Depresia postnatală afectează până la 15% dintre femei, în primul an de la naștere. Dezechilibrul poate apărea atât în cazul unui avort spontan, cât și în cazul nașterii normale, a nașterii cu făt mort sau a adopției. Ca să înțelegi mai bine ce se întâmplă cu tine în această situație și cum revii în formă maximă, vom trata cât se poate de amănunțit cauzele și posibilitățile de combatere a afecțiunii, în cele ce urmează. 

Simptomele depresiei postpartum (după naștere) vin pe nepre­gătite, ca proaspătă mă­mică așteptându-te să fii bucuroasă, după naș­tere, nu tristă. Această afecțiune este un dezechilibru chimic tratabil, la fel ca și depresia clinică. Nu doar tu ai putea avea ghinionul să treci prin astfel de episoade depresive. Și partenerul tău poate avea momente de tristețe după nașterea copilului vostru, iar modul în care vi se schimbă viața nu face aceste momente mai ușor de suportat, nici în cazul lui.

De unde vine acest dezechilibru?

Există o serie de factori care pot crește riscul de a avea depresie după naștere. E bine să știi că, dacă ai suferit de depresie înainte de a rămâne însărcinată, sunt șanse mari ca depresia să revină odată cu nașterea. Și în timpul sarcinii pot apărea semne care arată o eventuală depresie: anxietatea sau stările de tristețe, care apar în al doilea sau cel de-al treilea trimestru, sunt promotori ai depresiei postnatale. De asemenea, dacă ai suferit de depresie postpartum după sarcinile anterioare, ești predispusă acestui dezechilibru. Factori precum lipsa sprijinului din partea partenerului și a familiei, îmbolnăvirea bebelușului, stresul cauzat de aspectul financiar și orice alt tip de problemă personală pot duce la agravarea depresiei.

Cum îți dai seama că ai făcut depresie, după ce ai născut?

Printre simptomele pe care trebuie să le ai în vedere, după ce naști, se numără anxietatea și sentimentul de oboseală continuă, insomnia și incapacitatea de a adormi înapoi, odată ce te-ai trezit, pierderea sau câștigarea neplanificată în greutate, grija exagerată de a nu te răni sau de a nu răni copilul, lipsa interesului față de activitățile ce obișnuiau să-ți facă plăcere. Lipsa apetitului, oboseala ce apare chiar și după somn, lipsa încrederii și îngrijorarea excesivă, confuzia și lipsa generală a energiei sunt semne că s-a instalat depresia postnatală. Să nu crezi că este normal să treci prin astfel de stări, chiar dacă a trecut mai mult de o lună de când ai născut. Doctor Bobbie Posmontier, profesor la Drexel University, din Philadelphia, spune că orice stare neplăcută care durează mai mult de două săptămâni este una anormală, iar persoanele care nu suferă de depresie găsesc moduri de a recupera lipsa somnului. Este important să se facă diferența dintre depresia de după naștere și schimbările bruște de dispoziție, care pot fi considerate normale în anumite limite.

Tristețea ce apare la încheierea sarcinii dispare de obicei după aproximativ 10 zile, însă în cazul în care aceasta continuă sau simptomele se agravează, apare depresia postnatală.

Cum treci peste stările depresive?

 

Trebuie să știi că această depresie se poate trata cu ajutorul medicamentelor, dar și prin consiliere. Dacă depresia nu se manifestă într‑un mod foarte puternic, simpla consiliere și ajutorul din partea familiei pot fi de ajuns pentru a trece mai ușor peste stările depresive. Consilierea poate oferi sprijin emoțional, atât pentru tine, ca mamă, cât și pentru partenerul tău de viață, ajutându-vă să rezolvați problemele apărute. De asemenea, un specialist îți poate prescrie antidepresive care să fie sigure în perioada în care alăptezi. Extrem de importante în tratarea depresiei sunt alimentația sănătoasă, somnul și mișcarea. Încearcă să nu te îndepărtezi de familie sau de partenerul de viață, ci să le ceri ajutorul atunci când ai nevoie, în special pe timpul nopții. Un alt ajutor poate veni din partea unei dădace cu experiență în creșterea bebelușilor, dar și prin cursurile de parenting. De asemenea, există o platformă online www.depresiv.ro care ar putea reprezenta un punct solid de sprijin, prin oferirea de informații complexe despre tulburările specifice, sfaturi pentru tratarea acestora și explicarea factorilor ce conduc la apariția unor astfel de dispoziții, de către specialiști avizați din domeniul psihiatriei.