Patriarhul Antiohiei, la Mănăstirea Snagov

Mănăstirea Snagov va avea, în curând, un centru care să valorifice potențialul cultural-istoric al așezării sacre de pe insula Snagovului și un paraclis închinat Sf. Constantin Brâncoveanu și Sf. Antim Ivireanul, fost stareț al lăcașului de cult. Piatra de temelie a fost așezată sâmbătă, 1 octombrie, printr-o amplă ceremonie religioasă oficiată de un sobor de preoți, cu participarea extraordinară a Preafericitului Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei și al întregului Orient.

În semn de omagiu și prețuire, la 300 de ani de la martiriul Sfântului Antim Ivireanul, Patriarhia Română a decis înființarea unui centru, simbol al renașterii spirituale, culturale și monahale al epocii brâncovenești. Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei și al întregului Orient a dat binecuvântarea de începere a lucrărilor de construcție a centrului. Din soborul slujitor au făcut parte și Înaltpreasfințitul Pă­­rinte Ioan, Mitropolit de Rustavi, coordonatorul delegației Patriarhiei Georgiei, Înaltprea­sfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Părintele Arhimandrit Nectarie Șofelea, Exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor, Preotul Costin Spiridon, Șeful Serviciului Protocol al Patriarhiei Române, Preotul Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord, numeroși ierarhi și preoți ai Patriarhiei Române, ai Patriarhiei Antiohiei și Georgiei.

“În numele Patriarhului României, vă mulțumim Preafericirea Voastră pentru prezența și slujba pe care ați săvârșit-o aici la această așezare a pietrei de temelie. Nădăjduim ca în scurt timp aici să fie un centru care să pună în lumină istoria acestui loc, dar și un Paraclis închinat Sfântului Martir Antim Ivireanul și Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu. În același timp, adresăm cuvinte de mulțumire delegației Bisericii Georgiei care se bucură văzând că fiul acestei Biserici și al pământurilor georgiene este cinstit și în Mănăstirea unde a fost egumen (n.r. – stareț). De asemenea, mulțumim și ierarhilor care însoțesc pe Preafericirea Voastră și pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioan de Rustavi, conducătorul delegației Bisericii Georgiei”, sunt cuvintele, de mulțumire și aleasă prețuire adresate de către Părintele Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Întâtis­tătătorilor delegațiilor in­ter­naționale. 

 “Prezența noastră între voi arată legăturile deosebite care există între Biserica Antiohiei, Biserica Ortodoxă Română și Biserica Ortodoxă a Georgiei și este o mărturisire pentru întreaga lume că Biserica Ortodoxă este o familie, Una, Sobornicească și Apostolească. Biserica Ortodoxă este Biserica cerului și a pământului, de aceea suntem siguri că sfinții sunt prezenți împreună cu noi. De aceea, cerem ajutorul Sfântului Antim și tuturor sfinților să fie cu noi cu toți!”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei, în cuvântarea sa de la finalul ceremoniei.

 

Daruri alese, în amintirea cărturarului Antim Ivireanul 

Ca o recunoștință pentru binecuvântările primite, după slujbă, protos Varahiil Bănățeanu, starețul Mănăstirii Snagov, a dăruit Patriarhului Antiohiei, Patriarhului României și Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolit de Rustavi, câte o icoană pictată cu Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul. La rândul său, Patriarhul Antiohiei a dăruit obștei Mănăstirii Snagov o față de masă lucrată manual într-un atelier bisericesc din Damasc, capitala Siriei. Darul amintește de îndeletnicirile cărturarului Antim Ivireanul, neîntrecut om de pace, desenator și lucrător în broderie.  La eveniment au participat edilii comunelor Gruiu și Snagov.