Nu-ţi lăsa copilul cu diformităţi dentare!

Cu siguranță, în calitate de părinte îți dorești ca micuțul tău să aibă dinții sănătoși, albi și frumos aliniați. Nu intra în panică dacă natura nu a fost atât de darnică încât să-l înzestreze cu o dantură perfectă! Diformitățile dentare la copil pot fi corectate cu succes, încă din primii ani de viață.

În jurul vârstei de cinci-șase anișori, când încep să i se schimbe dinții de lapte și să-i crească cei definitivi, este musai să-l duci la stomatolog. Doar specialistul îi poate corecta defectele de aliniere. Nu-ți face griji nici în privința purtării aparatului ortodontic, dacă se impune corectarea poziției danturii în acest mod. În ultimii ani, aparatele dentare și-au depășit statutul de instrumente medicale pentru corectarea poziției maxilarelor și alinierea dinților. Acestea au devenit adevărate accesorii personalizate, super-colorate, care-i încântă pe cei mici și-i determină să le accepte cu ușurință.

“Ceea ce pentru copii e un trend și pentru părinți e în primul rând o problemă de estetică dentară, pentru noi, medicii, e o bucurie. Din punctul nostru de vedere, prin funcționalitate obținem și estetica dorită de pacient. Pentru că aceste aparate tocmai asta fac. Au grijă ca pacientul să aibă o mușcătură corectă, dinții să fie corect așezați și, implicit, sănătoși. Un dinte strâmb predispune la diverse afecțiuni dentare și gingivale”, explică dr. Laura Mocanu, specialist în stomatologie generală la Art Implant. 

 

Corecția se realizează mai ușor când osul este în dezvoltare 

Specialistul recoman­dă folosirea aparatelor den­tare, precoce, la o vârstă cât mai mică, începând de la cinci-șase ani, când apar primii dinți definitivi și, totodată, primele anomalii. “Acesta este cel mai bun moment pentru corectarea problemelor, mai întâi printr-un aparat mobil și mai apoi, după erupția tuturor dinților, dacă mai este cazul, prin­tr‑un aparat fix. Recomand din tot sufletul ca fiecare părinte să-și ducă copilul la medicul specialist ortodont pentru un consult de câteva minute. Problemele se pot rezolva mai ușor la o vârstă mai fragedă, când osul încă este în dezvoltare și nu are aceeași densitate ca în cazul adulților, iar mișcarea dinților se face mult mai rapid. Anomaliile dentare se rezolvă mai ușor, depistate din fașă”, mai spune dr. Laura Mocanu.

 

Aparatul dentar, un accesoriu la modă

Datorită numeroase­lor opțiuni estetice care exis­tă în prezent, copilul nu mai are probleme în a purta un aparat mobil. Chiar dacă are o vârstă atât de mică, el înțelege că aparatul îi aparține și ar putea fi interesat să‑i fie inserat numele în el sau să fie imprimat cu personajele lui favorite din desene animate, cu emblema echipei de fotbal pe care o susține sau cu alte lucruri care-i plac. Acum plăcuțele sunt pline de culoare. Sunt transparente și conțin imagini 3D, de la floricele, la curcubeu sau cer, iar copilul ajunge să se atașeze de ele.

 

Și aparatul fix poate fi personalizat 

Pentru aparatele fixe există numeroase opțiuni, chiar dacă nu la fel de spec­taculoase. Aparatele fixe constau în lipirea unor plăcuțe pe suprafața externă a dinților, numite braketi, prin intermediul cărora, cu ajutorul unor ar­curi și elastice se pot face mișcări mult mai ample ale poziției dinților. “În cazul aparatelor fixe, aceste elastice sunt modalitatea de personalizare. Există elastice colorate în peste 30 de nuanțe, unele au formă de floricele, altele au urechiușe, fundițe etc., pentru care copilul poate opta după preferințe”, adaugă dr. Laura Mocanu.

 

Pierde aparatul mobil? Plătești altul 

 

Nu e greu să convingi copilul să poarte aparatul mobil, ci să aibă grijă de el atunci când îl scoate. Aceasta ar însemna ca aparatul să fie pus imediat în cutia lui, fără să atingă alte lucruri. Însă, mulți copii sau părinți, uită cutiuțele acasă atunci când ies undeva la masă, de exemplu. “S-a întâmplat de nenumărate ori ca părinții să-și îndemne copiii să pună aparatele într‑un șervețel, pe masa de la restaurant, iar acestea să fie luate și aruncate, nemaiputând fi recuperate. În astfel de situații, părinți suportă cheltuiala pentru realizarea unui nou aparat”, explică medicul specialist.