Perioada Postului Nașterii Domnului ne oferă posibilitatea de a diversifica alimentația. Până în Ajun, ne putem delecta cu o mulțime de preparate pe cât de gustoase, pe atât de arătoase și de sănătoase. Din gama variată de rețete de post prezentăm, în cele ce urmează, patru rețete delicioase, simple și rapide.

 

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 477, ediția print

Pate de ciuperci 

Ingrediente:

 400 g de ciuperci (putem adăuga mai multe soiuri);

 4-5 căței de usturoi;

 3 linguri de ulei;

 2 lingurițe de suc de lămâie;

 pătrunjel (pentru decorat);

 cimbru;

 sare și piper, după gust.

Mod de preparare: Începem pregătirea prin cură­țarea cățeilor de usturoi și călirea lor în puțin ulei încins. Adăugăm ciupercile tăiate grosier și ținem ingredientele pe foc până când se evaporă lichidul. Cu câteva minute înainte să oprim focul, punem în tigaie sare, piper și cimbru. După ce se răcesc puțin legumele, le pasăm cu blenderul. Putem adăuga și puțin ulei, suc proaspăt de lămâie și pătrunjel verde. Amestecăm bine până când obținem o compoziție cremoasă. La final, decorăm preparatul cu frunze de pătrunjel, măsline sau felii de roșii

Salată cu măr, țelină și morcov 

Ingrediente:

 3 morcovi;

 3 linguri de ulei de măsline;

 2 bucăți de praz (doar partea albă);

 1 țelină;

 1 măr;

 sare, piper și lămâie, după gust.

Mod de preparare: Spală bine mărul și legumele. Prazul, toacă-l rondele, iar mărul, morcovii și țelina, taie-le bastonașe. Apoi amestecă toate ingredientele cu uleiul de măsline și zeama de lămâie.

Supă de morcov, măr și ghimbir

Ingrediente:

 700 gr de morcovi curățați și spălați în prelabil;

 3 linguri cu ulei;

 2 mere bine coapte;

 1 ceapă medie;

 1 bucată de 2-3 cm de ghimbir, curățat;

 1 ardei iute;

 1 l de apă sau de supă de legume, caldă;

 1 vârf de linguriță cu nucșoară rasă;

 sare și piper, după gust;

 câteva frunze de mentă.

Mod de preparare: Spălăm bine toate legumele. Apoi tăiem ceapa în cubulețe mici și morcovii rondele subțiri. Scoatem semințele ardeiului iute și îl tocăm mărunt. Ghimbirul îl dăm prin răzătoarea mică. Ceapa o călim cam două-trei minute. Peste ea punem rondelele de morcov, ghimbirul ras și ardeiul iute. Amestecăm bine ingredientele și le lăsăm la călit cam cinci minute. Turnăm apa caldă sau supa de legume și lăsăm preparatul la fiert până când legumele devin moi. Între timp, tocăm mărunt și menta. Apoi decojim merele și le tăiem în cubulețe. Când morcovii sunt suficient de moi, punem și cubulețele de măr. Amestecăm bine supa și o mai lăsăm să fiarbă cam cinci minute. O lăsăm să se răcorească puțin și o trecem prin blender. Mixăm până când obținem o cremă fină. Presărăm deasupra nucșoara rasă și condimentăm cu sare și piper măcinat. Amestecăm, gustăm și punem menta tocată. Servim supa caldă, cu crutoane.

Mâncare de praz cu măsline

Ingrediente:

 6 fire de praz;

 300 ml suc de roșii;

 1 ceașcă de măsline;

 1 linguriță de zahăr;

 o jumătate de pahar de vin alb;

 ulei;

 sare și piper, după gust.

Mod de preparare: Curățăm prazul de prima foaie și îl spălăm bine. Îl tăiem cubulețe mici, îl opărim în apă clocotită și îl lăsăm așa  aproximativ 10-15 minute. Apoi îl scoatem, îl scurgem bine și îl punem la călit într-un vas în care am încins deja puțin ulei. Acoperim cu capac și amestecăm din când în când. Sucul de roșii îl punem când vedem că prazul a început să capete o nuanță aurie. Tot atunci punem și măslinele, sarea și piperul, după gust, vinul și lingurița de zahăr. Lăsăm mâncarea să fiarbă la foc mic circa 15 minute.