Ziua Eroilor, la Gruiu

La Gruiu, ziua Înălțării Domnului este una specială, de ani de zile. Gruienii se întâlnesc, în număr mare, nu numai să cinstească ziua când Iisus Hristos a purces către Ceruri, ci și pe strămoșii lor care s-au jertfit, de-a lungul vremurilor, pentru ca țara lor să trăiască în libertate și propășire. An de an, își aduc aminte de înaintașii lor, care și-au dat viața pentru ca ei, urmașii lor, să viețuiască în liniște și pace.

În această zi unică, dis-de-dimineață, gruienii, cu mic cu mare, se pregătesc să meargă la biserică, pentru a participa la slujba închinată Înălțării Domnului nostru Iisus Hristos. Ei se îndreaptă, către cele patru lăcașe de cult din comună, unul mai arătos decât altul, datorită grijii pe care le-au purtat-o edilii comunei, în frunte cu primarul Ion Samoilă, el însuși vrednic credincios și dreptmăritor al celor sfinte.

Așa s-a întâmplat, nesmintit, și pe 9 iunie.

 

O zi de înălțare spirituală

Clădită la leat 1908, pe locul unde se afla Mănăstirea Gruiu, ctitoria lui Borcea Logofătul din Bucşani, care a întemeiat-o în a II-a domnie a lui Mihnea al II-lea, mai precis între anii 1587-1589, biserica din Gruiu era plină de credincioși veniți la sfânta slujbă a Înălțării Domnului. Printre ei, cum altfel, primarul Ion Samoilă, care de 22 de ani, participă la slujbele din toate cele patru biserici ale comunei, viceprimarul Teodor Petre, alături de consilieri locali și mulți, foarte mulți oameni ai acestor locuri de o frumusețe aparte. Slujba, oficiată de părintele Mihai Ioniță, alături de părintele Adrian Ioniță, a umplut de lumină și bucurie sufletele credincioșilor prezenți.  „Dumnezeiescul praznic al Înălțării Domnului este în primul rând o bucurie duhovnicească, pentru că Hristos Domnul, Cel Înviat din morți, prin Înălțarea Sa, de-a dreapta lui Dumnezeu Tatăl, ne arată nouă, celor credincioși, finalitatea vieții pământești trăită în voia lui Dumnezeu. Dacă prin căderea lui Adam s-a deschis lumii calea pierzării, prin Înălțarea lui Hristos s-a redeschis oamenilor calea spre Împărăția Cerurilor.

Cea de-a doua mare prăznuire pe care o vom săvârși astăzi este comemorarea eroilor, ostașilor și a luptătorilor români din toate timpurile și locurile, care au  făcut sacrificiul suprem pentru patria și credința noastră strămoșească. Lor le datorăm libertatea și demnitatea neamului nostru românesc. Să luăm aminte la aceste simboluri de jertfelnicie, să apreciem așa cum se cuvine valorile pentru care ei au murit, ne-a spus părintele Mircea Mihai Ioniță, de la Parohia Gruiu.

 

Daruri pentru cei sărmani

De mai bine de două decenii, primarul Ion Samoilă are un bun obicei. Întru pomenirea celor plecați către Ceruri, ca și Domnul care se înalță în această zi minunată, din preaplinul său, el împarte celor obidiți daruri, întru ostoirea sufletelor și trupurilor lor. Mereu alături de oamenii comunei, Neamțu, așa cum îi zic toți cu drag, este un adevărat părinte pentru cei aflați în nevoie, nu numai la zile mari, ca aceasta, ci zi de zi, ceas de ceas. El nu precupețește niciun efort ca semenii săi să fie bine, lipsiți de griji și necazuri.

 

Coroane, la troița din curtea bisericii

În curtea bisericii se află o troiță ridicată întru cinstirea înaintașilor care și-au dat viața pentru ca urmașii lor să trăiască în libertate și demnitate. Aici au fost depuse coroane de flori, întru amintirea lor. Tot la biserica din Gruiu, se află și o placă comemorativă, care amintește de cele petrecute pe 7 iulie 1950. Despre toate acestea ne-a vorbit prof. Teodor Petre, viceprimarul comunei, martor ocular la acele evenimente. „Aveam pe atunci 12 ani. În acea zi, un grup mare de credincioși din comună, printre care mă număram și eu, a participat la o slujbă religioasă și la o procesiune, condusă de preoții Gheorghe Lungu și Mihai Alionte, pentru a înălța rugi către Dumnezeu, cerându-i să le aducă ploaie, deoarece era secetă mare. Procesiunea religioasă a fost considerată de oficialitățile comuniste de atunci drept răzmeriță și rebeliune. Oamenii au protestat. A venit armata, a înconjurat satul și a început să tragă. Foarte mulți participanți au avut de suferit, ulterior. Ei au fost arestați și condamnați la ani grei de închisoare, în frunte cu Floarea Dincă, capul răzmeriței”, ne-a povestit Teodor Petre.

 

„Eroii, ctitori ai veșniciei românești”

Ceremoniile dedicate Zilei Eroilor s-au încheiat la monumentul din centrul comunei, înălțat în cinstea celor căzuți în Primul și cel De-al Doilea Război Mondial, dar și a lui Nicolae Todică, ucis în timpul Revoluției din 1989. În jurul monumentului s-au strâns locuitori ai comunei, reprezentanți ai administrației locale, în frunte cu primarul Ion Samoilă, și elevi ai Școlii nr. 1, din Gruiu. Ceremonia a început cu o slujbă religioasă oficiată de preoții Mihai Mircea Ioniță și Adrian Ioniță. Apoi, au fost depuse coroane de flori la monumentul închinat eroilor gruieni.  Eleva Florentina AlexandraToader, clasa a VIII-a, a dat citire unui discurs emoționant, compus de prof. Constantin Popescu. Ne-a mișcat profund îndemnul acestui dascăl, plin de dragoste pentru cei care au vegheat ca România să rămână un loc blagoslovit de Dumnezeu, pe harta lumii: „Să plecăm genunchii și sufletele noastre în fața eroilor noștri, ctitori ai veșniciei românești”. Ceremonia a fost încheiată de corul Școlii nr. 1, din Gruiu, care a intonat un program de poezii și cântece patriotice, printre care s-au regăsit „Imnul eroilor”, „Nu uita că ești român!”, „Treceți batalioane române Carpații”, „Jurământ la Putna”. „Cei ce-și uită strămoșii nu sunt vrednici de acest ne‑am. Aceia care și-au jertfit viețile pe câmpurile de bătaie au făcut-o pentru ca noi să trăim într-o țară liberă, unită și independentă. De aceea, datoria noastră este să-i cinstim cum se cuvine, să ne aducem aminte de faptul că ei nu și‑au precupețit viața pentru ca urmașii lor să aibă parte de un trai mai bun, să aibă parte de stimă și respect din partea altor națiuni ale lumii. Vitejia lor, jertfa lor este neprețuită și se cuvine să ne închinăm lor ca la niște adevărați sfinți, iar memoria lor să o încrustăm, ca pe o piatră dintre cele mai prețioase, în istoria neamului”, ne-a spus, vădit emoționat, primarul Ion Samoilă, la finalul evenimentului.