 Localnicii fiecărui sat se declară mulțumiți de modul în care a fost gospodărită comuna

Potrivit Recensământului din 2011, populația comunei Cernica se ridica la aproape 11.000 de locuitori, majoritatea români, iar din punct de vedere confesional, un procent de aproape 94% era reprezentat de ortodocși.

Pentru a obține in­formații cât mai stricte, legate de denumirile proiectelor despre care vom relata, sau pentru a afla date exacte din acestea, am discutat cu viceprimarul comunei, Florin Vasile și cu administratorul public, Stoica Tănase. Apoi, fiecare informație primită am verificat-o în teren. Am discutat cu oamenii și am aflat, astfel, care sunt opiniile lor despre modul în care a fost gospodărită comuna de-a lungul ultimilor ani, dar și despre actualitățile momentului. 

Apă și canal, din acest an, în premieră

Din start, pentru comuna Cernica, am sesizat un numitor comun: existența de puțin timp – în premieră a unei infrastructuri moderne de apă (și canalizare, în unele sate), pentru perioada următoare fiind necesară numai realizarea branșamentelor. De alt­fel, această investiție este considerată ”o minune” de către cei din Cernica, fiind atât de mult așteptată și dorită.

Pe șeful de șantier de la Stația de tratare a apei din Cernica, Mihai Părlătescu, l-am prins în focul probelor de presiune, în zilele următoare fiind pregătită recepția finală a lucrării. Și-a făcut însă timp pentru o scurtă declarație și ne-a vorbit despre ”proiectul în cadrul căruia s-au realizat lucrări de aducțiune constând în două foraje, stația de tratare propriu zisă, rezervor de înmagazinare de 550 mc apă, și o stație de pompare. O capacitate de cel puțin 3.000 de abonați și o tehnologie foarte modernă. Spre exemplu, pentru tratarea apei există o stație de clorinare, una de filtre cu nisip cuarțos și una de cărbune activ granulat. Totul se completează cu o stație de corecție PH”, ne-a spus Mihai Părlătescu. Funcționalitatea și performanța acestei investiții vor fi dove­dite chiar din această vară, când pot începe branșările, pentru care, de altfel, s-au depus deja, în Cernica, peste 150 de cereri. Evident, în paralel cu alimentarea cu apă, va deveni funcțională și canalizarea.

Legat tot de apă, putem aminti aici despre cele două cișmele forate în Cernica, lângă școală și lângă terenul de fotbal, de unde locuitorii se pot aproviziona. Ambele sunt prevăzute cu ministații de tratare a apei. 

Nici un drum nu rămâne neasfaltat

Pentru că s-au terminat săpăturile pentru infrastructura de apă și canal, firescul lucrărilor este de a se repara drumurile care au fost afectate. Așa că, vorbind de asfaltare, dacă ne referim doar la sfârșitul anului trecut și începutul celui în curs, au fost în lucru pentru reabilitarea părții carosabile, dar și finalizate, străzile Liviu Rebreanu (770 metri liniari), Horea (135), Bizanțului (480), Veronica Micle (320), Cuza Vodă (160) și Codrului (622). Pe străzile Traian și Liviu Rebreanu au fost realizate podețe, iar pe cel din urmă și șanțuri betonate, pentru evacuarea apei pluviale. În treacăt fie spus aici, la prima noastră vizită în Cernica, șanțurile erau doar din pământ, iar după numai 3 zile, deja se montau plăcile de beton, țevile de sub podețe și plasa de Buzău pentru podiști. L-am găsit pe str. L. Rebreanu, la nr. 95, pe Florea Daniel, atent la modul în care lucrau muncitorii. A vrut neapărat să ne spună cât de bucuros este de faptul că, de acum, ploile nu vor mai fi o problemă pentru familia sa, care a scăpat astfel de calvarul scosului apei din curte și din casă.

La vară vor intra în asfaltare străzile: I.L. Caragiale (pe o lungime de 230 metri liniari) și George Coșbuc (445 metri liniari).

