Săptămâna Europeană a Sportului, la finiș
A fost de părere Aurelia Suciu, secretar general al Federației Române Sportul pentru Toți (FRST) și managerul proiectului Săptămâna Europeană a Sportului (SES), pentru România, la conferința găzduită, săptămâna trecută, de Spațiul Public European, din București, str. Vasile Lascăr nr. 31. Cu această ocazie, organizatorii evenimentului au vernisat și o expoziție cu peste 100 de fotografii de la activitățile desfășurate în săptămâna 7-13 septembrie, în București și în cele 23 de județe participante.
Printre imaginile expoziției, se află și afișele oficiale ale celor doi ambasadori ai României pentru SES, Gabriela Szabo și George Boroi, aceleași colaje, care cuprind și motto-urile celor doi, fiind prezente și pe un ecran în Satul EWoS, de la Bruxelles.
Peste 26.000 de participanți
Despre prima ediție a Săptămânii Europene a Sportului ne-a vorbit secretarul general al FRST, Aurelia Suciu. „S-a întâmplat în România și în celelalte 27 de țări ale Uniunii Europene, dar și în alte 4 țări de pe continent care s-au alăturat proiectului. Astăzi, am organizat o expoziție cu peste 100 de fotografii, din toate cele 23 de județe participante și București, prin care să exprimăm ceea ce s-a întâmplat în Săptămâna Europeană a Sportului, ce activități s-au desfășurat, câți au participat etc. S-au desfășurat activități foarte diverse, pentru că sportul atrage participanți de toate vârstele și de ambele sexe. Ilfovul s-a mișcat foarte bine, a depășit numărul de 400 de participanți pe care și-l propuseseră organizatorii din acest județ. S-au desfășurat activități zilnice foarte diverse, de la jocuri sportive la drumeții și vreau să‑l felicit pe Emilian Oprea, primarul din Chitila, pentru modul în care a sprijinit acest eveniment deosebit”, ne-a declarat Aurelia Suciu. „Am avut peste 26.000 de participanți, care s-au implicat în concursuri și demonstrații de mountain-bike, tenis de masă, fotbal, badminton, ștafetă, tir cu arcul, baschet, cros, arte marțiale, dans, handbal, zumba, patinaj, înot, drumeție, fitness și aerobic, șah, rugby, orientare sportivă, streetball, volei, judo, scrimă, box, oină, dar și gimnastică la locul de muncă, într-o fabrică din Rm. Vâlcea și la două sedii de mari firme din București”, ne-a mai precizat secretarul general al FRST.
SES o pledoarie pentru mișcare și un mijloc de a descoperi talente
Aurelia Suciu a ținut să sublinieze faptul că această primă ediție reprezintă o experiență extraordinară, care, în anii viitori, ar putea reprezenta un fundament pentru creșterea și dezvoltarea acestei idei lansate de Comisia Europeană, prin comisariatul pentru sport și prin programul Erasmus+, și anume, atragerea, până în anul 2020, a 100 milioane de cetățeni europeni, indiferent de vârstă, la practicarea sistematică a mișcării, dar și la descoperirea unor copii și tineri cu calități motrice deosebite pentru sportul de performanță. „Oricum, anul viitor sunt sigură că vom fi mai buni, pentru că acum suntem avizați, știm exact ce trebuie făcut. Și avem și timp de pregătire suficient. Startul, cred eu, a fost bun”, a tras concluzia secretarul general al FRST.
Orașul Chitila a reprezentat județul Ilfov
La Chitila, manifestările sportive au fost organizate de Fundația Pro Chitila, iar coordonatorul proiectului, pentru județul Ilfov, din partea FRST, a fost prof. Marian Gîrleanu. „Am organizat demonstrații de karate, jocuri sportive (fotbal, rugby-tag, oină, volei și handbal) la care au participat cei mai mulți copii, peste 140. Am avut o demonstrație de orientare turistică și o drumeție prin pădure, dar și o demonstrație de gimnastică aerobică. La buna desfășurare a acestor activități sportive și-au adus aportul, din partea Fundației Pro Chitila, Simona Pâslaru și Natalia Rotaru”, ne-a spus prof. Gîrleanu. Iar fotografiile pe care vi le prezentăm nu fac decât să confirme cele afirmate de reprezentantul Ilfovului.