Tot ce trebuie să știi despre Postul Paștelui
Suntem în Postul Paștelui, iar acest lucru presupune o dietă care scoate din calcul consumul de băuturi alcoolice, lactate, carne și ouă. Dacă te-ai hotărât să ţii tot postul trebuie să ai câteva cunoștinţe de nutriţie, deoarece greșelile privind alimentaţia te pot îmbolnăvi. Învaţă de la noi cum să îmbini armonios tradiţia religioasă cu o dietă corespunzătoare!

Cel mai lung și mai aspru dintre cele patru posturi de durată ale bisericii ortodoxe este Postul Paștelui. Din 27 februa­rie, zi care urmează zilei ier­tării sau cea a izgonirii lui Adam din Rai, până la marea Înviere a Domnului de pe 15 aprilie, pe lângă purificarea spiri­tu­ală prin rugăciune, since­ritate, bu­­nă­tate și iertare tre­buie să-ţi schimbi sti­lul ali­mentar. Renunţă la consumul de băuturi alcoolice și anumite alimente.

De ce e bine să ţii post
Înfrânarea de la anu­mite mâncăruri este nu doar pentru curăţirea spi­rituală, înălţarea sufletului deasupra trupului, ci și pentru propria‑ţi sănătate. „Poţi preveni formarea depozitelor de toxine în orga­nism, îţi rezolvi deficitul de vitamine și minerale din cauza cărora te simţi ameţit, obosit, dezvolţi astenia de primăvară. Tot prin acest post lung vei reuși să-ţi stimulezi buna funcţionare a ficatului, stomacului, veziculei biliare, pancreasului și intestinelor. În plus, vei elimina o mulţime de toxine care stau la baza apariţiei bolilor cardiace grave, creșterii coleste­rolului din sânge nepermis de mult, tulburărilor de tranzit intestinal, afec­ţiuni renale, hepatice și chiar intoxicaţii grave” spune dr. Mirela Miertoiu, medic specialist medicină internă.

Alimentele permise și efectele lor

Nu întâmplător, Postul Mare permite consumul fructelor și legumelor din abundenţă. Ţe­lina, spanacul, morcovii, ridichiile, ceapa și usturoiul verde, salata verde, ciupercile, cerealele au un conţinut bogat în vitamine și mi­ne­rale care îţi dau vigoa­rea necesară în toate cele șapte săptămâni de post. “Spanacul îţi cu­ră­ţă intestinele, mor­co­vul îţi reglează digestia și-ţi îmbunătăţește vederea, ceapa și usturo­iul verde îţi reglează tensiunea, merele te ajută să previi anemia și cerealele îţi purifică sângele. În plus, ţelina îţi întărește sistemul imunitar și fa­vorizează funcţionarea normală a glandelor suprarenale, lămâile, kiwi și portocalele  conţin multă vitamina C fiind adjuvante în combaterea tusei, prevenirea hiperco­lesterolemiei, creșterii tensiunii și infecţiilor urinare”, explică dr. Mirela Miertoiu, medic specialist medicină internă.
Nucile folosite acum la prepararea gustoșilor mucenici te ajută să te concentrezi mai bine. Ule­iul de măsline are și el be­ne­ficii asupra sănătăţii, ofe­rind protecție inimii.

Minuni vegetale din cămară

Pe de altă parte, dacă arunci o privire mai atentă prin propria-ţi cămară vei descoperi și alte alimente de natură vegetală care‑ţi vor îmbunătăți să­nă­tatea și te vor ajuta să ţii postul. Printre acestea se mai numără și cartoful, care conţine fibre și multe minerale esenţiale bunei funcţionări a orga­nismului, fasolea uscată, care este bogată în proteine, așa că poate substitui foarte bine carnea și soia care are în compoziţia chimică fibre ce ajută digestia, lin­tele considerat „carnea vegetariană” pen­tru că are în compoziţie o cantitate impresionantă de proteine, fier, foarte multe minerale, glucide și lipide. Cea din urmă previne cancerul, pro­blemele de inimă, diabe­tul și creșterea coleste­rolului în sânge. Ciupercile au și ele proprietăţi antioxidante, ajută memoria, cresc rezistenţa la boli, previn îmbătrânirea, în timp ce salata verde reprezintă o mină de săruri minerale. Ea con­ţine vitaminele A, B, C, K și mineralele calciu, sulf, potasiu, fosfor, magneziu etc. Îţi ușurează digestia, te ajută să previi infecţiile intestinale, durerile musculare și arti­culare, îm­bătrânirea pielii.