 

Școala este un model, iar grădinița cu program prelungit nu se lasă mai prejos

Toate aceste investiții înseamnă civilizație! Și, dacă vorbim de civilizație, evident, vorbim de edu­cație. Să povestim, așa­dar despre începuturile educației. Unde altundeva? La grădiniță și la școală. Pe strada Cloşca, la nr. 4, se ridică, printr‑o asociere între Consiliul Județean Ilfov și Consiliul Local Cernica, o grădiniță nouă, cu program prelungit. Clădirea, are – la parter şi etaj – încăperi pentru şase grupe. Două dintre ele sunt amenajate pentru dormit, două pentru program normal, iar două vor putea fi adaptate, tot pentru program prelungit, în funcție de solicitări, prin montarea de pătuțuri pliante. Grădiniţa e dotată cu sală de mese, o bucătărie proprie, spaţii de depozitare şi administrative. Ansamblul va cuprinde şi amenajarea unei platforme de joacă. La momentul începerii lucrărilor, ing. Alexandru Vasile, şeful punctului de lucru, declara, în exclusivitate pentru Jurnalul de Ilfov, că va fi respectat termenul de dare în folosinţă. Asta înseamnă că, începând cu anul școlar 2016-2017, micuții vor putea beneficia de acest spațiu primitor, nou și dotat corespunzător vârstei și necesităților lor. 

Școala nr. 1 Cernica este, de asemenea, una modernă și dotată cu tot ce-i trebuie, ba chiar mai mult. Lucrările au fost finanţate cu bani europeni, dar și cu o contribuție din partea Consiliului Local Cernica. Şcoala era veche, din 1975, și avea doar 8 săli de clasă. Acum, școala este una dintre cele mai solide şi sigure construcţii din Cernica, datorită lucrărilor de consolidare. Celelalte amenajări şi extinderea ei au dus la dublarea spaţiilor de studiu. Au fost construite laboratoare şi cabinete dotate cu computere, instalaţii de proiecţie, un centru de documentare şi informare, o cancelarie încăpătoare. Și, să nu uităm, o sală de sport așa cum multe școli și-ar dori. Doar câteva cuvinte despre aceasta: pardoseală specială, acoperită cu membrane sintetice elastice şi şapă nerigidă, vestiare separate pentru elevi (băieţi sau fete) şi profesori, grupuri sanitare, spaţii pentru depozitarea materialelor sportive, finisajele interioare deosebite. Absolut remarcabile, pentru această sală de sport, sunt sistemul termic de încălzire prin pardoseală şi instalaţia de aer condiţionat. În oricare moment al anului – în orice condiţii atmosferice – copiii îşi pot desfăşura, în voie, înăuntru, programele de educaţie fizică sau meciurile.

Ca un fapt divers, într-o scurtă vizită de‑a doamnei Irina Loghin, în Cernica, văzând noua școa­lă, artista și-a arătat uimirea că investiția nu este prezentată la televiziune, drept model pentru alte primării, care să fie în acest fel încurajate să acceseze fonduri europene pentru astfel de investiții. 

Sport pentru toată lumea

Stadionul comunal Cer­nica este o realizare a Consiliului Local. O construcție nouă, cu vestiare, tribune, gazon pentru terenul de fotbal, un sistem performant de irigații, gard împrejmui­tor, sală de forță, saună și, evident, parcare. Toate pot fi folosite de către locuitorii comunei. 

”Big Brother”, atent la ce se întâmplă în comună

Toate aceste investiții, întreținerea lor și păstra­rea în bune condiții, si­gu­ranța cetățenilor și infrac­ționalitatea sunt atent supravegheate video. Pentru că, la nivelul întregii comune există un sistem video de supraveghere, deocamdată pe străzile principale, urmând ca și străzile secundare să devină ”beneficiare”. În satul Cernica sunt montate 24 de camere de supraveghere. Dispeceratul de urmărire este chiar în sediul Primăriei, iar cei interesați de anumite imagini, în cazul producerii unui eveniment, pot face o solicitare și pot vizualiza ce s-a petrecut.

Verde de Cernica!

Unde se pot relaxa, după școală, copiii? Și nu mai ei? În parcul din fața grădiniței în construcție, un parc terminat acum 3 ani, cu o suprafață de 12.000 mp, realizat în asociere cu CJI. La umbra pomilor, stând pe bănci, plimbându-se pe alei, sau în incinta pergolei, la mesele de șah, langă fântâna arteziană sau la spațiile de joacă pentru cei mici – adică în Parcul Cernica – acesta este răspunsul pentru întrebarea de mai sus! 

Iluminat public pe toate străzile

Extinderea rețelelor electrice și modernizarea sistemului prin înlocuirea cu lămpi noi, dar și introducerea iluminatului public pe toate străzile din satul Cernica nu au trecut, de asemenea, neobservate de către locuitori. 

O biserică la fel ca inima enoriașilor! Curată!

