Un proiect cultural interesant, inițiat și finanțat de Consiliul Județean Ilfov, în colaborare cu Primăria Chitila, a fost inaugurat joi, 7 octombrie, la stadionul din localitate. Timp de o lună de zile, artiști consacrați precum Cristian Pentelescu, Panaite Chifu, Carmen Tepșan, Adrian Curcan și Corneliu Tache vor da viață blocurilor de marmură prin lucrări care, ulterior, urmează să însuflețească și să înfrumusețeze orașul Chitila, un loc atât de încărcat de istorie și spiritualitate.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 570, ediția print
„Tabăra este organizată de Consiliul Județean Ilfov prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, în parteneriat cu Primăria orașului Chitila. Este prima tabără de sculptură pe care o organizăm și ne propunem ca în fiecare an să facem una într-o altă localitate din județ. Am început cu orașul Chitila, pentru că aici am găsit un mediu bun pentru tot ceea ce presupune pregătirea și realizarea acestor lucrări, de la aranjarea blocurilor de marmură până la echipa care ne poate ajuta să ducem la bun sfârșit tabăra. Lucrările vor rămâne în patrimoniul județului Ilfov și al orașului Chitila. Apoi, când artiștii își vor fi desăvârșit operele, vom face demersuri la Ministerul Culturii pentru a primi avizul de amplasare a acestora în locurile solicitate de primărie”, ne-a spus Alexandrina Niță, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov.
Chitila, un oraș în care arta este la ea acasă
Mai multe detalii ne-a oferit unul dintre coordonatorii proiectului, el însuși participant la acest simpozion de sculptură, Cristian Pentelescu. „Felicit Consiliul Județean Ilfov – Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov și Primăria Chitila pentru această inițiativă lăudabilă. Lucrările vor fi executate în marmură de Rușchița, tăiată la dimensiunile solicitate de artiștii participanți și, la final, vor avea dimensiuni monumentale”, ne-a precizat Cristian Pentelescu, consultantul și coordonatorul evenimentului, un artist cunoscut la nivel național și internațional. La rândul său, Violeta Andrei, arhitectul șef al orașului Chitila, ne-a vorbit despre acest demers cultural unic, până acum, în județul Ilfov. „După doi ani de încercări privind realizarea acestei tabere de sculptură, unică la nivelul județului Ilfov, iată că am reușit să o organizăm în premieră în orașul Chitila, cu sprijinul Consiliului Județean Ilfov, prin intermediul doamnei Alexandrina Niță, având drept coordonator pe domnul Cristian Pentelescu, un artist foarte cunoscut atât în România, cât și în străinătate, autorul suberbului bust al Reginei Maria, care a fost dezvelit la Buftea. Cine tranzitează Chitila sau locuiește aici, poate observa că, după realizarea infrastructurii utilitare și rutiere și a dezvoltării urbane, aceste lucrări vor da o frumusețe aparte orașului care vine în tadem cu strategia de dezvoltare a localității. Pentru început, lucrările vor fi expuse în Parcul Dendrologic. Tabăra are o tematică liberă, care se bazează pe intuiția și creativitatea artiștilor” , a punctat arhitectul șef al Primăriei Chitila.