@ Cetățenii sunt rugați să-și plătească taxele și să sorteze gunoiul corespunzător @ Gunoiul neselectat nu se ridică!

Începând cu data de 7 ianuarie 2021, serviciul de salubritate în comuna Petrăchioaia este asigurat de către Consiliul Local prin operatorul SC Ecovol SA, a anunțat primarul Mihai Dobre. Potrivit precizării făcute de edil, taxa de salubritate se va achita la sediul Primăriei comunei Petrăchioaia, biroul de Taxe și Impozite Locale.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 533

Primarul Mihai ­Dobre ne-a explicat că, de la 1 ianuarie 2021, a fost înființat Serviciului de Salubritate al CL Petrăchioaia. ”În urmă cu aproximativ 4 luni, am demarat procedura pentru a achiziționa o autoutilitară pentru ridicarea și reciclarea gunoiului menajer, având ca scop și colectarea gunoiului selectiv. La 31 decembrie 2020 s-a terminat contractul de prestări servicii pe care îl aveam cu serviciul de salubritate privat SC SALSERV ECOSISTEM SA, din Bragadiru. Am încercat să facem un act adițional, firma a ridicat pretenții mai mari de plată, respectiv creșterea de la 12 la 18 lei a prețului lunar de persoană, cu obligația ca noi să plătim din bugetul local al comunei aceste servicii pentru 3.000 de persoane, ceea ce am refuzat. Consiliul Local Petrăchioaia este asociat cu 3% cu ADIA Voluntari. Am apelat la sprijinul acestei asocieri și am căzut la o înțelegere să începem serviciul de salubrizare al comunei Petrăchioaia în colaborare cu ADIA Voluntari, deoarece nu am fost pregătiți să funcționăm legal, neavând licență de transport și mai multe avize de la instituțiile statului”, ne-a declarat primarul comunei Petrăchioaia, Mihai Dobre. Edilul ne-a spus că în CL s-a stabilit taxa de 10 lei/lună/persoană, iar la societăți comerciale cu angajați până în 10 persoane  plătesc 80 lei/lună, cu peste 10 angajați 160 lei/lună, iar peste 20 de angajați – 240 lei/lună.

Servicii realizate cu sprijinul EcoVol Voluntari

Primarul ne-a mai spus că în luna octombrie a fost achiziționată  prin leasing o autoutilitară pentru transport gunoi menajer plus selectiv, la costul de 900.000 lei noi. S-a făcut contract de închiriere a autoutilitarei către societatea EcoVol SA Voluntari. ”Ei vin cu sprijin pentru CL Petrăchioaia, pun la dispoziție motorină, șofer, 2 încărcători și alte consumabile ale mașinii. Noi colectăm circa 80 tone de gunoi menajer pe lună, gunoi care este dus la groapa din Rudeni – Iridex. Ne costă circa 40.000 ei pe lună, bani pe care îi plătim Ecovol. Noi predăm gunoiul la tonă, dar îl plătim la mc pentru că e transformat”, a spus primarul. Așadar costurile sunt foarte ­mari, și administrația își pune speranța în colectarea selectivă a gunoiului.

1.000 de tomberoane albastre pentru gunoi menajer și 1.000 de tomberoane galbene pentru fracția uscată

Pentru a organiza cât mai bine această activitate, au fost achiziționate 1.000 de tomberoane de culoare albastră pentru gunoi menajer care au fost distribuite cetățenilor cu proces verbal de predare-primire, în regim gratuit. În comună mai sunt și tomberoane de la fosta societate, care însă i-a pus pe cetățeni să plătească pentru acestea. De asemenea, s-a făcut comandă pentru alte 1.000 de tomberoane de culoare galbenă, pentru colectarea deșeurilor selective.

”Este important de știut că s-a început colectarea gunoiului pe fracție umedă și uscată. Am împărțit pliante la fiecare familie, le-am explicat scris cum să colecteze, oamenii au înțeles, iar pe 19 ianuarie a fost prima zi în care s-a ridicat gunoiul selectiv. Am vorbit cu firma de salubritate care a zis că oamenii au înțeles. Sperăm de la 80 tone pe lună cât producem noi gunoi menajer amestecat, să scoatem undeva la 60 tone, să scădem astfel cantitatea de gunoi menajer cu 20 de tone, să îl scoatem selectiv, gunoi reciclabil, făcând o economie”, a spus Mihai Dobre. El a precizat că taxa de 10 lei/persoană/lună nu acoperă cheltuielile, iar oamenii trebuie să înțeleagă că selectarea gunoiului va putea reduce diferența de costuri pe care primăria trebuie să le suporte, altfel spus, bani care ar putea fi folosiți pentru alte lucruri importante din comună.

Campanie de primăvară pentru colectarea electrocasnicelor vechi și a deșeurilor vegetale

Pentru gunoiul de grajd, trebuie știut că acesta momentan se depozitează în curtea cetățeanului sau pe terenurile private care sunt lucrate de aceștia. Pentru primăvară, primăria și-a propus o campanie de colectare pentru electrocasnicele vechi, resturile vegetale etc. Primăria se va ocupa și le va ridica gratuit de la cetățeni. ”Vom anunța data, vom da saci pentru resturile vegetale, iar cetățenii le vor putea scoate, în fața porții iar noi le vom ridica”, spune Mihai Dobre.

Taxele trebuie plătite!

