”Marea noroială”, cu apă, paie și … bătaie, pentru păstrarea tradiției locale

Asociația ”Monumente renăscute” (președintele fondator Florin Radu Ștefănescu) își propune să salveze case tradiționale abandonate și uitate, anexe gospodărești din satul românesc, dar și alte clădiri de patrimoniu aflate în prag de colaps. În Ilfov, cu implicarea Consiliului Județean, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov și a Primăriei Corbeanca, se derulează proiectul de mutare a unei case tradiționale dintr-o locație privată aflată în satul Tamași, Str. Trandafirului, în Parcul Corbeanca, la câțiva kilometri distanță. Salvarea in situ a casei nu ar fi fost posibilă deoarece terenul (și implicit casa de pe el) a fost scos la vânzare și probabil ar fi fost mici șanse, spre deloc, ca viitorul proprietar să păstreze clădirea care se afla deja într-o stare de precolaps.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 664, ediția print

”După lungul și atentul proces de fotografiere și fixare a planurilor arhitecturale, a avut loc desfacerea bucată cu bucată a construcției și pregătirea pentru relocare. Au urmat transportul și depozitarea temporară, timp în care la noul loc de ridicare a casei, în Parcul Corbeanca, s-au săpat șanțurile pentru fundație și a fost aleasă piatra pentru zidărie. Lemnăria originală a casei (stâlpi, căpriori, tălpi, etc.) se află acum în picioare și urmează, astăzi, <<marea noroială>> pentru uumplerea cu amestec de lut și paie, în <<mototoale>> sau <<vălătuci>>, a pereților”, ne-a precizat Florin Radu Ștefănescu.

Viceprimarul comunei Corbeanca, Adrian Snagoveanu, prezent la acțiunea de sâmbăta trecută și implicat alături de voluntari în zidirea pereților casei tradiționale, ne-a declarat că după terminarea acesteia, clădirea va intra în patrimoniul Primăriei Corbeanca, devenind un posibil muzeu local. ”Școlile din Ilfov ar putea organiza aici vizite cu elevii și profesorii, și, de asemenea, vor fi bine primiți și turiștii, spre a cunoaște domeniul vernacular tradițional ilfovean”, ne-a spus edilul, care ne-a dezvăluit că ­și-ar dori ca și alte case, repere ale tradiției locale, să fie salvate și să primească noi destinații în sfera cultural-educativă, de care să beneficieze comunitatea și nu numai.

Rovina cu pământ bun

Reprezentantul Aso­cia­ției ”Monumente renăscute” ne-a povestit că locul în care se află acum parcul din Corbeanca se chema cândva ”Rovina Mare” (rovină = 1. groapă, adâncitură, surpătură de teren, râpă mocirloasă. 2. loc mlăștinos; mlaștină, mocirlă – potrivit DEX) și aici se găsea cel mai bun pământ din zonă pentru realizarea pereților caselor. Acesta era udat și amestecat cu paie sau pleavă de grâu rezultând paianta sau chirpiciul care făceau casele răcoroase vara și călduroase iarna. ”Când am inițiat actualul proiect de relocare, nu știam de Rovina Mare, însă așa cum se întâmplă de cele mai multe ori, Universul știe mai bine ca noi multe lucruri și lucrează altfel. Casa domnului ing. Niculae Frusina (n.r. – proprietarul care a donat casa tradițională, prezent, de altfel, la ”marea noroială” de sâmbăta trecută), veche de aproape 100 de ani, se întoarce în locul de unde a fost plămădită, ca o mărturie vie a culturii și identității locale din vremurile de odinioară din Corbeanca – sat Tamași”, a mai spus fondatorul Asociației ”Monumente Renăscute”.

Viceprimarul comunei Corbeanca, Alexandrina Niță, director al Centrului Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Ilfov, Ștefan Rădulescu, vicepreședinte al Consiliului Județean Ilfov și Florin Radu Ștefănescu au mulțumit tuturor celor care au dat o mână de ajutor în proiect, oferind materiale, scule sau asigurând transportul pentru relocarea casei. Primăria Corbeanca a alocat spațiul pentru noul amplasament, în parcul comunei, iar cei care s-au ocupat de ridicarea casei au încercat să deranjeze cât mai puțin zona. ”A fost nevoie doar de scoaterea unui arbore tânăr, altul fiind uscat, și folosim ca organizare de șantier un pavilion din zona neterminată. Dar chiar și așa, ne cerem scuze pentru disconfortul creat părinților și copiilor, prin prezența noastră în parc”, a spus Florin Radu Ștefănescu.

 Fiecare comunitate are identitatea sa culturală și istorică

Ce s-a întâmplat, mai exact, sâmbătă, în parcul din Corbeanca? De la ora 7.00, la ”Casa Tradițională din Tamași”, zeci de voluntari – de la foarte mic la mare – echipați corespunzător, s-au implicat în realizarea pereților, structura de lemn fiind pregătită, în prealabil, pentru umplere cu pământ, apă, paie și … bătaie!

Activitatea a fost denumită ”Marea noroială”, iar oamenii s-au conectat extraordinar de bine aducând obiceiurile bune din trecut în prezent, desfășurând diferite sarcini – de călcători/amestecători, încărcători, cărăuși, zidari sau clăcași. Voluntarii au primit anumite zone ”de muncă”, roabe, pământ, apă, paie și s-au apucat de bătut pereții. Într-un foișor din apropiere, la umbră, Primăria a asigurat muzica, apa rece de băut, sucurile, pizza, micii, un grătar delicios, prăjituri și înghețată. Printre oaspeți s-a aflat și Diana-Ștefana Baciuna, secretar de stat în Ministerul Culturii și, spre prânz, un grup de copii ai Ansamblului Balotești, îmbrăcați în costume populare ­i-au bucurat pe ”noroioși” cu melodii tradiționale și dans popular.