Prima ediţie a acestui inedit și unic festival din județul Ilfov s-a desfăŞurat în 2011. Ideea a apărut în cadrul consiliului local, după ce viceprimarul Costel Andrei, care luase parte la manifestările Festivalului „Anonimul” de la Sfântu Gheorghe, le-a povestit colegilor săi cât de interesant poate fi un festival de film desfășurat în aer liber.

Tot atunci s-a luat decizia ca Film Fest să se desfășoare în perioada Zilelor Orașului Chitila. De la bun început festivalul a fost conceput astfel încât acesta să reprezinte , așa cum ne-a spus Costel Andrei, „o rampă de lansare pentru tinerii regizori din România”. Atunci, la prima ediție, au fost înscrise în concurs 36 de filme. Un an mai târziu, în 2012, festivalul a cunoscut o dezvoltare apreciabilă, peste 100 de creații fiind prezentate spre jurizare, președintele juriului fiind actorul Eusebiu Ștefănescu. Festivalul este structurat în două secțiuni, „Scurt-metraj artistic” și „Documentar”. Anul trecut, la secțiunea de filme documentare a putut fi vizionat și un documentar despre biserica Ion Olteanu din Chitila, care își aniversa centenarul.

Un festival „vegheat” de trei stejari istorici

Locul de desfășurare a proiecțiilor este unul de vis. El se află pe malul lacului Chitila, pe un amfiteatru natural situat sub trei stejari falnici. Acești arbori au, de altfel, o istorie interesantă. În timpul celui de-al doilea Război Mondial pe hărțile piloților militari ei erau marcați ca repere pentru orientare la aterizare. Proiecțiile se fac pe un imens ecran gonflabil, iar spectatorii le pot urmări așezați pe băncuțe din lemn sau pe pături oferite de organizatori. Timp de două zile, pe 30 și 31 august, începând de la orele 21,00 vor putea fi vizionate filmele selectate de juriu, la cele două secțiuni, dar nu înainte de a admira un foc de artificii inaugural. După aceasta, în afara concursului, va fi proiectat un film de lung metraj românesc. Pe 30 august, cei prezenți se vor putea delecta cu filmul lui Horațiu Mălăele, „Funeralii fericite”, iar pe 31 august, cu creația regizată de Paul Negoescu, „O lună în Thailanda”. Anul acesta juriul festivalului va fi format din Cornel Mihalache, regizor TVR, Dorian Boguţa, regizor și profesor UNATC, Vlad Druc, regizor și profesor – Chişinău. La fiecare secțiune vor fi nominalizate câte cinci filme. Câștigătorii vor fi recompensați cu trofee și diplome și aparatură foto profesională. Premierea va avea loc pe 1 septembrie, în cadrul manifestărilor prilejuite de „Zilele  Orașului Chitila”. Această manifestare beneficiază de sprijinul Direcției pentru Cultură și Patrimoniu Ilfov și de sponsori de prestigiu din economia Ilfoveană, printre partenerii media aflându-se și publicația noastră, Jurnalul de Ilfov. Tot în cadrul festivalului, va avea loc și o expoziție de pictură a artistului Valentin Creață.                                                                                                                               „Am început Chitila Film Fest cu ideea de a crea un eveniment și un prilej pentru ca publicul să poată viziona câteva filme într-un mod neconformist, stând pe o pătură sau pe o bancă, pe marginea unui lac. Ne-am dorit să îndepărtăm puțin ideea că filmele se pot vedea doar într-o sală de cinema sau acasă, la televizor. Nu credeam că vor fi prea mulți cei care să împărtășească ideea noastră. Și am fost plăcut surprinși să constatăm că la Chitila sunt autorități locale care ne sprijină, că facultățile de imagine și regie din București ne-au pus imediat la dispoziție filme bune ale studenților lor, că publicul a gustat ideea noastră, că regizori și critici de film de renume apreciază acest eveniment”, ne-a declarat Dan Chiorcioiu, directorul de imagine al festivalului.

Pe 31 august și 1 septembrie se desfășoară „Zilele Orașului Chitila”

Edilii chitileni au pregătit și alte surprize con­cetățenilor lor. Sâmbătă, 31 august, la orele 16,00 se va da startul manifestărilor organizate cu prilejul Zilelor Orașului. Pe stadionul din Chitila va avea loc un concert de muzică populară, care îi va avea ca protagoniști pe Constantin Enceanu și Ansamblul TV Favorit, televiziune care va înregistra, de altfel, întregul spectacol. A doua zi va avea loc un concert inedit, pe care organizatorii l-au denumit „Viitoarele stele ale scenei românești”. La acest concert vor putea participa locuitorii Chitilei care se consideră talentați în domeniul cântecului și al dansului. De altfel, viceprimarul ne-a spus că, în Chitila, sunt mulți tineri talentați, în ambele domenii, care pot ține piept oricând vedetelor consacrate. Tot duminică, 1 septembrie, va avea loc, așa cum spuneam, festivitatea de premiere a câștigătorilor festivalului Film Fest. Această festivitate va fi urmată de un spectacol în care vor susține recitaluri Corina, Anda Adam și trupa Taxi. Nu vor lipsi, bineînțeles grătarele cu mici și berea de rigoare.

Edilii chitileni ne-au mărturisit că se așteaptă la o prezență pe măsura pregătirilor și care s-o întreacă pe cea din anii trecuți, când s-a înregistrat în jur de 10 mii de participanți, în cele trei zile de festivități. Noi nu le putem ura decât „Succes!” participanților la festival și „Distracție plăcută!” locuitorilor din Chitila în cele două zile de sărbătoare ale orașului lor.