Important de știut este însă faptul că toți cetățenii și societățile comerciale au obligația de a se prezenta la primărie pentru a-și plăti taxele de salubritate.

”În cazul în care nu vor să ducă la îndeplinire hotărârea CL, vor suporta consecințele legale pe care ni le permite statul. Toată lumea este obligată să plătească. În caz contrar, din 3 în 3 luni se trimit înștiințări de plată la cei care nu vor să plătească gunoiul, apoi somații de plată, urmând propriri pe salarii, pensii etc. În final se poate ajunge în instanță, pentru a transforma debitul rău platnicului în muncă în folosul comunității. Aceste taxe vor fi incluse în baza de impozitare. Fiecare persoană de pe  raza comunei Petrăchioaia, cu buletin sau fără buletin de Petrăchioaia, care domiciliază pe raza comunei și are o proprietate, e obligată prin lege să plătească taxa de salubritate  stabilită pe CL. Pentru persoanele care au construit pe raza comunei locuințe, cabane, rulote, case de vacanță, dar nu stau permanent pe raza comunei, se aplică o taxă de 200 de lei pe an. Le mulțumim celor care au înțeles, iar cei care nu au înțeles să vină să purtăm discuții. La fel de important de știut este faptul că în cazul în care mașina de gunoi vine și găsește gunoiul neselectat, acesta nu va fi ridicat. Cetățeanul va trebui să îl bage în ­curte să își desfacă tomberonul și să pună gunoiul selectat în cele două tomberoane, unul albastru și altul galben, pe care le va avea la dispoziție”, a subliniat edilul.

Comuna Petrăchioaia are de anul acesta serviciu de salubritate pentru colectarea selectivă a deşeurilor

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a semnalat la sfârșitul anului trecut că din 2021 fiecare gospodărie va trebui să colecteze separat gunoiul biodegradabil: „De la 1 ianuarie anul viitor există obligativitatea colectării separate a fracției biodegradabile în gospodăriile din România. Aici vorbim de aproximativ 3 milioane tone din cele 6 milioane tone pe care România le generează anual, aproape jumate din gunoiul nostru e biodegradabil.” Momentan, doar 14% din gunoi este colectat separat, arată cifrele oficiale, cauza principală fiind lipsa dotării cu pubele separate, fie cetățenii sunt descurajați de a colecta separat, spune ministrul Mediului.

„Populația României va face exact cum face populația întregii Europe, să beneficieze de structură adecvată (…) poate să colecteze în amestec fracția uscată, ele nu se contaminează reciproc și, dacă mergem la pubelele diferite din fața blocului, ne este destul de ușor să scoatem cartonul din sac, PET-ul la PET-uri” a arătat Fechet. Ministrul Mediului a mai declarat că urmează să fie lansat, zilele acestea, sistemul de garanție-returnare: „Va fi acel sistem prin care cetățeanul  să aducă la magazin recipientul de apă, bere, sticle, doze și PET-uri, unde vor primi înapoi garanția ce le-a fost reținută, e vorba de 50 bani pentru fiecare sticlă, căci astfel ne vom transforma din țara depozitelor ilegale de deșeuri” a adăugat ministrul.

Serviciul de Salubritate al Consiliului Local Petrăchioaia se va ocupa de colectarea selectivă a deșeurilor din comună.

Operator: CL Petrăchioaia prin SC EcoVol SA

Date de contact:

– tel: 0733.470.077; 0730.654.034; 021.270.30.67

– e-mail: ecovol1@yahoo.com; ecovol1_comercial@yahoo.com

– facebook: SC EcoVol SA

-web: www.ecovol.ro

Colectarea se va realiza pe două fracții, respectiv fracție umedă și fracție uscată

= Tariful pentru persoanele fizice este de 10 lei/persoană/lună

= Tariful pentru persoanele juridice este de 80/persoană juridică/lună

= Colectarea fracției umede (gunoi menajer) se va realiza săptămânal, în fiecare joi (Petrăchioaia și Coreea) și vineri (Măineasca, Vânători și Surlari)

= Colectarea fracției uscate (gunoi selectat) se va realiza de două ori pe lună, în ziua de miercuri

Fracția umedă (gunoi menajer):

-Resturi alimentare;

-Articole vestimentare;

-Ambalaje de carton/hârtie foarte murdare;

-Articole de toaletă (șervețele umede, scutece, absorbante etc);

-Alte deșeuri decât cele menționate în coloana Fracție uscată.

Fracție uscată (gunoi selectat)

-Carton și hârtie (ziare, reviste, caiete, hârtie, documente, plicuri, cărți, carton ondulat, pungi din carton/hârtie);

-Plastic (folii și pungi de plastic, pahare din plastic, tăvițe, cutii, bidoane etc);

-Sticlă (borcane, damigene, sticle de băuturi/ulei/oțet, alte sticle);

-Metal (cutii din metal, dopuri și capace din metal, folie metalică, cutii nereturnabile – doze pentru lichide).

Atenție!

-Nu aruncați în pubele/saci moloz, materiale de construcții, pământ sau mobilier!

-Nu aruncați în pubele/saci materiale compostabile precum: rumeguș, iarbă, crengi, frunze, deșeuri provenite de la animale sau cadavre de animale!

-Nu depuneți alte tipuri de deșeuri decât cele reciclabile în sacii destinați fracției uscate!