Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a transmis, la sfârșitul lunii ianuarie 2022, Comisiei Europene solicitarea de decontare a sumei de 426,8 milioane de euro, reprezentând rambursarea plăților realizate din bugetul național către fermieri în perioada 16 octombrie – 31 decembrie 2021, anunță AFIR într-un comunicat.

Solicitarea însumează totalul plăților efectuate de AFIR în trimestrul IV către beneficiarii proiectelor de investiții finanțate prin intermediul PNDR 2020, dar și plățile directe și compensatorii aferente măsurilor delegate APIA.

Conform procedurilor de lucru stabilitate la nivelul CE, declarația de cheltuieli aferentă trimestrului IV a fost încărcată direct de către AFIR în sistemul informatic utilizat pentru schimbul de date între statele membre și CE, urmând ca, după verificarea sumelor, Comisia să ramburseze României, în termen de 45 de zile, fondurile europene alocate pentru agricultură și dezvoltare rurală.

Până în prezent, CE a rambursat României peste 6,4 miliarde de euro pentru agricultură și dezvoltarea durabilă a mediului rural prin PNDR 2020, precizează AFIR.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.587