Sfinții Martiri Brâncoveni, cinstiți ca niște adevărați eroi ai neamului românesc
Ziua ce a urmat Adormirii Maicii Domnului a fost o zi deosebită pentru toți românii. Și mai ales pentru creștinii din orașul Chitila care, de ani buni, sunt vegheați și ocrotiți de Sfinții Martiri Brâncoveni, cei mai mari mucenici pe care i-a dat vreodată Biserica Ortodoxă Română și poporul român. Împreună cu preoții soborului slujitor condus de părintele prof. univ. Ion Buga, la marele praznic localnicii au retrăit o parte din istoria, cultura și evoluția creștinismului în România și în întreaga lume.
Marea zi în care Preacinstita Maică a Domnului s-a suit la Ceruri amintește și de tragica pieire a Brâncovenilor. În urmă cu mai bine de trei veacuri, pe 15 august, în Istanbul, după îndelungi suferințe, domnul Țării Românești, Constantin Brâncoveanu, împreună cu cei patru fii ai săi, Constantin, Radu, Ștefan și Matei și cu ginerele său, sfetnicul Ianache, au fost martirizați. Din 1992, Biserica Ortodoxă Română i-a declarat sfinți și le-a rânduit ca zi de prăznuire data de 16 august, ca să nu se suprapună cu cea a cinstirii Maicii Domnului.
Momente de încărcătură duhovnicească și istorică
Pentru chinurile îndurate de Sfinții Brâncoveni întru credința adânc înrădăcinată în Dumnezeu, preoții și credincioșii din Chitila, i-au comemorat pe acești martiri ai neamului, marți, pe 16 august, în chip deosebit. Cu acest prilej, la parohia păstorită de preoții Mihai și Dorin Voicu, au fost momente frumoase, de mare încărcătură duhovnicească și istorică, ce au rămas întipărite în inimile tuturor celor ce au ținut să aducă un pios omagiu Martirilor Brâncoveni. Slujba înălțătoare a fost săvârșită de un sobor condus de părintele prof. univ. Ion Buga. Din sobor au făcut parte și preoții Mihai și Dorin Voicu, slujitorii parohiei Chitilia 1, părintele Doru Dumitrache, de la Parohia Chitila 2 și preotul Florin Badea, de la Parohia Săbăreni, din orașul Buftea. S-au înălțat rugăciuni la Ceruri atât pentru odihna sufletelor sfinților omagiați, cât și pentru pacea-n țară, sănătatea, liniștea și binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul BOR și al întregului popor român.
“Iubiți credincioși, acesta ar putea fi considerat cel mai important hram al poporului român. Constantin Brâncoveanu a împodobit teritoriul Țării Românești cu cele mai frumoase așezăminte sacre. Sub domnia sa, poporul nostru a avut o perioadă de maximă strălucire culturală. El a tipărit zeci de cărți, a înființat școli, biblioteci, a zidit biserici și ansambluri arhitectonice de o valoare inestimabilă. Jertfa lui a pus pecetea pe întregul popor român, într-un secol în care Europa era în prăbușire. În felul acesta el a salvat creștinismul în vremea prigoanei și a înscris o pagină slăvită de istorie și credință ortodoxă. Când a hotărât ca el și fiii lui să moară, a luat această hotărâre pentru iubirea față de Dumnezeu și a poporului lui. Istoria lumii în clipa aceea s-a oprit în loc și va rămâne acolo să urmărim întotdeauna viața acestor sfinți. De Sf. Brâncoveni va trebui să ne amintim mereu, să măcinăm acest bulgăr de diamante pe care-l avem noi, poporul român. El a salvat cu trupul și sângele lui și al copiilor lui civilizația cristică a Bizanțului, într-o clipă. România nu are ceva mai sfânt decât acest buchet de Sfinți Brâncoveni. De aceea, consider că ziua dedicată omagierii Brâncovenilor ar trebui să fie declarată ca Zi Națională a României”, a spus Părintele Ion Buga, profesor la Facultatea de Teologie București, cu vocea-i blândă și ochii înlăcrimați de emoție, în cuvântarea sa de suflet, adresată credincioșilor care au asistat la slujbă.
Ctitorită pe terenul Brâncovenilor
Frumoasa biserică de la Chitila a fost ridicată de actualii preoți slujitori. Ea a luat ființă cu sprijinul autorităților locale. Faptul că a fost încredințată spre a fi ocrotită de Sf. Martiri Brâncoveni nu este întâmplător. Așezarea sacră a fost zidită chiar pe terenul care a aparținut familiei Brâncoveanu. Preoții Mihai și Dorin Voicu, duhovnicii lăcașului de cult care au ridicat edificiul, ne-au spus fascinanta poveste a bisericii. Vă lăsăm, în cele ce urmează, să aflați și dvs. povestea impresionantă a lăcașului sfânt de la Chitila, ocrotit de cei mai mari mucenici ai Bisericii Ortodoxe Române, Sfinții Brâncoveni.
„În anul 1999, Consiliul Local a donat terenul pentru construirea bisericii, iar sfințirea terenului s-a făcut în vara anului 2002, când au și început lucrările. În Duminica Floriilor, din 16 aprilie 2006, a fost sfințită biserica. Terenurile au aparținut Brâncovenilor. Am vrut să ridicăm o biserică în cinstea Sfinților Martiri Brâncoveni, pentru a le aduce un omagiu și pentru a putea populariza mai bine jertfa lor. Să nu uităm niciodată jertfa Brâncovenilor și să fim mândri de zestrea spirituală pe care ne-au lăsat-o și să o păstrăm nealterată”, ne-au spus preoții Mihai și Dorin Voicu, slujitorii Parohiei cu hramul Sfinților Martiri Brâncoveni, din Chitila, la finalul praznicului.