Lucrările începute la Biserica Sf. Apostoli Petru și Pavel, din satul Cernica, au produs mare bucurie enoriașilor. Preotul paroh Grigore Melinte ne-a vorbit despre fondurile alocate de Primărie pentru refacerea gardului, a casei parohiale, montarea lambriurilor în interiorul lăcașului de cult (care acum sunt la faza de finisare), despre noua catapeteasmă, dar și despre un lumânărar nou.

 

 

Investiţii importante şi în Tânganu

Tânganu este un alt sat al comunei Cernica, în care trăiesc aproximativ 3.000 de oameni. Am început discuția cu viceprimarul comunei, Florin Vasile, pornind de la actualitatea momentului – infrastructura de apă și canal. O investiție importantă și pentru Tânganu, lucrările de extindere a rețelelor de alimentare cu apă și de canalizare, cuprinse în POS Mediu 2, vor acoperi întreaga suprafață a satului. În acest moment s-a aprobat finanțatea și s-a început proiectarea efectivă a investiției.

Și în Tânganu au fost forate puțuri și s-au făcut cișmele, în mai multe locații. Spre exemplu, la școală și la grădiniță, la intrarea în sat, în capătul străzii Miron Costin, dar și lângă terenul de fotbal din localitate. Toate au prevăzute și ministații pentru tratarea apei. Iar aceasta chiar este ”foarte bună”, după cum ne-a spus doamna Aneta Turcitu (str. V. Țepeș 102, Tânganu), pe care am găsit-o la cișmeaua de lângă grădinița ”Rița Gărgărița”, mulțumită de calitatea apei venită ”de la mare adâncime!”.

 

Asfalt, cam peste tot!

Pe partea de asfaltare, am remarcat, pentru Tânganu, că aproape toate străzile sunt refăcute, iar cele câteva intrări rămase nearanjate vor fi gata asfaltate până la finele anului. Cele mai recente lucrări de asfaltare sunt cele începute în ­cursul ultimului trimestru al anului trecut, în baza unui proiect de lucrări de reabilitare a părții carosabile, și anume: străzile Ferdinand I, Ctin. Brâncoveanu și Marin Preda. Iar lucrările nu se vor opri aici și, până la sfârșitul anului vor mai fi asfaltate și alte străzi.

Mai mult, la fel ca în satul Cernica, pe străzile cu mari probleme, unde fiecare ploaie devenea un coșmar pentru localnici, apa pătrunzând în curți și în case – 1 Decembrie 1918, respectiv Vlad Țepeș  – se vor realiza șanțuri betonate pentru evacuarea apelor pluviale, în perioada imediat următoare. Evident, astfel de lucrări se vor realiza și pe alte străzi, care impun această urgență.

Pe marginile străzii Burebista s-au amenajat spații verzi gazonate și s-au plantat castani.

Badea Sterea, de pe str. 1 Decembrie 1918, nr. 42, Tânganu, ne-a spus că asfaltarea străzii sale, grădinițele și școlile din Cernica – ”ca ele negăsind altele, nici în Capitală”, sau gazele trase până la poartă – sunt motive care-l fac un om mulțumit de modul în care gospodărește actuala administrație locală comuna. În completarea vecinului, Soare Ion, de la nr. 46, este de părere că e foarte bine că proiectele promise în anii trecuți au fost demarate, efectuate, finalizate sau sunt în curs de finalizare. ”E bine că nu doar ni s-a promis, ci s-a și făcut”, ne-a explicat domnul Soare.

În cazul grădiniței din Tânganu, administrația lo­ca­lă s-a ocupat de refacerea acesteia, dar și de igienizare. Iar mobilierul vechi a fost înlocuit cu unul nou.

Supravegherea video în Tânganu se face cu 5 camere, amplasate în punctele importante ale satului. Numărul acestora va fi suplimentat. 

Și biserica a fost refăcută

Monument istoric, biserica din satul Tânganu, cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului”, a fost refăcută, administrația locală a comunei dând asigurări că, până la sfârșitul anului în curs, vor fi aduse strane noi și axionițe. Actualele uși din PVC vor fi înlocuite și construite altele, din stejar, ceea ce va întregi imaginea de nou și curat a lăcașului de cult, care are acum lambriuri de jur împrejurul pereților din interior, catapeteasmă (iconostas) refăcută, candelabre noi, pervaze din marmură și podea din granit, în altar.

Iluminat stradal, gaze, teren de fotbal

Ca și în cazul celorlalte sate din Cernica, și în Tânganu iluminatul stradal a fost extins pe toate străzile, iar lămpile au fost înlocuite cu unele noi.

