Glina rămăsese una dintre puținele localități ilfovene care nu-și sărbătorea ziua. Dar această lipsă a fost îndreptată anul acesta, când noul primar al comunei, Marin Tudor, și Consiliul Local au hotărât, în premieră, că glinenii au nevoie de o zi a lor în care să petreacă și să se bucure, toți laolaltă, cu mic cu mare. Și a fost, ­într‑adevăr, o petrecere de pomină.

Articol apărut în nr. 368 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

14-15-page-001

La zi de mare sărbă­toare pentru creștinii or­todocși – 8 septembrie, ziua nașterii Sfintei Fe­cioare Maria – glinenii s‑au adunat în incinta stadionului comunal să sărbătorească, îndoit, atât ziua cea sfântă, cât și prima ediție a „Zilei comunei Glina”. Iar cei care au fost prezenți aici cu această ocazie ­n-au avut ce regreta, pentru că totul a fost organizat ireproșabil, iar petrecerea a fost, așa cum spuneam mai sus, una de pomină, de care își vor aduce aminte multă vreme. Mai mult, săr­bătoarea s-a bucurat de oaspeți de seamă, cum ar fi deputatul Mihai ­Culeafă, vicepreședintele CJ Il­fov, Rizia Tudorache, pre­­­­ședintele organizației ju­­dețene Ilfov a PNL, ­Hu­­bert Thuma sau primarul co­munei Afumați, Gabriel Dumănică.

e tribunei. Mai mult, după cum ne-a spus viceprimarul Răzvan Tudor, în spatele stadionului a fost amenajată și o parcare de 12.000 mp. Scena generoasă strălucea în soare în așteptarea unui „Show cu mare ecou”, organizat de cunoscutul impresar de astfel de evenimente, Silviu Lăpădat. Iar ce a urmat a confirmat pe deplin această denumire inspirată.

Slujbă sfântă și rugăciune la zi de mare praznic

Programul acestei zile de mare sărbătoare a fost deschis de primarul comunei, Marin Tudor, care împreună cu sfinții părinți Adrian Anton, de la parohia Cățelu și Ionuț Pârvu – parohia Glina au urcat pe scenă.

„Bună ziua, dragii mei consăteni! Mă bucur să vă văd prezenți la prima aniversare a comunei noastre. Este un eveniment deosebit, de aceea vă spun tuturor bun venit! Mă bucur că suntem împreună într-o zi sfântă, o zi atât de frumoasă, lăsată de la Dumnezeu. Astăzi este o sărbătoare mare pentru toți creștinii. Vreau să le transmit la mulți ani și multă sănătate tuturor celor care poartă numele de Maria, Marin sau Marian. Am pregătit pentru dvs. un program special, astfel ca distracția și voia bună să vă însoțească pe tot parcursul acestei zile minunate. Tuturor vă doresc multă sănătate și să aveți parte de o zi cât mai frumoasă, să vă distrați la ziua comunei noastre!”, s-a adresat edilul celor prezenți.

Apoi, a urmat un serviciu religios oficiat de cei doi preoți, în cinstea marii sărbători a Nașterii Sfintei Fecioare Maria. Am remarcat cuvintele pline de bun simț și înțelepciune ale părintelui Adrian Anton, care i-a sfătuit pe enoriașii săi să fie unul alturi de celălalt și toți alături de edilii care conduc comuna. „Trebuie să ne bucurăm de fiecare lucru bun care se face pentru comunitate. Dacă sunt lucruri care trebuie îndeplinite, trebuie să punem umărul fiecare, ca să le facem. (…) Noi aici avem o problemă cu capra vecinului: să moară capra sau să moară vecinul ca să-i luăm capra! Trebuie să avem grijă mai întâi de ale noastre, să fim noi mai harnici, mai buni, mai credincioși și apoi să ne intereseze de ce face vecinul. (…) De aceea trebuie să venim în sprijinul primarului, al preotului, al învățătorului și profesorului și al tuturor celorlalte autorități și cu efortul nostru, al tuturor, dacă vrem să avem o comunitate mai bună și mai frumoasă”, a grăit părintele Anton.

Show must go on…

… ca să parafrazăm o celebră melodie a trupei Queen. Pentru că a fost un show în adevăratul sens al cuvântului. El a fost prezentat de tânărul și talentatul actor George Piștereanu, care, de data asta, nu a mai fluierat când a vrut el ci, împreună cu Sorina Ioniță, alias MC So, a creat, la rândul său, un spectacol aparte pe scenă. Scenă pe care, în deschiderea show-ului, a urcat Evelina Constantin, câștigătoarea a unui mare număr de premii la festivaluri naționale și internaționale de folclor. Evelinei Constantin i-a urmat prahoveanul Sorin Tudose. Încetul cu încetul, publicul începea să se „încingă”. Repriza  de etno care a urmat, oferită de trupa Delice, a fost numai bună să pună „gaz pe foc”, pentru că tot mai mulți spectatori se prindeau în hore, de duduia pământul.

Și pentru că dansul era în toi, următorul interpret, Vasile Vădan a coborât în mijlocul mulțimii din ce în ce mai numeroase, ca să întrețină atmosfera de voie bună.

Cristi Rizescu a fost cel care, mai apoi, a fost responsabil cu distracția, melodiile lui fiind răsplătite cu ropote de aplauze.

Un final „apoteotic”

Ultimele două momente au reprezentat apo­­­­­­­­geul programului artistic, când pe scenă au venit Lidia Buble și, res­pectiv, Asu&Boby.

Cu vocea ei inconfundabilă, profundă și armonioasă Lidia Buble a interpretat majoritatea melodiilor care au făcut-o celebră, spre încântarea celor mai tineri dintre spectatori și, mai ales a copiilor, care au cântat „cot la cot” cu îndrăgita solistă.

Și pentru că nu există show fără o repriză de manele, impresarul Silviu Lăpădat a dat „cezarului ce-i al cezarului”, adică publicului, un moment sus­ținut de unii dintre cei mai îndrăgiți maneliști ai momentului, Asu&Boby. Era aproape de miezul nopții când cei doi au urcat pe scenă, iar recitalul lor a continuat târziu, în noapte, spre deliciul iubitorilor acestui gen muzical. Totul s-a terminat, undeva, pe la orele 3 dimineața, cu un superb foc de artificii. A fost un spectacol minunat, cum glinenii nu mai avuseseră parte să vadă. Un început de bun augur, pe care locuitorii din Glina abia așteaptă să-l repete anul viitor, pentru că această manifestare va deveni o tradiție pentru comuna ilfoveană. La mulți ani!

Folclor de cea mai înaltă calitate

În continuare, pe scenă și-a făcut apariția și marea doamnă a cântecului transilvan, Elena Merișoreanu, un nou prilej de a incinge hore care mai de care mai aprige, pentru spectatori. La finalul recitalului, Elena Me­­ri­șoreanu, împreună cu Georgiana Lăpădat, le-au cântat o melodie specială Mariilor și Marinilor prezenți la marea sărbătoare a comunei.

Apoi, o altă voce mare a cântecului popular românesc – Emilia Ghinescu i-a încântat pe glineni. Ea l-a invitat pe scenă pe primarul Marin Tudor, pentru că, așa cum spune melodia pe care a cântat-o, „Are un foc și un amar să mă pupe un primar!”, dorință care i s-a îndeplinit întocmai.

A urmat apoi un alt show de zile mari, oferit de Georgiana Lăpădat, care a coborât în mijlocul dansatorilor. Și atât de antrenant a fost programul interpretei, că însuși primarul a venit să se prindă în hora imensă, formată din zeci de oameni.