Nu de puține ori, alegătorii au fost puși în fața faptului că aleșii nu și-au respectat promisiunile făcute lor în campania electorală, căutând și găsind felurite pretexte și motive pentru lipsa lor de cuvânt. Nu același lucru se poate spune despre primarul comunei Berceni, Gheorghe Covrigea, o adevărată „rara avis” în peisajul politic și administrativ românesc.
Articol apărut în nr. 343 al Jurnalului de Ilfov, ediția print
Afirmațiile mele nu sunt lipsite de acoperire. În sprijinul lor vin realizările din ultima vreme a echipei aflată la conducerea Primăriei Berceni. Cea mai recentă este punerea în funcțiune a unui afterschool cum puține mai există în județ. A fost una dintre promisiunile electorale respectate de edil, realizate în prima jumătate a mandatului său. Dar lucrurile nu se opresc aici. Anul acesta, noi proiecte vor veni să adauge promisiunilor primarului realitatea unor investiții duse la bun sfârșit, după câțiva ani buni de stagnare a dezvoltării edilitare a comunei. Despre câteva dintre aceste proiecte am aflat de la însuși primarul Covrigea.
Apă și canal, în tot Berceniul
La momentul actual, Berceniul beneficiază de o rețea de alimentare cu apă cu o lungime de circa 16,5 km, deservită de o gospodărie de apă cu o suprafață de 1.035 mp, dar nu există și o rețea de canalizare menajeră. Cu totul insuficient pentru cei peste 5.900 de locuitori ai comunei. De aceea, este în curs de elaborare un proiect prin care rețeaua de apă va fi extinsă și se va introduce și canalizarea, în aproape întreaga localitate. Proiectul urmează să fie implementat de EURO APAVOL, operatorul regional care administrează rețeaua existentă, în cadrul asocierii EURO ADI, și va fi finanțat cu fonduri europene, în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. Pentru Berceni, această finanțare se ridică la suma de aproximativ 17,4 milioane de euro.
„Proiectul prevede extinderea rețelei de apă cu 28 de kilometri. Alimentarea se va asigura printr‐un racord la rețeaua Apa Nova București, realizat în zona Metalurgiei, printr-o conductă cu lungimea de aproximativ 6,2 km. De asemenea, urmează și realizarea rețelei de canalizare, cu o lungime de 41 km. În această privință sunt analizate două variante: fie deversarea se va face în sistemul de canalizare al Apa Nova, fie se va găsi o soluție alternativă, una dintre ele fiind stația de epurare de la Glina și, în funcție de rezultatele studiului de fezabilitate care se află în curs de desfășurare și se va finaliza pe data de 1 mai, se va adopta soluția optimă din punct de vedere financiar, după care se vor scoate la licitație proiectarea și execuția. APAVOL estimează că lucrările de execuție vor demara la începutul anului 2018”, ne-a explicat primarul.
Trei proiecte depuse în cadrul PNDL
Primarul Gheorghe Covrigea ne-a mai vorbit și despre alte trei proiecte, cu finanțare în cadrul Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), care au fost depuse la Ministerul Dezvoltării. Unul dintre acestea are în vedere asfaltarea și modernizarea a 12,7 km de străzi și cuprinde amenajarea de trotuare și podețe. Printre drumurile comunale care vor fi modernizate se vor număra și străzile Lăcrămioarei, Trandafirilor, Câmpului, Piatra Craiului și Pădurea Craiului. „De fapt, expertiza este mult mai amplă și are în vedere asfaltarea a 38 de kilometri de străzi, dar am împărțit totul în trei proiecte egale, cam de 12,7 km, pe care urmează se le depunem în etape, deoarece suma necesară ar fi fost foarte mare. În primă instanță, vom realiza asfaltarea, urmând ca, după introducerea rețelelor de apă și canalizare pe lateralele străzilor, să realizăm și trotuarele și podețele”, ne-a precizat Gheorghe Covrigea.
Școala gimnazială nr. 1 va fi reabilitată și extinsă
Cel de-al doilea proiect care va beneficia de finanțare prin PNDL are în vedere reabilitarea și extinderea prin mansardare a Școlii gimnaziale nr. 1, precum și construirea unei săli de festivități și sport. Totodată, sălile de clasă vor fi dotate cu mobilier specific, și anume 360 de scaune și măsuțe pentru cei 818 elevi care învață aici, 12 catedre, dulapuri, scaune pentru cadrele didactice etc. De asemenea, va fi înlocuită vechea centrală termică pe combustibil gazos cu trei centrale noi, cu randament ridicat, care să asigure confortul termic mult mai eficient și cu cheltuieli mai scăzute. „Clădirea nu a mai fusese renovată de o perioadă lungă de timp, astfel că se constata un grad ridicat de degradare a acesteia, de la nivelul acoperișului, până la mobilierul care asigură logistica. Acesta este vechi, o parte dintre piese fiind distruse în urma utilizării pe o perioadă îndelungată și este uzat fizic și moral. Prin aceste investiții, vom aduce această școală la standarde europene pentru a obține autorizațiile de funcționare în conformitate cu normele igienico-sanitare și de siguranță pentru elevi și cadrele didactice, pe o perioadă de cinci ani”, ne-a spus Nicoleta Vlad, inspector pentru investiții din cadrul Primăriei Berceni.
O grădiniță nouă, cu orar prelungit
Cel de-al treilea proiect cu finanțare prin PNDL, dar nu cel de pe urmă, este acela prin care autoritățile locale vor construi cea de-a treia grădiniță din Berceni, care va avea orar prelungit, și o capacitate estimată de 60 de locuri, repartizate în trei săli de clasă. Pe lângă clădirea propriu-zisă, grădinița va fi dotată cu cu mobilier specific, care va cuprinde 60 de pătuțuri, 60 de scăunele și 60 de măsuțe, 70 de dulapuri, 3 catedre și alte dotări și echipamente strict necesare pentru desfășurarea în bune condiții a procesului de învățământ. Totodată, confortul termic va fi asigurat de o centrală termică care va funcționa pe combustibil solid. Acestea sunt doar câteva dintre proiectele care vor prinde viață în curând, cu certitudine. Pe lângă acestea, Primăria Berceni și Consiliul local mai are în portofoliu și alte proiecte menite să transforme comuna într-o localitate modernă, cu infrastructură și utilități care să le asigure cetățenilor de aici condiți de trai la un standard de civilizație demn de o așezare din Uniunea Europeană. Este, așa cum ne-a mărturisit, țelul și promisiunea primarului din Berceni, Gheorghe Covrigea. Dar, despre acestea vom vorbi într-una din edițiile viitoare ale publicației noastre. Țineți aproape!