MADR a anunţat simplificarea procesului de accesare a ajutoarelor destinate legumicultorilor, prin programele „Tomata”, susţinerea de legume în spaţii protejate şi de susţinere a producţiei de usturoi românesc.

Potrivit MADR, având în vedere că, pentru Ciclul I de producţie, cultivatorii de tomate pot depune la Direcţiile Agricole Judeţene (DAJ) cereri pentru obţinerea ajutorului de minimis, până la data de 1 martie 2022, pentru fermierii care din diverse motive nu au reuşit să obţină şi să depună certificatul de atestare fiscală şi cazierul fiscal, Direcţiile Agricole vor proceda la completarea dosarelor şi vor solicita de la autorităţile publice emitente documentele menţionate. 

De asemenea, aceleaşi Direcţii pot solicita alte documente eliberate de autorităţile statului, necesare completării documentaţiei depuse de fermieri pentru acordarea ajutorului de minimis.

Guvernul a aprobat finanțarea cele două programe

Prin HG nr. 148/2022, a fost aprobat programul de susţinere a producţiei de legume în spaţii protejate pentru anul 2022, iar prin HG nr. 147/2022 a fost aprobată schema de ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi.

Astfel, entru producţia de legume în spaţii protejate a fost alocat un buget de 225 de milioane de lei pentru două cicluri de producţie. 

Pe baza propunerilor venite din partea fermierilor, în noile prevederi, la Programul „Tomata” se acordă o sumă de 4.000 de euro/hectar, din care 3.000 de euro/hectar pentru ciclul I de producţie şi 1.000 de euro/hectar pentru ciclul II, „astfel încât orice legumicultor care va lua decizia să cultive tomate în spaţii protejate, atât ciclul I, cât şi în ciclul II, să poată încasa această sumă de 4.000 de euro.” 

Perioada de comercializare pe ciclul II este 15 octombrie – 9 decembrie, faţă de 20 octombrie – 9 decembrie, forma iniţială, iar la ciclul I rămâne 1 martie – 10 iunie, însă cantitatea a fost redusă la 3.000 de kg/1.000 mp, de la la 5.600 kg/1.000 mp, în urma propunerilor fermierilor.

De asemenea, pentru celelalte tipuri de legume a fost stabilită perioada de comercializare între 15 octombrie – 9 decembrie, faţă de 20 octombrie – 9 decembrie. La castraveţi a fost redusă cantitatea de comercializare de la 5.600 kg, la 4.000 kg, iar la salată şi ceapă verde, acestea nu vor mai fi comercializate ţinând cont de cantitate, ci de numărul de plante sau de bulbi. Astfel, la salată se vor lua în calcul 15.000 de plante, faţă de 1.440 kg iniţial, iar la ceapă verde – 100.000 de bulbi, în loc de 1.000 de kg. 

Pentru programul „Us­turoiul”, sprijinul va fi de 3.000 de euro/hectar, iar perioada de comercializare, de la 1 iunie până la 21 decembrie, cu o cantitate de 3 kg usturoi/10 mp, ceea ce înseamnă de 3.000 kg/ha. Bugetul total alocat este de 22,2 milioane lei.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.587