În ceea ce privește rețeaua de gaze, a fost avizată extinderea acesteia plus racordările necesare pentru străzile Ștefan cel Mare, Nicolae Bălcescu, Ion Creangă (inclusiv intr. Ion Creangă) și Burebista (parțial). În perioada imediat următoare, pot începe, așadar, lucrările. De altfel, la momentul vizitei noastre în teren, domnul Nicolae Iordache, de pe str. I. Creangă nr. 8, ne-a declarat că tocmai i se făcuseră măsurătorile necesare pentru branșare, fapt ce-l făcea extrem de mulțumit. ”S-au făcut lucruri bune și în folosul comunității, vă spun fără a avea vreun interes anume. Dar mai e nevoie în continuare și de altele. Și se vor face. Spre exemplu, un dispensar în sat, căci la Cernica e foarte aglomerat”, ne-a spus săteanul.

”În fiecare trimestru au loc, în fiecare sat, ședințe în care Primăria explică localnicilor ce sume sunt disponibile și sunt discutate proiecte ce pot fi demarate. Se ține cont întotdeauna de necesitățile fiecărei comunități. Spre exemplu, în privința dispensarului cerut în Tânganu, am găsit o soluție și avem deja avizat proiectul, urmând doar să stabili, locația exactă și să demarăm construcția”, ne-a declarat, la rândul său, administratorul public al Primăriei Cernica, Stoica Tănase, care în februarie 2015 s-a alăturat echipei Consiliului Local Cernica, în proiectele realizate.

Terenul de fotbal din Tânganu a fost refăcut acum câțiva ani, printr‑o asociere a Consiliului Județean Ilfov cu cel local de la Cernica. Au fost construite vestiare, băi, au fost refăcute gazonul și gardul ce împrejmuiește obiectivul.

 

”Gâgâlicea” nu se lasă mai prejos

Tânganu Mic sau ”Gâgâlicea”, cum îi mai spun localnicii – nu a fost uitat de către administrația comunei Cernica și, deși are doar aproximativ 200 de locuitori – are drumul care-l străbate (de circa 1,2 km) – Nicolae Iorga – complet asfaltat și prevăzut cu șanțuri pentru scurgerea apelor pluviale. Urmează a fi realizate și podețe.

Pentru infrastructura de apă și canal, cei din Tânganu Mic sunt prinși în proiectul de la Tânganu, derulat prin POS Mediu 2, pentru care, așa cum arătam mai sus, s-a aprobat finanțarea și începerea proiectării.

Până atunci, însă, va deveni funcțională, în aceste zile, o cișmea în centrul satului. Pe cealaltă parte a drumului pe marginea căruia s-a săpat pentru cișmea, a fost ridicată o troiță, la cererea localnicilor, în Tânganu Mic neexistând biserică (dar fiind în plan construirea unui lăcaș de cult, dar și a unui cimitir). ”Aici se închină oamenii când pleacă la muncă”, ne spune mamaie Speranța Ștefan, aratându-ne mândră și stația de maxi-taxi din colțul străzii pe care locuiește.

Pentru că un lucru foarte important care s-a realizat pentru Tânganu Mic este includerea acestuia pe linia de maxi-taxi 459 (București – Cernica – Tânganu), care a fost prelungită astfel cu încă un kilometru.

Și tot în contextul transportului – nu trebuie omis faptul că, pentru toți cei aproximativ 60 de copii din sat, elevi care fac naveta cu maxi-taxi 459, spre școlile din Capitală, abonamentul este plătit de la bugetul local al Primăriei Cernica. Iar restul elevilor/copiilor din Tânganu Mic, care fac școala/grădinița în satul Tânganu, sunt transportați dus-întors spre școală/grădiniță și înapoi spre casele lor, cu microbuzul școlar.

Iluminatul public stradal se va extinde și în Tânganu Mic, de la gară până la intrarea în sat, urmând ca și lămpile să fie înlocuite cu unele moderne. Pentru o siguranță mai mare a locuitorilor, și în Tânganul Mic se va introduce supravegherea vi­deo.

 

 


Bălăceanca se laudă cu şcoală, grădiniţă, biserică şi parcuri. Toate NOI!

Foarte multă lume știe despre Bălăceanca doar faptul că aici se găsește un renumit spital de boli psihice și prea puțină cunoaște că, în sat, s-au descoperit urmele unei așezări cu necropolă ce data din mileniul al IV-lea î.Hr, precum și o așezare datată secolele 6-7 d. Hr. Sau faptul că, biserica din Bălăceanca (sec XIX), cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“ este monument istoric.

