Duminică, 8 iulie. Glasurile clopotelor Parohiei Roșu I, din Chiajna, au răsunat pline de bucurie revărsarea harului divin peste sfântul lăcaș și peste credincioși, aproape din zorii zilei. Înconjurată de un ales sobor de preoți din care au făcut parte părintele Ion Ciucă, parohul Parohiei Roșu I și preoții Ionuț și Anichit Ciucă, o delegație patriarhală condusă de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-Vicar Patriarhal, alături de părintele Ioan Bondar, Protopopul Protopopiatului Ilfov Sud, a binecuvântat pictura și toate lucrările săvârșite în ultimii ani, la biserica ilfoveană.

Articol apărut în nr. 410 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

Parohia Roșu I se află sub ocrotirea Maicii Domnului. Este mirific să pășești în acest loc de rugăciune tainică, ce-ți aprinde inima ­într-o duioasă încântare încă din primele clipe petrecute aici. Duminică, 8 iulie, pentru câteva ore bune, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-Vicar ­Patriarhal, s-a aflat în mijlocul preoților și credincioșilor din această parohie pentru a le răsplăti strădania depusă de ani buni, la sfânta biserică. ­Printr-o slujbă frumoasă, grandioasă și înălțătoare, săvârșită în fața a sute de credincioși, soborul condus de Preasfințitul Părinte, a sfințit noua pictură a lăcașului de cult, care a fost conservată și restaurată complet prin grija părintelui paroh Ion Ciucă. Paraclisul, Altarul de vară și absolut toate lucrările realizate în ultima vreme în sfântul locaș, au primit binecuvântarea. Credincioșii din sat se mândresc acum cu cea mai frumoasă podoabă spirituală.

„Biserica însăși este o scară către Cer, iar icoanele sunt ferestrele acestei case a lui Dumnezeu, prin care putem vedea frumusețile cele netrecătoare din Împărăția Cerurilor. Așadar, icoanele nu ne prezintă o închipuire omenească. După sfințire, ele devin ferestre prin care noi putem întrezări frumusețile și realitățile lumii de dincolo de marginile realității materiale. (…) Bisericile nu sunt împodobite cu picturi frumoase și prețioase și cu alte obiecte de cult din semeție omenească, ci toate acestea sunt puse la îndemâna tuturor celor care se roagă în biserică, preoți și credincioși, ca prin mijlocirea lor noi să ne însuflețim, să aprindem acest jar al credinței noastre. Prin mijlocirea acestor lucruri văzute și trecătoare, ne ridicăm prin puterea credinței și a minții străluminate de harul Sfântului Duh la frumusețile și realitățile cele netrecătoare din Împărăția Preasfintei Treimi. Datorită generozității și spiritului gospodăresc al părintelui paroh, Ion Ciucă, biserica arată astăzi ca o bijuterie spirituală de care ne putem bucura cu toții, în această mare familie creștină. Felicităm în numele Părintelui Patriarh Daniel pe părintele paroh și pe dvs., cei care i-ați fost mereu aproape și care ați participat și astăzi, la această slujbă frumoasă”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

„Parohia Roșu I, din ce în ce mai frumoasă și mai minunată, a îmbrăcat astăzi, haina luminoasă a purității și a sfințeniei. Vă felicit din suflet părinte paroh, pentru toate lucrările deosebite pe care le-ați realizat până acum! Și, pentru că sărbătoriți și 40 de ani de la hirotonia întru preot, primiți din partea mea, și cu acest prilej, călduroase, sincere și binecuvântate urări de bine. Să aveți sănătate, slujire îndelungată și dar Dumnezeiesc în conducerea credincioșilor pe drumul spre mântuire. Bunul Dumnezeu să vă ajute să continuați lucrările dvs. frumoase și să vă păstoriți enoriașii cu aceeași înțelepciune, smerenie și înțelegere din totdeauna!”, a spus Părintele Protopop, Ioan Bondar. De altfel, în semn de prețuire și recunoștință, părintele Protopop i-a dăruit părintelui paroh, din partea tuturor clericilor Protoieriei Ilfov Sud, un superb coș cu flori, simbol al iubirii, al curăției și al urcușului duhovnicesc către frumusețea Raiului.

Părintele Ion Ciucă, zilnic, cu inima alături de credincioși

„Doamne Iisuse Hristoase, îți mulțumesc pentru binefacerile pe care Le-ai revărsat asupra mea și a familiei mele, în cei 40 de ani de slujire sfântă, și mă învrednicește a spori în dragostea cea către Tine și către aproapele meu! Mă bucur și vă mulțumesc tuturor pentru cuvintele frumoase pe care mi le-ați adresat astăzi, și pentru dragostea pe care mi-o purtați de mai bine de douăzeci de ani de când sunt alături de dvs.! Nu există cuvinte ca să pot reda întreaga mulțumire și recunoștință tuturor celor ce mi-ați fost sprijin în acești ani. Iubesc podoaba Casei lui Dumnezeu și m-am străduit să fac cinste Bisericii, în toată viața mea. Vă asigur că sunt cu inima zi de zi alături de dvs. și vă port în rugăciunile mele!”, a spus părintele paroh, Ion Ciucă.

Este un slujitor vrednic, gata oricând să se jertfească pentru credincioșii lui. Părintele paroh, și-a îmbogățit sufletul cu dragoste de Dumnezeu și s-a înfrumusețat cu fapte bune. De aproape o jumătate de secol, își pune toată inima ca să-i învețe și să-i ajute pe oamenii care-i cer ajutorul, la nevoie. Lucru mărturisit și de fiii săi duhovnicești. „Toată lumea din sat a pus ochii pe dânsul încă de la început. L-am primit cu sufletul deschis și aveam ­mari așteptări de la el. Pe atunci era foarte tânăr, foarte harnic și respectuos. Era blând și se vedea încă de pe atunci că avea mult har de la Dumnezeu. Îl interesau problemele oamenilor, aproape că trăia necazurile lor ca și cum ar fi fost ale sale. Oricine i-a cerut ajutorul, s-a străduit să ajute. A avut mereu de oferit un gând bun, un sfat, o alinare, un îndemn, o încurajare. În cele două decenii de preoție petrecute aici, la biserica noastră, a schimbat viețile multor oameni, multor familii. A apropiat mult comunitatea noastră și pentru toate acestea, îl iubim”, ne-a spus Elena Dinu, o credincioasă a Parohiei Roșu I, din Chiajna.

La mulți și binecuvântați ani!

La 40 de ani de preoție, părintele Ciucă a fost aniversat ca un adevărat păstor cu suflet bun. Cu prilejul acestei frumoase cinstiri, îi urăm și noi, echipa Jurnalul de Ilfov, părintelui Ion Ciucă, sănătate, bucurie și ajutor sfânt în toate! Întru mulți și luminoși ani, părinte!