamente către cei care le primiseră iniţial, fără terenul pe care e construit blocul şi singura soluţie este instanţa. De abia atunci întregul cartier va fi schimbat complet şi în ce priveşte infrastructura edilitară şi rutieră”, spune Florin Preda. Şi pentru că, între timp, mutasem discuţia chiar în dreptul organizării de şantier din cartier şi observasem  că unele blocuri refăcute nu au antene, în timp ce singurul pentru care se aşteaptă hotărârea judecătorească le are, am întrebat de ce locuitorii din blocurile reabilitate nu mai au antene. „ Ba au, doar că sunt grupate. Cu ajutorul celor de la Romtelecom am amplasat toate farfuriile pe un singur suport de metal, montat în dreptul casei scărilor şi astfel cablurile nu mai sunt pe faţade, ci de pe casa scărilor sunt trase în apartamente.”. Inteligent, nu?

700.000 euro pentru finalizarea liceului „Radu Popescu” 

Reabilitarea termică a blocurilor este cea mai importantă lucrare realizată de primăria oraşului Popeşti-Leordeni  din bugetul local. Totuşi, mai sunt şi alte situaţii presante pentru care se caută surse de finanţare.

„E o urgenţă finalizarea clădirii liceului Radu Popescu şi de aceea încercăm să ne reorientăm spre alte surse. De exemplu, s-au realocat 350 milioane de euro de la Programul Operaţional de Transport la Programul Operaţional Regional şi încercăm să accesăm fonduri de aici pentru a termina liceul început în 2006. Finalizarea lucrărilor la liceu este mai mult decât o necesitate, având în vedere că liceenii învaţă în clădirea şcolii alăturată liceului. Noua clădire este executată în proporţie de 55% şi acest procent a reieşit în urma expertizei refăcute în 2013. Toate fiind făcute în 2006, numai din diferenţa de curs valutar valoarea investiţiei creştea,  pe lângă faptul că la momentul realizării primei documentaţii tehnico-economice, nu s-au luat în calcul şi dotările, mobilier, calculatoare. Doar că Hotărârea de Guvern care reglementează aceste situaţii prevede clar că trebuie calculat totul de la bun început, nu pe etape. Am refăcut, în consecinţă, documentaţia tehnico-economică şi am inclus tot. Ce s-a plătit din 2006 până în prezent se ridică la aproximativ 1 milion euro. Ca necesar financiar şi pentru dotări înseamnă încă 700.000 euro. Am trimis documentaţia către minister şi către CJI prin care se depun proiectele urmând ca, ulterior, proiectul să se deruleze prin  ADRBI. Şi încă un amănunt important: cele 350 de milioane de euro s-au alocat numai pentru investiţii în curs, aşa că proiectul liceului are şanse să devină eligibil”, adaugă administratorul public al oraşului Popeşti-Leordeni.

Iar urgenţa finalizării liceului a devenit mult mai clară atunci când, în faţa clădirii cu schele,  am aflat că şcoala are nevoie de refacerea acoperişului care are pe jumătate placă de beton şi pe cealaltă nu. Florin Preda adaugă: „Şi dacă începem, ar trebui refăcut tot, iar pentru aceasta ar fi nevoie de închiderea etajului 2 iar lucrarea nu s-ar putea termina doar în vacanţa de vară. Trebuie turnate centuri de beton şi totul consolidat, iar după turnarea plăcii pentru întreg acoperişul, aceasta trebuie lăsată 28 de zile, fără să se lucreze pe ea”. 

Desigur, nu sunt acestea singurele realizări ale anului 2013 din Popeşti-Leordeni şi vom continua într-un număr viitor cu reportajul făcut într-o zi cu soare cu dinţi.