De aceea, am ales să începem materialul nostru cu acest lăcaș de cult, pe care l-am vizitat și care ne-a impresionat prin curățenie, liniște, smerenie. L-am găsit, chiar la intrare, pe Preotul paroh Nicolae Gavrilă, care a fost de acord să ne ofere câteva detalii despre bisericuța ridicată în 1884, asupra căreia s-a intervenit superficial în 1994 și 2008, dar care acum arată extraordinar. Prin grija Consiliului Local Cernica, a fost înlocuită vechea catapeteasma cu una nouă, au fost aduse strane noi, în interiorul lăcașului au fost montate lambriuri, au fost schimbate Sfânta Masă, axionițele, icoanele, a fost adus un scaun arhieresc, s-au placat glafurile geamurilor cu marmură, iar în Sfântul Altar, unde nu se făcuse nici o reparație de mai bine de 20 de ani, s-a pus granit. S-au adus două steaguri pentru procesiuni, s-a reconstruit scara interioară spre cafas și s-a refăcut și acesta. Parohia a fost dotată cu lumânărar, iar pentru enoriași s-a construit, în curte, o toaletă. Recent, au fost oferite bisericii un balansoar și 1 tobogan pentru amenajarea unui spațiu de joacă pentru copii, în ­curtea lăcașului. Clopotnița a fost refăcută și ea, a fost donată o cristelniță nouă pentru botezuri, au fost montate două aparate de aer condiționat și camere de supraveghere.

Pregătirea branșamentelor pentru apă și canal

În ceea ce privește alimentarea cu apă potabilă și canalizarea din Bălăceanca, și acest sat are o stație de epurare și o gospodărie de apă noi, recepționate deja, în acest moment fiind în pregătire începerea branșărilor celor peste 100 de gospodării, care au solicitat. Investiția a făcut parte din “Proiectul integrat de 2,5 milioane de euro pentru rețeaua de apă, canalizare, modernizare drum și Festival cu specific local in comuna Cernica”. Și tot pe partea de alimentare cu apă, pentru cei din Bălăceanca au mai fost realizate și 2 cișmele stradale.

Străzi asfaltate sau repietruite

Toate străzile din Bălăceanca, care nu sunt încă asfaltate, au intrat într‑un program de repietruire, iar planurile imediat următoare sunt legate chiar de asfaltarea, inclusiv, a acestora.

Este vorba de un proiect deja depus de autoritatea locală la Ministerul Dezvoltării pentru 10,5 km de drumuri (total pentru Bălăceanca și Poșta).

Școală modernă, ridicată de la zero, doar cu bani de la bugetul local

Școala nr. 3, cu clase pregătitoare și I-VIII, din Bălăceanca, absolut nouă și ridicată de la zero, cu fonduri de la bugetul local al comunei Cernica, a fost dată în folosință în 2012. Am vizitat-o și am rămas impresionați, pentru că, poate doar în reclame vezi o unitate școlară – care nu e privată – atât de modernă. Fără pic de exagerare, te impresionează, începând cu amenajarea și curățenia curții, de fapt un părculeț cochet, dar și cu sala de sport, de asemenea, nouă, din vecinătate. Demersul Primăriei și Consiliului Local Cernica de a construi o școală nouă la Bălăceanca a pornit de la faptul că vechea unitate, construită în 1870, devenise neîncăpătoare pentru cei 220 de elevi (în treacăt fie spus, acum, în școală învață aproape 400 de copii). Astfel că s-a decis construirea unei noi școli, în vecinătatea sălii de sport din sat, iar lucrările au început în toamna anului 2010 și au fost finalizate la sfârșitul anului 2011.

Noua clădire are patru săli de clasă la parter și patru la etaj. Pe lângă acestea mai există și un laborator de fizică, unul de chimie, unul de biologie, un cabinet de informatică, unul de muzică și arte, o bibliotecă și o sală media, precum și un cabinet medical.

Și grădinița cu program normal nr. 4 din Bălăceanca este tot nouă, construită cu fonduri de la Banca Mondială și a fost inaugurată în urmă cu doi ani.

Și lângă școală (de fapt în curtea acesteia, așa cum scriam mai sus), dar și lângă grădiniță – au fost construite două parcuri cochete.

Mai multe camere de supraveghere

Rețeaua electrică pentru iluminat public a fost extinsă și în Bălăceanca, iar supravegherea video se efectuează acum, cu 7 camere de luat vederi. Însă numărul acestora va fi suplimentat.